Arrangementet, som er et samarbeid mellom Kristiania og Norsk Osteopatforbund, samler fagfolk fra inn- og utland for å diskutere osteopatisk utdanning og praksis. Konferansen er også en del av Høyskolen Kristianias 110-årsjubileum og understreker skolens langvarige engasjement innen helsefag.

Osteopatiens utvikling i Norge

Helfigur av Ronja Strømborg Lund mens hun underviser studenter i Osteopati
Ronja Strømborg Lund foreleser på Osteopatiutdanningen ved Kristiania og er prosjektleder for osteopatikonferansen 13. september.

– Vi ønsker å gi et historisk tilbakeblikk på osteopatiutdanningens utvikling i Norge og løfte frem de viktigste områdene å vektlegge i en osteopatisk utdanning, sier Ronja Strømborg Lund, studieprogramleder for osteopatiutdanningen ved Høyskolen Kristiania.

Lund påpeker at osteopatiutdanningen har fulgt skolens utvikling fra Norges Helsehøyskole til dagens School of Health Sciences ved Høyskolen Kristiania. 

– Hvert år uteksaminerer vi mellom 35 og 45 osteopater som får jobb i mange ulike sektorer: I privat finansiert primærhelsetjeneste, men også innen bredde- og toppidrett, bedriftshelsetjenester og frisklivssentraler for å nevne noe. Med autorisasjon kvalifiserer osteopater til flere stillinger i helse- og omsorgssektoren, som miljøterapeuter, rådgivere eller attføringskonsulenter, forteller hun.

– Vi har en utdanning å være stolt av. Vi troner jo på toppen innen studiebarometeret for helsefaglige utdanninger.

Ronja Strømborg Lund, studieprogramleder

Konferansen byr på et variert program med forelesere fra Norge, Storbritannia og USA. Temaer som smertevitenskapens rolle i osteopatisk utdanning, modernisering av klinisk utdanning og viktigheten, samt integrering av kunnskapsbasert praksis er noe av det som står på agendaen.

Tomas Collin, leder for Norsk Osteopatforbund som organiserer rundt 500 osteopater, understreker betydningen av arrangementet: 

– Dette er en gyllen mulighet for å styrke samarbeidet mellom utdanningsinstitusjoner og yrkesaktive osteopater, både nasjonalt og internasjonalt. Vi får trukket viktige aktører innenfor de andre osteopatiske utdanningsinstitusjonene i Europa til oss og kan skape et enda bedre samarbeid på tvers av de osteopatiske utdanningene, sier Collin.

Autorisasjon løfter faget

Osteopati fikk autorisasjon som helseprofesjon i Norge i 2022, noe som har styrket fagets posisjon. – Autorisasjon er det norske samfunnets måte å ha en kvalitetssikring og kontroll av sine helsetjenester. Det gir for eksempel brukerne klageadgang  og mulighet til å søke om pasientskadeerstatning hvis noe skulle gå galt, forklarer Collin og legger til.

– Dette har vært en virkelig “game changer” for oss som profesjon. Vi er nå i løpende kontakt med ulike helsemyndigheter for å sikre at vi holder de standarder vi som profesjon må og skal ha. ´

Autorisasjonen innebærer også en rekke plikter for osteopatene, inkludert krav om faglig forsvarlig helsehjelp og journalføring. Dette plasserer osteopatene på lik linje med andre autoriserte helseprofesjoner i Norge.

Portrettfoto av Tomas Collin
Tomas Collin er leder i Norsk OsteopatforbundFoto: Norsk Osteopatforbund

Osteopatiens egenart

Men hva skiller egentlig osteopati fra andre manuelle behandlingsformer som fysioterapi og kiropraktikk? Strømborg Lund forklarer:

– Osteopati er en manuell behandlingsform som tar utgangspunkt i at kroppen er en velfungerende enhet mellom alle funksjoner og systemer. Vi ser alle disse i sammenheng, sammen med personens sosiale liv og mentale helse, sier hun.

En viktig del av osteopatiens identitet er nettopp fokuset på personorientert behandling.

– Osteopater har inngående kunnskap om muskel- og skjelettsmerter og tar seg god tid til å kartlegge smerten, plagen og problemet sett i pasientens kontekst. Det gjennomføres grundige og standardiserte undersøkelser før behandlingsplanen legges i samråd med pasienten, forteller Collin

Forskninginnenfor osteopati viser at pasientene i svært høy grad er veldig fornøyd med behandlingen de får, ifølge Collin.

– De kvalitetene som ofte blir løftet fram er at osteopater tar seg tid til gode pasientmøter, at det oppleves trygt og at pasienter opplever kvalitetstid med en kompetent person som forstår utfordringene deres og dermed kan gi riktig behandling, sier Collin.

Utdanning og karrieremuligheter

Osteopatiutdanningen ved Høyskolen Kristiania består av en treårig bachelorgrad og en ettårig videreutdanning

– Vi har en utdanning å være stolt av. Vi troner på toppen innen studiebarometeret for helsefaglige utdanninger, presiserer Strømborg Lund.

Osteopatiutdanningen har en noe høyere gjennomsnittsalder på sine studenter sammenlignet med mange andre helsefaglige utdanninger. I tillegg er det en overvekt av menn, noe som er unikt for helsefaglige utdanninger.

Fremtidsutsikter og utfordringer

Den forestående osteopatikonferansen er ikke bare rettet mot fagfolk og studenter, men også mot andre helseprofesjoner som ønsker å lære mer om osteopati. Arrangementet bidrar til å befeste Kristianias posisjon som en ledende aktør innen osteopatisk utdanning og fagutvikling i Norge.

– Vi er med på å løfte profesjonen i Europa, og å løfte kvaliteten i osteopatiutdanningen. I Norden er osteopati autorisert i fire av fem land, med Sverige som eneste unntak. Totalt i Europa har over et dusin land autorisert osteopater, inkludert Storbritannia som har hatt autoriasjon i over 30 år. Vi har altså fortsatt en vei å gå før alle europeiske land anerkjenner osteopati som en autorisert helseprofesjon, avslutter Ronja Strømborg Lund.

Kristianias helseutdanninger

Skap en meningsfull karriere der du bidrar til å forbedre andre menneskers liv. Se våre studietilbud innen helsefag.
Les mer