Sander Løvland Nyhagen står bak lydbordet på John Dee
Sander Løvland Nyhagen gjør Front of House på John Dee.

Når du hører ordet «bacheloroppgave» tenker du kanskje ikke på et morsomt og praktisk prosjekt, men for studentene på Bachelor i musikkproduksjon er det nettopp det det er.

– Bachelorprosjektet vårt består av to deler. En klassisk del hvor vi drar til en kirke og gjør innspilling der av et orkester eller ensemble. Vi mikser og mastrer dette selv etterpå, forteller studenten Sander Løvland Nyhagen.

– Den andre delen av bacheloroppgaven er å spille inn en EP, som vi også mikser og mastrer. Vi velger selv hvilket band vi skal spille inn. I tillegg til innspilling har vi denne releasekonserten på John Dee, hvor bandet fremfører låtene sine. Da er det vår oppgave å stå for lydproduksjonen på konserten, sier Sander, som har samarbeidet med klassekameraten Daniel Peter Robstad om å produsere lyd for bandet Fat Fungus. Med på John Dee var også studenter fra første år Bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring. Martine Kanstad og Siw Tønnesland fungerte som produkjsonsleder og produksjonsassistent på den kjente konsertscenen.

Daniel Peter Robstad gjør lys side stage på John Dee
Daniel og Sander samarbeider om å gjøre lyd for Fat Fungus på John Dee.

Et bredt studium

– Hva lærer du når du tar en bachelor i musikkproduksjon?

– På studiet lærer vi veldig mye forskjellig innenfor temaet musikkproduksjon. Vi lærer hva lyd er, hvordan lyd behandles og mye mer. Vi har mange forskjellige fag, som til sammen gjør deg kunnskapsrik innenfor alt som har med lydproduksjon å gjøre, sier Sander. Du lærer altså både å produsere musikk i et studio og lydteknikk for live lyd.

– Studiet har mest fokus på studiodelen av musikkproduksjon. Personlig syntes jeg det er mest spennende med live-lyd og konserter, men jeg syntes det er et veldig bra opplegg vi har i studio også. Vi har veldig dyktige lærere som hjelper deg hvis du trenger det, sier han.

Studioene er av topp kvalitet og det er veldig gøy å kunne benytte seg av dette gode tilbudet.

– Hvem vil du anbefale studiet for?

– Alle som er interessert i lyd og musikkproduksjon. Jeg hadde selv drevet litt med konserter før jeg begynte på høyskolen, men man trenger ikke å ha noen forkunnskaper for å starte på studiet.

Bandet Fat Fungus står på scenen på John Dee
Fat Fungus er bandet som Sander og Daniel har samarbeidet med på bachelorprosjektet sitt.

Dyktige faglige og topp fasiliteter

– Lærerne er veldig dyktige i fagene sine. En ting som er veldig bra med alle lærerne vi har er at de er ute i bransjen og jobber med dette, og kan videreformidle til oss hvordan bransjen fungerer, sier Sander.

– Hvordan er fasilitetene?

– Fasilitetene på høyskolen er veldig bra! Alt er helt nytt og det er veldig deilig. Det har faktisk ganske mye å si om fasilitetene er bra eller ikke, tro det eller ei. Studioene er av topp kvalitet og det er veldig gøy å kunne benytte seg av dette gode tilbudet.

Veien videre

Nå skal Sander og klassekameratene ut i lydbransjen.

– Jeg skal jobbe og bygge opp et nettverk. Jeg har fått noen jobber mens jeg har gått på høyskolen, og skal prøve å fortsette med dette videre. Jeg har blant annet vært en del på Det Norske Teatret gjort noen arrangementer der, forteller den nyutdannede lydteknikeren.  

Hør EPene her: