Jonas studerte reiseliv

Jonas Green Lian, Bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling:

Etter videregående skole flyttet jeg til Oslo og jobbet mye på hotell. Siden jobbet jeg noen år i et kommunikasjonshus, som jobber med eventer og opplevelsesbasert kommunikasjon. For min del ble reiseliv og opplevelsesutvikling et naturlig valg på grunn av min tidligere arbeidserfaring, men også et ønske om å ha en utdannelse å falle tilbake på. Kanskje den viktigste grunnen for studievalget mitt var å få en mer akademisk forståelse innenfor fagområdet.

Jeg har til tider fått spørsmål om jeg utdanner meg til å bli reiseleder eller guide. Det kan i utgangspunktet både være krevende og spennende jobber, men

... en bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling byr på mange flere muligheter enn kun å jobbe som guide i «Syden»

Vi lærer blant annet om drift og ledelse av organisasjoner i reiselivet, og hvordan vi kan utvikle konkurransedyktige produkter eller opplevelser, gjennom stor vekt på markedsorientering.

Tett på reiselivsnæringen

Jeg husker godt at vi allerede første skoledag fikk besøk av Bente Holm, administrerende direktør i VisitOslo og nå reiselivsdirektør i Innovasjon Norge. Dette var med på å overbevise meg om at denne utdanningen er viktig for næringen.

Studenter i en forelesningssal
Reiseliv og opplevelsesutviklingsklassen har ofte besøk av gjesteforelesere - denne gangen med Destinasjon Rørøs.

I løpet av studietiden gjør vi mange spennende oppgaver, har caser eller eksamener som er direkte relatert til reiselivsbransjen. Vi har blant annet skrevet eksamen for The Thief i emnet English for Business Communication og hatt en eksamen om hvordan Bislett Games kan bidra til flere turistbesøk i emnet Service og Markedsføringsledelse. I tillegg viser foreleserne ofte til dagsaktuelle hendelser som er relevante for dagens og fremtidens reiseliv.

Med slik praktisk tilnærming av teori og pensum synes jeg det er lettere å forstå sammenhenger, noe som gjør oss godt forberedt til arbeidslivet. Selv bruker jeg egne interesser fra reiselivet til å skrive bacheloroppgave. Studiekamerat Daniel og jeg skriver vi nå en bacheloroppgave om sportsarrangementet X-games. Slike arrangement er viktig for å styrke Norge og andre destinasjoners opplevelsestilbud.

Bilde fra et vintersportssenter på Hafjell
X-games på Hafjell 2017: Jonas og medstudent Daniel skriver bacheloroppgave om sportsarrangementet X-games.

Muligheter for reiselivsstudenter

Det er ingen hemmelighet at de som studerer reiseliv og opplevelsesutvikling er glade i å reise. Det er selvfølgelig ingen krav til at man har reist mye før.

På studiet finnes det mange muligheter for å krysse av nye steder på verdenskartet.

Gjennom linjeforeningen reiste vi blant annet til Kina, hvor vi fikk et nært møte med en helt annen kultur, som samtidig er et viktig segment for norsk reiseliv. Du har mulighet til å bli med på «årets råeste eventyr», som arrangeres gjennom valgfaget eventledelse og sponsing i Italia.

Glade studenter

Videre kan du også engasjere deg i Studentunionen, her kan du være med på å arrangere surfetur til Marokko. Selv søkte jeg meg inn som bookingansvarlig i Into Campus.

Mine hovedoppgaver var da å booke artister og arrangere konserter i flere av Oslos største konserthus. Dette er nødvendigvis ikke direkte relatert til reiseliv da publikum var egne studenter, men kanskje er det nettopp turister som kommer på de neste konsertene jeg er med å arrangerer?

Event på Rockefeller i Oslo. Bildet er tatt fra det øverste galleriet.
Jeg mener at en bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling på Høyskolen Kristiania skiller seg ut, fordi vi har veldig dyktige forelesere som bryr seg om at vi som studenter skal lykkes.

I min klasse er vi i dag 30 studenter, og vi har god dynamikk mellom studentene og foreleserne. Dette gjør det enklere å stille spørsmål eller delta i diskusjoner, noe som for min del har vært en forutsetning for godt læringsutbytte.

Vil du lese mer om reiselivsledelse og opplevelsesutvikling?