Eirik Breivik omringet av hav og fjell, stirrer bestemt inn i kameraet. FOTO.

HEIM er en flunka ny musikkfestival som foregår midt på sommeren, omtrent midt i Norge.

Hvor kom ideen fra?

– Ideen om HEIM-festivalen kom egentlig under et bryllup for noen år tilbake. Bryllupet fant sted på samme gård som festivalen nå skal arrangeres. Folk bodde i telt på åkeren, flere artister kom for å spille, og alle mente at bryllupet burde bli en årlig greie. Da jeg begynte å studere Bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring, møtte jeg flere andre arrangørspirer. Ideen om et årlig bryllup, som kanskje ikke hadde fungert så bra i praksis, endret seg til å bli en idé om en festival, og vi begynte derfor planleggingen av Trøndelags eneste campfestival UTEN innslag av klassisk trønderrock.

Fint naturbilde av et grønt jorde i Hasselvika med hav og fjell mot horisonten. FOTO.
TRIVELIGE TRØNDELAG: Her, midt på jordet i Hasselvikas naturskjønne omgivelser, kan du gå på konsert med Death By Unga Bunga, Daniel Kvammen og Kaja Gunnufsen i sommer.

For oss fjordfantaster må dette festivalområdet være et av Norges, om ikke verdens vakreste. Hvordan havnet dere i Hasselvika?

– Stemmer bra det du sier der. Verdens vakreste festivalområde. Du, Hasselvika er heimbygda mi, og på gården har jeg vokst opp. Hvordan jeg havnet der er en lengre historie om blomster og bier. Resten av teamet ble nok med som en konsekvens av de mulighetene som ligger i området. Den korte avstanden til Trondheim, naturen og ikke minst historien var alle ting som appellerte til oss skårunger i bransjen.

Festival er ikke bare konserter. På HEIM-festivalen kan du blant annet kose med gårdsdyra, melke kyr, gå i fjellet, slappe av i litteraturlåven og danse i en fjellhall.

Man kan jo få litt Vinjerock-feeling, men HEIM virker mer laidback?

– Takk, en slik sammenligning setter vi pris på! Og ja, det kan nok stemme. Alle liker å kose seg, enten det er i sofakroken eller på stranda. Hos oss finner du begge deler.

Alle liker å kose seg, enten det er i sofakroken eller på stranda. Hos oss finner du begge deler.

I tillegg har vi en egen hengekøyepark vi kaller «Syden» midt på festivalområdet, hvor det blir paraplydrinker og generelt høy laidback-faktor. Slik sparer vi miljøet for lange flyturer til såkalt varmere strøk ved å tilby et vel så bra alternativ her hjemme. For de som er gira på noe litt mer utfordrende, lokker vi også med andre aktiviteter som vil dukke opp i programmet fremover. Alt i alt kan vi kanskje minne noe om Vinjerock, bare nærmere sivilisasjonen.

I en låve ombygget til et litteraturhus, sitter det tre å nyter bokkafeen og en å nyter den fine utsikten. FOTO.
IKKE BARE MUSIKK: Festivalen har egen litteraturlåve med ok + utsikt. Her blir det bokkafé på dagtid.

Vinjerock har Aasmund Olavsson Vinje. Har HEIM en tilsvarende høy beskytter eller maskot?

– Vi har Pål! Går alt som planlagt blir han en av de fem store om ikke mange år. Pål bor til daglig i fjøset og jobber som skuespiller på siden. Han er vår kreative potet, gårdsgutt og ansikt utad. Du kan se han i reklamefilmene vi legger ut jevnlig.

Portrett av Pål som smiler. FOTO.
ANSIKT UTAD: Møt Pål, HEIM-festivalens egen gårdsgutt og muligens en av framtidas fem store.

Apropos Vinjerock. Hvor mange droner har dere i HEIM til disposisjon til å filme festivitasen fra alle vinkler?

– INGEN. Vi befinner oss på en gård, og liker å holde ting litt jordnært. Festivalen fikk navnet HEIM blant annet fordi dere ønsker å få tidligere beboere i området hjem.

Skal man forstå dette som en reindyrka trønderfestival?

– Nei, på ingen måte. Gjennomsnittsalderen her ute er ganske høy, og fraflytting er en realitet. Likevel tror og håper vi at festivalen snakker like mye til tidligere beboere som til førstegangsreisende. Navnet kommer nok mer av at vi ønsker at gjestene skal føle seg hjemme, derav navnet HEIM. Alle stammer fra bønder enten de vil eller ikke, slik sett er det gode forutsetninger for å føle seg hjemme på gården.

Alle stammer fra bønder enten de vil eller ikke, slik sett er det gode forutsetninger for å føle seg hjemme på gården.
På rekke står de fem arrangørene å smiler til kameraet i en solnedgang med jorde, hav og fjell i bakgrunnen. FOTO
ARRANGØRENE: Eirik Brevik, Henning Bjordal Stokka, Thea Ulstad Olsen, Trond H. Pladsen og Roger Hansen har alle studert prosjektledelse kunst og kreativ næring. Eirik, Henning og Roger hadde dessuten praksisperioden sin i HEIM-festivalen. I tillegg til de fem westerdølene på bildet, har Marte Hybertsen Mikkelsen, Anja Smehus og Tone Thaulow Selfors vært med å arrangere festivalen.

