✕  Lukk søk

Lånekassen for dummies

Det du trenger å vite om Lånekassen fra A til Å.

Bilde av tenkende emoji og penger.

Enten du er ny, erfaren eller fremtidig student, kan offentlige regelverk forvirre den beste. Som student er du likevel nødt til å forholde deg til Lånekassen, og da kan det være greit å ha en viss oversikt over hvordan systemet fungerer. Derfor har jeg laget en enkel Lånekassen-guide, for deg som lurer på dette med studielån.

Søke om studielån

Søknad om studielån sender du ganske enkelt inn via Lånekassens nettsider. So far, so good.

Utbetaling

Pengene du låner blir utbetalt den 15. hver måned. Den månedlige summen ligger på rundt 8000 kroner. I august og januar er beløpet høyere enn resten av året – rundt 20.000 om du går på offentlig skole, og rundt 50.000 om du går privatskole. Hvis du går privatskole bør du være obs på at mesteparten av pengene du får i august og januar går med til å betale skolepenger.

PS: For å få pengene utbetalt i januar og august, må du huske å bekrefte utdanningsplan og registrere deg til eksamen for det kommende halvåret i StudentWeb.

Omgjøringsstipend

Når du består eksamen, blir 40 prosent av basislånet ditt omgjort til stipend. Altså slipper du å betale tilbake 40 prosent av basislånet ditt. Når vi snakker om basislån, mener vi den summen som alle studenter kan få uavhengig av om de må betale skolepenger eller ikke. Med andre ord vil ikke det ekstra beløpet du får utbetalt fordi du betaler skolepenger, bli inkludert i dette regnestykket. Men uansett, så er 40 prosent av basislånet en betydelig sum. Om du trenger litt ekstra motivasjon for å bestå eksamen, burde dette være en god grunn! Omgjøringen fra lån til stipend skjer i november. Det vil si at om du består alle eksamener i studieåret 2018/2019, og innfrir de andre kravene til Lånekassen, vil 40 prosent av basislånet ditt trekkes fra totalsummen i november 2019.

Les også: Hvordan har man råd til privatskole?

Bilde av post-it-lapp hvor det står skrevet 40% rabatt, som illustrerer omgjøringsstipendet til Lånekassen.

Når du består eksamen blir 40 prosent av studielånet ditt omgjort til stipend.

Skolepenger

Hvis du går på privatskole, hvor du må betale skolepenger, gir Lånekassen deg mulighet til å låne et større beløp. Med andre ord trenger du ikke å hoste opp skolepengene selv.

Inntektsgrenser

Hvis du jobber ved siden av studiene, bør du passe på å ikke jobbe for mye. Det er nemlig slik at andelen av basislånet ditt som blir omgjort til stipend reduseres om du går over Lånekassens inntektsgrenser. Her kan du se inntektsgrensene til Lånekassen.

Nedbetaling

Den kjipe delen av studielånet er selvfølgelig når du har kommet dit at du må begynne å betale pengene tilbake. Tilbakebetalingen begynner omtrent sju måneder etter at du er ferdig å studere.

OBS: I månedene frem til tilbakebetalingen starter, blir det lagt renter på lånet ditt. Det vil si at lånet ditt kommer til å vokse i de fem månedene frem til nedbetalingen begynner.

Om du har mulighet til å begynne å nedbetale rett etter studiene, slipper du rentene.

Her kan du lese mer om nedbetaling av studielån.

Bilde av kalkulator og skrivesaker.

Nedbetalingen av studielånet er kanskje ikke det du ser mest frem til?

Betalingsutsettelse

Når du er ferdig med å studere har du rett til å utsette lånet med inntil 36 måneder. Du trenger ikke oppgi grunn for utsettelsen, men når du utsetter betalingen kommer det ekstra renter på lånet i den perioden du utsetter nedbetalingen.

Rentefritak

Hvis du ber om betalingsutsettelse, finnes det likevel en mulighet for at du kan få slettet rentene på lånet. Om du er arbeidsledig eller har lav inntekt etter studiene, kan du søke om å få rentefritak. Her kan du lese om sletting av renter, og hvilke situasjoner som kan gi rett til rentefritak.

Fordeler og ulemper

Fordelen ved å ta opp studielån er at det gir deg mulighet til å studere hva du vil. Med månedlige utbetalinger fra Lånekassen slipper du å finansiere studieløpet ditt helt på egenhånd. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hva et studielån innebærer. Du forplikter deg til å nedbetale lånet etter studiene. Studielån kan også ha innvirkning på hvor mye boliglån du får. Men så lenge du vet hva du går til, og litt om regelverket til Lånekassen, burde det gå bra!

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.