✕  Lukk søk

Hvordan dumpe skrivesperren?

Når eksamen.docx fremdeles er blankt, og panikken kommer snikende. Hva gjør man da?

Skrivesperre. Jente bak mac. Tommel ned.

Det finnes få ting som er like frustrerende som en skikkelig skrivesperre.

Høsten 2017: Jeg levde livets glade dager med en evigvarende idébank som fikk fingrene til å gli smertefritt over tastaturet, og gledet meg (helt sant!) til å skrive hjemmeeksamen.

Mars 2018: Den mest brukte knappen på tastaturet var backspace, jeg var blottet for idéer og knurret til dårlige setningsoppbygninger.

Fienden under hjemmeeksamen

Som tekststudent og blogger er en skrivesperre som sendt fra satan, for selv uten å være religiøs er jeg sikker på at det må være mørke krefter i bevegelse. Og det verste av alt: En skrivesperre dukker alltid opp når det passer dårligst, som for eksempel i sekundet du får utlevert en hjemmeeksamen.

Så hvordan kan man komme seg ut av skrivesperren?

Bli kvitt skrivesperren 101 – gjør dette!

Studentblogger Tina med tomlene opp

Disse tipsene kan hjelpe deg med å bli kvitt skrivesperren!

Bare skriv!

Ja, det er smertefullt. Ja, det er frustrerende. Og ja, det kjennes fullstendig håpløst ut. Men det første punktet, for å motvirke en skrivesperre, er å skrive. Uansett hvor dårlig det blir, bare fortsett. Sannsynligheten er nemlig stor for at det plutselig vil løsne, og du sitter uansett igjen med et blankt dokument.

Ta en pause

Og med en pause mener jeg ikke å reise bort to uker til sydlige destinasjoner, selv om det sikkert hadde vært helt topp. Sitter du og stirrer inn i skjermen til øyene har tørket ut, og den blinkende tekstmarkøren har brent seg fast på netthinna, er det lurt å ta en liten pause. Lukk skjermen i 10-15 minutter og prøv å tenke på noe helt annet.

Bare pass på at du ikke blir fanget på Instagram de neste to timene.

Studentblogger Tina leser bok

Kanskje du skal benytte pausen til å lese i en bok i stedet for å scrolle på Instagram?

Gjør en aktivitet hvor du kan tenke

I dagens samfunn har vi et konstant behov for underholdning, noe som kan begrense kreativiteten. Et godt tips kan derfor være å gjøre noe uten annen underholdning enn dine egne tanker.

Gå en tur, sett deg på en trikk og kjør fra endestasjon til endestasjon, ta en treningsøkt, en lang dusj eller vask leiligheten.

PS. Prøv å gjøre det uten musikk!

Kanskje kan en spasertur i parken hjelpe? Les Marens park guide her. 

Les en bok

Selv om de færreste av dere skriver skjønnlitterære tekster som en del av eksamen, kan det å lese hjelpe. Det kan gjøre at du kommer i gang, fordi du får idéer til setningsoppbygninger og formuleringer. Dessuten er det både avslappende og underholdene å lese gode bøker!

Og kanskje like viktig – IKKE gjør dette

Det finnes nemlig noen skumle fallgruver som dreper alt av kreativitet der ute óg.

Jente ser på netflix.

Det er ingen god idé å begynne på en ny serie midt i eksamensperioden.

Begynne på en ny TV-serie

En del av dere, meg selv inkludert, har nok gått på den smellen. «Bare en episode til så skal jeg begynne å skrive». «Jeg får jo ikke skrevet noe for tiden uansett, så da kan jeg jo få litt inspirasjon her». Nei, og bare nei. Dessverre funker det ikke sånn. Jeg tror sensor skjønner hva du egentlig har drevet med hvis det dukker opp drager og whitewalkers – midt i den argumenterende teksten din.

Utsett til siste sekund fordi «du jobber best under press»

Igjen, typisk meg. Og igjen: Ikke en god idé. Har du skikkelig skrivesperre er det ingen sannsynlighet for at den på magisk vis vil forsvinne, spesielt ikke hvis du venter med å begynne på skrivingen til 24 timer før innlevering. Da bruker du tiden din på å stresse over eksamen i flere dager, uten å gjøre noe med det. Noe som ofte ender med halvdårlige tekster (med drager og whitewalkers).

Kjenner du deg igjen i dette? Les Jakobs tips til skippertaksstudenten her!

Jente skriver eksamen.

En skrivesperre dukker typisk opp når det passer som dårligst.

Klage for mye over at du har skrivesperre

Jo mer man tenker på noe, eller snakker om noe: Jo mer virkelig blir det.

Du har kanskje hørt om folk som har tenkt seg syke eller friske? Hvis du konstant går og tenker «jeg har skrivesperre, jeg får ikke skrevet noe», er sannsynligheten stor for at skrivesperren blir en større barriere å overkomme.

Selv om det føles håpløst, forsøk å tenke: Det er bare en dårlig dag, dette får jeg til!

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.