Spøk til side. Hvordan markedsfører man en festival? Hvilke samarbeidspartnere har dere hanket inn, og hvem bidrar med hva?

– Oi. Her tror jeg ikke det finnes et fasitsvar. Hvert fall ikke for en ny festival med lite penger i pungen fra tidligere år. Vi prøver så godt det lar seg gjøre å samarbeide med andre interesse- eller ideelle organisasjoner som står for det samme som oss. Slik når vi grupper vi ellers ikke ville nådd. SPIRE kan her nevnes som en organisasjon vi jobber tett med og som tar seg av alle spørsmål knyttet til miljø. Lokalt næringsliv er også greie å ha i ryggen. Her har vi fått mer enn vi hadde turt å håpe på. I tillegg bruker vi, som folk flest, mye tid på SoMe.

Hvilke artister kommer?

– Death By Unga Bunga, Daniel Kvammen, Kaja Gunnufsen, Linni, Rohey, MYRA, Frances Wave, Selmer, Mats Wawa, Pelicat, Temporary, Wonder The Boy, Daiisy, Norske Rytmer, U-Swing. Klubb: Lindstrøm (live), Smerz (live).

Jøss. Hvordan kom dere fram til lineup-en?

– Lineup-en kom som et resultat av mange tanker og innspill mest internt, men også eksternt fra travere i bransjen. Vi satte tidlig opp en ønskeliste som vi har fulgt så godt det lar seg gjøre. I tillegg har vi fått ekstremt mange forespørsler fra flinke artister som har lyst til å spille. Slik har vi fått en god blanding av både passive og aktive bookinger.


SOMMERNATT VED FJORDEN: Det er alltid fint vær i Hasselvika om sommeren. I alle fall nesten.

Ikke for å være ærlig, altså, men en uformell opptelling viste 42-3 i mannlige artisters favør, basert på artistbildene. Det er helt sikkert en urettferdig opptelling, for det er egentlig mange flere kvinnelige musikere, sant?

– Ideelt sett skulle vil nok kanskje hatt flere kvinner på plakaten, men nå har vi ikke sluppet alle enda heller, så du skal ikke se bort i fra at det kommer flere kvinnelige artister på programmet.

Hvordan går billettsalget så langt? Hvor mange billetter skal dere selge?

– Kall oss gjerne hodeløse høns, men vi har et håp om å selge 1500 billetter. Skal man først arrangere en festival her ute må man legge seg på et visst nivå da transportkostnader er en stor del av budsjettet, en post som ville blitt så og si den samme uavhengig av størrelse på festivalen. I festivalmålestokk er 1500 kanskje ikke så mye, men vi ser verdien i de små intime festivalene. En liten fisk i båten er bedre enn en stor fisk i fjorden. Billettsalget går så det suser.

Har HEIM kommet for å bli?

– Man høster som man sår, og er avlingen god nok blir vi å holde på så lenge treet bærer frukter. Tidligere ofret man treller for å sikre gode avlinger, vi strekker oss så langt at vi kan tillate oss å ofre litt helse.

Hva har vært den største overraskelsen så langt i arbeidet med HEIM?

Her har vi møtt både stuter og sauer. Sauer er ålreite dyr.

– Jeg ble litt overrasket over konkurransementaliteten i festival-Norge. Harde ord fra en kvige som enda ikke har kalvet, men vi er alle tilbydere av opplevelser som skal komme folket til gode. Noen kan kanskje si at konkurranse hever nivået på produktet, men i vår drømmeverden er det samarbeid som gir det beste tilbudet. Vi er en ny festival i et delvis ukjent farvann og er slik avhengig av gode råd. Her har vi møtt både stuter og sauer. Sauer er ålreite dyr.

Skal du på noen andre festivaler i sommer? Hva er din festivalfavoritt, eller skal man si favorittfestival?

– Ingen vet hvor haren hopper, men skal jeg være helt ærlig, tror jeg ikke det blir tid til noen andre festivaler i år. Jeg gleder meg til HEIM. Det en selv baker, er det som best smaker.


VELKOMMEN HEIM: 26.-28. juli.

Jeg fikk lyst til å dra på HEIM-festivalen, jeg. Hvordan kommer man seg dit?

Det spørs helt hvor du kommer fra, men så lenge du kommer deg til Trondheim skal resten av turen gå ganske greit. 200 meter fra Trondheim sentralstasjon står det noe vi kaller BINGO-båter og venter. Disse tar alle besøkende til og fra festivalområdet. Ombord blir det bingo, derav navnet BINGO-båt, hvor du kan vinne kule premier til bruk under festivalen. Ordet på jordet sier at man kan vinne Ibux på veien tilbake.