✕  Lukk søk

Hva vil du bli når du blir stor?

Har du noen gang følt at det ikke bare er én ting som du har lyst å jobbe med? Du har mange interesser, du har jobbet med mye forskjellig - og du kunne tenkt deg å jobbe med mye forskjellig. Da er du ikke alene.

Og, i motsetning til tradisjonell og kulturell tankegang om at man må velge én ting, er det nettopp kvaliteten at du liker å gjøre mangt, som er en styrke.

Dette innlegget er i stor grad en transkripsjon av en TED Talks-video ved tittelen «Why some of us don´t have one true calling», av Emilie Wapnick. Emilie jobber som livscoach, entrepreneur og forfatter, men har vært både musiker, webdesigner og filmprodusent. I tillegg til å studere juss. Hun er en som feirer «multipotentialites», de av oss som har flere interesser, kvalifikasjoner og sammenblandet potensiale som følge av dette.

Klikk her for å se videoen.

Christina-Mihaela-Carare-nks-Nettstudier-personlig-trener-9

Hva vil du bli når du blir stor? Har du noen gang slitt med å svare på dette spørsmålet?

Det har jeg. Fordi jeg har veldig mange interesser: tennis, trening, dyr, å skrive, å ta bilder, å være kreativ, business, nettverking, klær, salg, mat, film, musikk.

Jeg er en som alltid har hatt mange forskjellige baller i luften. Det stortrives jeg med. Ta det siste året som eksempel, hvor jeg bokstavelig tatt hadde mange tennisballer i luften da jeg bragte en profesjonell tennistrener å trene med, og samtidig brukte året til å finne min vei som en online tennis- og treningsentrepreneur, til å bli personlig trener-student hos Høyskolen Kristiania Nettstudier , til å reise som Communication Manager og organisator for Europas lengstlevende tennisoppvisningsevent, og til å være en ambassadør for mine sponsorer og relansere min egen nettside.

Før, da jeg studerte journalistikk via Høyskolen Kristiania Nettstudier var jeg sikker på at det var journalist jeg ville bli. Jeg har funnet min «greie», tenkte jeg. Men innerst inne, hadde jeg likevel en uro og en magefølelse om at journalistikk ikke var det eneste feltet jeg kom til å jobbe med resten av livet. Jeg ville mer.

Som 27-åring begynte jeg å spille tennis og å trene. Nå er tennis og trening blitt en livsstil for meg. Nå er jeg sikker på at dette er min «greie».

Dette skal jeg jobbe med resten av livet. Jeg har sagt opp jobben for å følge drømmen: Kombinere lidenskapen for tennis og leve av å promotere en aktiv, sunn og sosial livsstil.

Mitt indre uro har imidlertid vedvart. Klarer jeg ikke å bare velge én ting å jobbe med? Hvis jeg måtte velge, hva ville det være? Men jeg vil ikke velge. Hvis jeg rett og slett ikke klarer å velge ett yrke, et fagområde, er det feil?

Jeg følte meg litt usikker, litt unormal som ikke klarer å velge ett yrke, og litt alene om å være slik. 

Hvis du kan relatere til disse følelsene eller min historie, vil Emilie Wapnik at du skal stille deg følgende spørsmål:

Hvor har du lært at det er feil eller unormalt at du skal ha flere jobber?

Svaret er: kulturen vår.

Christina-Mihaela-Carare-Nettstudier-personlig-trener

Det begynner tidlig, mens du bare er et barn. Foreldre og besteforeldre spør deg: Hva vil du bli når du blir stor? Din livlige fantasi produserer helskjønne svar som «Jeg vil bli astronaut» eller «Jeg vil bli en prinsesse». De voksne syns det er vanvittig søtt å høre hvilke fantasifulle svar du kommer med og som barn, er det i ditt hode ingen grenser for hva du kan bli.

Men dette spørsmålet fortsetter å komme mens du vokser opp. Når du skal velge videregående, når du skal velge høyskole, universitet, fag, og ditt første arbeidssted.

Et sted på veien beveger det seg bort fra å bli et spørsmål som utfordrer din villeste barnedrøm – til det som holder deg våken om nettene. Hvorfor det?

Når noen spør deg «Hva vil du bli?», kan du ikke svare med 20 forskjellige ting. I så fall vil høyst trolig en respons være noe á la «Så morsomt. Men seriøst, hva vil du bli? Du kan ikke bli både idrettsstjerne og ha en doktorgrad pedagogikk. Du må velge én.»

Feil. Du ikke velge. Du kan gjøre begge deler.

Case in point: NBA-basketballstjernen, Shaquille O´Neal er en av tidenes største idrettsstjerner i den amerikanske basketballligaen og fullførte doktograd i pedagogikk i 2012 – med planer videre om å studere jus.

Det er kanskje enkelt å tenke at celebriteter er «just a pretty face». Men mange av dem har forfulgt en utdannelse i tillegg til en karriere, for å nevne noen internasjonale:

 • Komiker og talkshow-vert Jay Leno har en bachelor innen taleterapi
 • Venner for Livet-skuespillerinne Lisa Kudrow (kjent som Phobe) har en bachelor innen psykobiologi
 • Frustrerte Fruer-skuespillerinne Eva Longoria har en bachelor innen kinesiologi, læren om menneskekroppens bevegelser
 • Supermodell gjennom flere tiår og skuespillerinne Brooke Shields har en bachelorgrad innen fransk litteratur
 • Skuespillerinnen Mayim Bialik som spiller den elskede karakteren Amy i Big Bang Theory har en doktorgrad innen nevrovitenskap
 • Brian May, guitarist i det legendariske rockbandet Queen, er i tillegg astrofysiker
 • Hardtslående skuespiller i storfilmer som Rocky IV og The Expendables, Dolph Lundgren har en IQ på 160 (referanse: på samme nivå som Einstein) og har en mastergrad innen ingeniørvitenskap
 • Alle elsker Raymond-stjernen Ray Romano er komiker, skuespiller og har en bachelorgrad innen regnskapsføring

Men mange av oss er ikke klare over dette.

Det blir heller romantisert, tankegangen om at du skal finne din ene lidenskap. Den ene tingen som driver deg. Ideen om at vi alle er her for å utføre en viss oppgave, og vi må finne ut av hva det er og vie vårt liv til det.

Christina-Mihaela-Carare-nks-Nettstudier-personlig-trener-6

Hvis det er flere ting som du interesser deg for, hvis det er flere ting som driver deg, flere ting som du kunne tenke deg å jobbe med… Hvis du føler at ditt liv ikke har én bestemt mening:

Det er ingenting feil med deg, sier Emilie Wapnick .

Du er det som hun på godt engelsk karakteriserer som en «multipotentialite»!

Du er en multipotentialite hvis du har mange interesser og flere kreative felt som du forfølger. Det er fort gjort for deg og for andre å se på dine kvaliteter som multipotentialite som noe negativt eller som noe du må jobbe for å endre. Men saken er at det er nettopp denne kvaliteten som er din styrke. Fordi:

 1. «Idésyntesi», det vil si å kombinere én eller flere ideer eller felt sammen, og skape noe unikt i skjæringspunktet. Du har flere interesser, kvaliteter, egenskaper, du er god i mye. Som multipotentialite er det enkelt for deg å koble deg til disse og finne noe felles i skjæringspunktet.
 2. Du lærer raskt. Når du interesserer deg for noe, går du «all in» og suger til deg lærdom om emnet. Fordi du har flere interesser, er du vant med å lære noe nytt og du er ikke redd for å gå ut av komforsonen. Og nettopp fordi du har flere interesser, er det sjeldent at du starter helt på nytt når du finner en ny interesse, fordi du tar med deg lærdommen som du har med deg fra tidligere.
 3. Du tilpasser deg lett. Vår egen Gunnhild Stordalen for eksempel, er en som er vant til å ha ulike roller som både lege, modell, selverklært miljøforkjemper, og kone. Slik står det respekt av.

Så er det deg som er en spesialist på noe. Du ble født, og siden den gang har du alltid visst at du vil bli advokat. Det er ingenting feil med deg heller.

Faktisk så kjennetegnes de beste teamene ved at de er sammensatt av både spesialister og multipotentialites. Spesialistene er ekspertene på et bestemt felt, mens multipotentialitesene står for den brede kunnskapen i teamet. Det er et vakkert partnerskap!

Vi burde alle skape et liv og en karriere utfra hvordan vi er skrudd sammen. Hvis du er et spesialist i hjertet ditt, spesialiser! Gjør det som føles rett for deg. Til deg som er en multipotentialite, omfavn dine mange lidenskap! Ved å gjøre det, vil du leve et mer lykkelig og ekte liv. Verden trenger oss alle!