✕  Lukk søk

Anders har skrevet om Coop i Kampanje

Tidligere masterstudent, Anders Erikson, mener Coop-merkevaren ikke er interessant nok.

Tidligere student på Master i markedsføringsledelse, Anders Erikson, stiller spørsmål ved hvilken nytteverdi Coop drar av å være et «mediehus», i bransjebladet Kampanje.


Det er imponerende at Coop Extra har hatt hele 35 millioner visninger på siden sin det siste året. Coop har virkelig gått i bresjen for å transformere den tradisjonelle dagligvarebutikken til et nymotens mediehus. Men til hvilken nytte?

Anders Erikson

Anders jobber i dag som frilanser.

Coop er en del av dagligvarebransjen, en bransje hvor de viktigste kriteriene for kundenes valg av butikk fortsatt er beliggenhet og pris.

Markedsdirektør i Coop, Aud Lundstad, sa på Content Marketing-dagen til Kampanje at det er viktig at Coop lager godt innhold for sine kunder. Jeg lurer på hvorfor det er viktig.

Lundstad mener deres satsing på innholdsmarkedsføring gjør at de kan fortelle sine egne merkevarehistorier. Vi som kunder har aldri etterspurt dette innholdet og spesielt ikke Coop sine merkevarehistorier. Coop sin merkevare er rett og slett ikke interessant nok til å fortelle noe jeg har lyst til å høre på.

Det er en rekke implikasjoner aktører innen dagligvarebransjen bør reflektere over før en satser stort på innholdsmarkedsføring:

a) Til tross for en betydelig satsing på innholdsmarkedsføring vil ikke det nødvendigvis bety at dagligvarekjeder får flere kunder eller mer lojale kunder, og (b) fine trafikktall betyr heller ikke at forbrukere velger å gå/kjøre lengre, eller betale mer for å handle i din butikk.

c) Bør mediehussatsing være en KPI i seg selv, slik det tilsynelatende er for Coop, eller bør det være et middel for å nå et mål?

d) Dagligvarekjeder som i dag satser på innhold mangler fortsatt en god trakt å ta kunden gjennom, og dermed muligheten til å dra full nytte av nettsidens besøkende. Dette er den absolutt viktigste årsaken til hvorfor man bør drive med innholdsmarkedsføring.

Det positive er at mye av dette er løsbare problemer. Start med å stille spørsmålet «hvorfor må vi lage innhold?», dersom du driver dagligvarekjede og føler du må svare «fordi andre gjør det» eller «vi blir fortalt at vi skal gjøre det», slutt øyeblikkelig. Dersom du lager innhold uten å ha trakt eller kundereise, bør du enten slutte å lage innhold eller lage en god trakt.

Dette er hva Coop bør gjøre:

Mediehusstrategien bør tenkes nøye gjennom og reflekteres over – hvorfor lager vi innhold, hva vil vi med innholdet, hvilket problem forsøker vi å løse?

Unngå å lag støyete innhold slik innholdet til Coop Extra er i dag. Titler som «Barna slukte avokadomuffinsene uten spørsmål», «PT-Pias proteinrundstykker burde genierklæres», «WLÆK! Så ofte bør du faktisk vaske dyner og puter», «Lindas tacograteng er merkelig nok sunn», «Ida var lei av laks helt til kjæresten laget currylaks» m.fl. er lite informative, lite appellerende og framstår som enkle click-baits.

Marked, Extra, Mega, Obs, Prix, Matkroken. Gjør det enklere for kunden ved å samle alle Coops merkevarer under én merkevare – kall den Coop. Enkelthet er noe vi kunder faktisk etterspør. Og det er rett og slett uakseptabelt å betale mer for samme vare bare fordi du handler på Coop Mega sammenlignet med Coop Extra.

Denne kommentaren ble først publisert hos Kampanje 7. februar 2017.