✕  Lukk søk

Hvordan er min nye foreleser?

The tracker-typen, den vittige eller kanskje mamma-typen...

Bilde av en foreleser bak en tavle.

Det finnes en del forskjellige forelesertyper her på HK og Westerdals. Spørsmålet er hvem som blir din nye foreleser til høsten?

First ting first: Forelesere er myeeeee chillere enn lærere på VGS. For når du går på høyskole, så er forelesere dine mer på samme bølgelengde som deg. De er liksom i en posisjon hvor de har en autoritetrolle, men fortsatt ikke. De er mer som en venn eller veileder (sikkert fordi det er det de egentlig er, mens min illusjon har vært at lærere og forelesere er diktatorer).

Ellers er forelesere som de fleste av oss andre mennesker, nemlig helt forskjellige. Likevel har jeg erfart at de ofte kan deles inn i ulike typer:

Lapper der de ulike forelesertypene står.

Den gale foreleseren

Illustrasjonsbilde

Personen er eksentrisk, livlig og er ikke redd for å si hva enn han eller hun føler. Man vet aldri helt sikkert hva den gale foreleseren har planer om, men en ting kan garanteres… Det vil bli masse energi i forelesningene. Når denne typen foreleser prøver å forklare, ved å skrive notater på tavlen, ser alt kaotisk ut (nesten som en labyrint). Fortsatt, på magisk vis, så gir det mening.

Tips til deg som møter denne typen foreleser: ikke blunk.

Mammaen

Illustrasjonsbilde

Forelesere som tar seg tid til å bli kjent med studentene sine. Personen passer på at alle har det bra, hele tiden. Ofte kommer «mammaen» bort bort ved lunsjen, eller mens du jobber, og spør hvordan det går. Denne typen her kjenner man kanskje igjen fra VGS, og ja – de finnes ved høyere utdanninger også.

Fingers crossed for at du møter på en slik en! 

Rett på sak 

Illustrasjonsbilde

Denne foreleseren kommer inn og forteller harde fakta fra pensum, and thats it. Hvis jobben er gjort, så er jobben gjort. Rett til saken-typen vil ikke bruke et sekund mer enn nødvendig. Det kan være greit, om du har dårlig tid.

Tips til deg med en Rett på sak-foreleser: Rekk opp hånden! Når ting blir forklart kort, kan det være greit med en repetisjon. 

The tracker

Illustrasjonsbilde

Her har du en litt streng en. Likevel ønsker The tracker bare at du skal få med deg så mye kunnskap som mulig. Forelesere av denne typen blir veldig skuffet om du ikke møter om til forelesningen deres, og holder alltid track på hvor ofte du er der. Hvis du finner på å forlate en forelesning tidlig vil The tracker legge merke til det, og mislike det sterkt. Med denne typen foreleser vil du alltid bli minnet på hvorfor du egentlig studerer. Basicially, The tracker får deg til å ta deg sammen, spesielt om du begynner å slacke.

Tips til deg som møter på The tracker: Ikke slack. Å komme for sent er absolutt uaktuelt i en situasjon som denne.

Den vittige

Illustrasjonsbilde

Den vittige, en av mine favoritt type foreleser! Den vittige har alltid en fun fact klar, og prøver alltid å holde humøret ditt oppe med noen tørre vitser. Etter en stund på studie kommer du til å elske å vitse om eget fag.  Den vittige elsker å fortelle historier og holder alltid veldig interresante powerpointer. Du vet mye om en slik type foreleser, enten du ønsker det eller ikke.

Tips til deg som møter Den vittige forelesertypen: ALDRI gjenfortell vitsene til andre enn venner på studie! Mer trenger jeg ikke si om den saken…

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.