Foto en en gruppe studenter som lener seg på hverandre.
Sofie (nr fem fra venstre) og resten av gruppen som har ledergruppen i First Hotels som sine mentorer dette semesteret.
Skolen ligner et slott der det ligger under klar blå himmel, men over skydekket.
Idyll: Swiss Hotel Management School

Etter at avgangsklassen i hotelledelse i fjor arrangerte tur til Sveits, ga det inspirasjon til at også årets avgangskull ville gjøre det samme. Med litt hjelp fra høyskolelektor Henning Friberg er hotellstudentene snart i havn med et spennende, men intensivt faglig opplegg.

Hei, Sofie. Du planlegger visst tur til Sveits for klassen din har vi fått høre. Hva skal dere der å gjøre?

Sofie har langt lyst hår, svart kjole.
Sofie skal snart på tur til Sveits med hotellklassen.

Det stemmer. Dette blir både en sosial tur for klassens del, men først og fremst en faglig tur der vi skal besøke forskjellige steder. For det første skal vi reise på kryss og tvers i Sveits, men vi skal også besøke flere forskjellige hoteller.

Tanken er at vi skal få se og oppleve hvordan fagkunnskapen vi nå har tillært oss i løpet av tre år brukes i praksis. På vårt hotellstudium – sammenlignet med andre skoler – fokuserer vi spesielt på faget Revenue Management. Derfor skal vi i stor grad se på hvordan dette praktiseres hos de hotellene vi skal besøke.

I Sveits er det enkelte aktører som virkelig er gode på dette, der de har segmenterte pris-systemer på alt fra heiskort til restauranter. I tillegg til sine luksuriøse hoteller er Sveits også kjent for sine mange anerkjente hotellskoler. Vi har derfor sikret oss et besøk hos den verdenskjente hotellskolen; Swiss Hotel Management School også. Denne skolen er veldig profesjonell!

Dere organiserer turen selv. Hvorfor akkurat Sveits?

Vi ville besøke et sted som hadde mest mulig relevans for det som var meningen bak turen – det faglige. Som sagt er hotellbransjen relativt utpreget i Sveits, derfor ble det et helt naturlig valg for en slik tur. I tillegg benytter vi anledningen til å oppleve et nytt land, som kanskje ikke ville vært førstevalget for en vanlig ferietur. Kanskje blir det en once in a lifetime tur for flere av oss.

Lyset fra vinduene til luksushotellet The Chedi bryter opp kveldsmørket i den sveitsiske fjellheimen.
Sofie og klassen skal blant annet besøke The Chedi i Antermatt, et fem-stjerners luksushotell med døgnpriser opp mot 300.000 kroner.

Er planleggingen inspirerende eller bare et slit som kommer i veien for andre skoleoppgaver?

Det er absolutt ikke et slit! Dessuten har vi planlagt dette i god tid, så alle vet når datoen er for avreise. I tillegg har høyskolen passet på at ting ikke kommer i veien. Har man evner til å disponere tiden sin ror man dette fint i land ;-) Likevel er det klart at det blir noe mer press nå som det er avsluttende skolehalvår og svært mye å gjøre.

Å få se hvordan det gjøres og praktiseres i virkeligheten er vel så viktig som å sitte og lære teori.

Personlig har jeg hele tiden vært opptatt av å engasjere meg i forskjellige ting utenfor skolebenken, som at jeg for eksempel har sittet i styret i linjeforeningen vår, vært studentveileder og lignende. Nå er jeg forresten også så heldig å ha blitt plukket ut til deltakelse i en prosjektgruppe vi har med First Hotels, i tillegg til å jobbe fast i en av de andre store norske hotellkjedene, så hektisk er det helt klart – men ettersom jeg trives i et hektisk miljø, syntes jeg dette går fint!

Hotellstudiet på Høyskolen Kristiania scorer svært høyt på «læringsmiljø» sammenlignet med andre hotellfag-studier. Hvordan oppleves blandingen av sosiale og faglige fasiliteter?

Vi er veldig heldige som får mulighet til å arrangere en slik tur. Selv om dette er en tur som i hovedsak ikke er i regi av skolen, får vi det likevel godt tilrettelagt ved at skolen støtter oss med en pengesum. I tillegg er de på vår side når det kommer til å rydde unna eksamener og andre viktige frister og datoer. Jeg vil også trekke fram at det er en veldig god blanding av praktisk og faglig innhold i studiet.

Vi har vært mye ute og besøkt bedrifter, samt fått toppledere inn til oss, som har holdt foredrag. Dette gjør det virkelighetsnært og styrker læringsviljen. I tillegg er vi en liten og intim klasse, og da er det klart det muliggjør for en annen type sosialt samhold. Det muliggjør blant annet at vi kan arrangere slike klasseturer sammen.

Studenter med datamaskiner ved et bord.

På hvilken måte utfyller denne Sveits-turen resten av undervisningen?

Turen til Sveits blir nok ekstra givende for de i gruppen som ikke jobber i hotellbransjen enda. Dette gir oss et godt innblikk i hvordan de beste i bransjen optimaliserer inntekten på sine destinasjoner. Vi skal blant annet besøke et av Europas eldste Spa-hoteller, hvor hele byen er bygget rundt dette hotellet. Hadde de lagt ned driften ville det ikke vært noen by der.

Å få lære mer om denne formen for destinasjonsutvikling blir veldig spennende. Også må vi ikke glemme at det også blir en veldig hyggelig tur, sosialt. Vi skal jo kose oss også, og har blant annet fått til et besøk på en vingård, det blir veldig hyggelig.

Studenter leser og jobber rundt et bord.
Foreleser Henning Friberg lar studentene planlegge sin egen tur, helt på egenhånd.

Det tror jeg også! Noe annet du har på hjertet før du pakker bagasjen?

Jeg vil helt til slutt få trekke frem at jeg går på et studium der jeg får muligheten til å knytte sterkere bånd med foreleseren enn hva studenter ellers i Norge gjør. Vi er tross alt veldig få som tar denne utdanningen, og i spesialfagene våre er vi relativt få mennesker i klassen.

Dette åpner for muntlig interaksjon i forelesningene – noe jeg mener styrker læringsutbyttet. Dessuten er jeg veldig glad jeg har valgt akkurat hotellstudiet, og jeg tror en av grunnene til at så få andre gjør dette er fordi de er redd for å «låse seg», eller ta noe som er for spisset.

Det er klart at hotellstudiet er et «spisset valg», men samtidig er det viktig å huske på at hotellbransjen er en av verdens største bransjer. Dette gjør valget trygt. Samtidig kan man jo også jobbe med veldig mye forskjellig innenfor hotellverdenen.

Jeg personlig var opptatt av å skaffe meg utdanning der jeg kunne skille meg litt ut og få en spesialkompetanse som ikke alle andre har.

Jeg merker allerede nå at det gjør at man blir attraktiv på jobbmarkedet. Hva er vel bedre enn å få seg en jobb man faktisk er kvalifisert til? Men først er det tur til Sveits, vi gleder oss!