Bilde av Sara

Interessen for reiselivsnæringen generelt og Svalbard spesielt, resulterte i bacheloroppgave om Svalbard. Nå har den tidligere reiselivsstudenten Sara Borchgrevink Madsen flyttet dit for å jobbe med opplevelsesbasert turisme.

– Det hele startet med at Lærke, en medstudent, la fram ideen i klassen, og spurte om det var noen som ville være med å skrive om Svalbard, for hun hadde jobbet der tidligere.

– Svalbard er en avsidesliggende, eksotisk og unik destinasjon. Dette mente vi kunne være utgangspunktet for en spennende oppgave i reiselivssammenheng. Siden Lærke tidligere hadde bodd der ble jeg fort trollbundet av alle fortellingene hennes.

– Jeg synes derfor ideen hørtes kul ut, så da ble det oss to, og vi dro opp en uke i februar. Da dro vi på scootertur med et firma som heter Better Moments, som driver med forskjellige typer guidede turer på Svalbard. Det er i dette firmaet jeg nå jobber i.

    Interessert i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling?

    Etter et halvt års opphold er du nå hjemme en tur. Hvordan har den siste tiden har vært?

    – Det siste halve året har gått over all forventning! I Longyearbyen er det et veldig inkluderende miljø og det skjer mye her. Det er mange innflyttere og flere sesongarbeidere, så dette er de vant til.

    – Jobben er også veldig spennende og jeg har fått utvikle stillingen i mye større grad enn først planlagt. Jeg har fått egne kunder og skal også snart arrangere egne arrangementer. For øyeblikket er det ganske mørkt og ikke så mye snø på Svalbard, men i februar begynner scooter-turene. Da kan man ta snøscooter til østkysten for å se isbjørn.

    Hva har vært den største «a-ha»-opplevelsen så langt?

    – Det som har overrasket meg mest er hvor mange asiatiske turister øya tiltrekker seg. De er spesielt opptatt av nordlyset, men vil gjerne se alt på en gang. Både nordlys, midnattssol, isbjørn, hval og hvalross. Franske og spanske turister er det også mye av gjennom hele året, og på sommeren er det cruiseturisme fra Asia.

    – Her er nordmenn mer bevisste og vet at man ikke kan få alt dette på en gang, det avhenger av sesong. Nordmenn kommer gjerne opp litt senere på vinteren når vi vet at mørketiden er på vei til å slippe taket. Men nordmenn kommer oftere som firmaer og vil også i større grad dra på private turer på egen hånd.

    Sara på scooter

    Hva hjelper du slike grupper med?

    – Da kan jeg hjelpe til med å booke passende hoteller, finne spisesteder, arrangere båtturer eller tilpasse våre egne lokaler om det er en konferanse de skal holde. Det er mye konferanse, 40-årslag og julebord, og vi har egne flotte lokaler til slike selskaper.

    Hvordan bruker du kunnskapen fra studiene?

    Person i sol på svalbard

    – Faget som het English for Business Communication og læren om kulturelle forskjeller har vært veldig nyttige. Vi er også flinke til å innovere og tilpasse produktene våre etter hva slags trender vi ser i bransjen. Og logistikk er noe jeg setter pris på at jeg har lært noe om.

    – Jeg skal også på en reiselivsmesse for bransjen, sammen med Visit Svalbard nå snart. Dette kan minne om en klassisk eksamensoppgave fra reiselivsstudiet. På messen møtes kjøpere og selgere av reiselivstjenester, da må jeg på forhånd ha tenkt gjennom hva som er unikt med oss og hva som er våre fordeler sammenlignet med andre konkurrenter.

    Hva er planene dine framover?

    – Nå begynner snart isbjørnsafariene og i mars-april er det flere private turer jeg skal arrangere. Det er dette som er den beste tiden. Da begynner det å bli lyst og det er veldig gode snøforhold. Det gleder jeg meg til!

    Natur på Svalbard

     Har du et råd til andre som drømmer om tilsvarende jobb?

    – Selv om du ikke tror du er kvalifisert til en jobb er det bare å prøve, man har ingenting å tape. Det verste du kan få er et nei. Bruk også karrieresenteret Track aktivt. Her var jeg selv innom et par-tre ganger og fikk gode tips og råd.

    – Mette-Lise på Karrieresenteret hjalp meg mye. Vi snakket om hvordan jeg kunne skille meg ut i forhold til andre, og få vist fram hva jeg var god på. Hun var også god sparringspartner på et case jeg fikk fra en aktuell stilling. Det gjorde at jeg ble trygg på meg selv.