✕  Lukk søk

Maskene i NRK-serien «Magnus» vekker oppmerksomhet

Høyskolelærer Jim Udenberg er aktuell som designer og produsent bak en rekke av maskene og protesene i NRK-serien «Magnus». Bli med og ta en kikk i kulissene.

Den nye NRK-serien Magnus har tatt Norge med storm. Selv etter bare to episoder blir serien omtalt som «En god kandidat til årets humorserie», av serienytt.no. Serien ligger også plassert på listen til NRK P3 Filmpolitiet over «2019: Seriene vi gleder oss til. 10 forhåndsfavoritter». Det er Vidar Magnussen, blant annet kjent fra Side om side, som har skrevet humorserien, og han har selv inntatt hovedrollen som Magnus.

Med på laget er Jim Udenberg, høyskolelærer på Bachelor i maske- og hårdesign, og arbeidet hans vekker nå internasjonal oppsikt.  Udenberg har nemlig designet og produsert fysiske masker og proteser for skuespillerne i serien. I løpet av de ti episodene må skuespillerne være alt fra troll til gnomer, og noen ganger må de til og med være hverandre i forkledning.

To troll ser på hverandre og smiler

Gjør suksess med storproduksjoner

Udenberg er født og oppvokst i Minnesota, og ble tidlig interessert i sminkeeffekter. Med klassikere som blant annet Star Wars og Planet of the Apes som sterke påvirkere, fant han raskt ut at han ønsket en karriere innen sminke.

I 1995 startet Universal Studios Florida opp en ny sminkeavdeling, der Jim var en av fire artister som ble ansatt. Etter ett år ble han leder for avdelingen, og det tok ikke lang tid før avdelingen hadde 40 hår- og sminkeartister. Hos Universal hadde Jim ansvaret for en sminkeeffekt-lab på 186 kvadratmeter. Han var også involvert i alle prosjekter fra design, budsjettering, rekruttering i avdelingen til oppfølging av butikkfabrikasjon og testing av applikasjoner.

I 2004 flyttet Udenberg til Norge, og inntok stillingen som programansvarlig for det som i dag er Bachelor i maske- og hårdesign. Denne stillingen hadde han i seks år, før han bestemte seg for i fokusere på sin freelance karriere, gjennom sitt selskap iMAGiNARiUM FX. Siden den gang har han vært med i rekke norske produksjoner, som «Knerten», «Hodejegerne», «Gåten Ragnarok» og «Død Snø 2». Nå er han altså aktuell som protese- og karakterdesigner i NRK-serien «Magnus».

Bildet viser karakteren Magnus som troll. Han ser sjokkert ut og har forstørrede ører og nese. Ørene peker ut. Han har på seg en hvit vanlig genser med knapper midt på brystet og en lusekofte

Trollet Magnus står og holder seg fast i en trebjelke mens han smiler lurt inn i kamera. Han har på seg en lusekofte og har blondt hår med en lokk som står ut til høyre side.

Fra sminkestolen til TV-skjermen

Udenberg ble kontaktet av lederen for makeup-avdelingen til tv-produksjonen, Janne Røhmen, som tilbød ham stillingen som protese- og karakterdesigner for den aktuelle serien «Magnus». Over 20 proteser til rundt elleve figurer og karakterer skulle utvikles. Noe av dette var ansikter og hoder, mens andre var komplette nakne kropper. Alt limt på sin egen hud før innspilling. 

Drømmejobben for en makeup-artist

Udenberg forteller til Filter Film og TV at «Magnus» er et av de kuleste prosjektene han har jobbet. Han trekker frem den store variasjonen i sminken og protesene som høydepunkter. Folk skulle aldres og ligne på hverandre, noen skulle bli til utrolige skapninger, traumer og «gore». Noe av det mest krevende ved prosjektet var å skape sminken og protesene til look-a-likene, forteller han. Her var de nødt til å få enkelte skuespillere til å ligne så mye som mulig på andre skuespillere.

— Rett og slett en drømmejobb for en makeup-artist, sier Jim til Filter Film og TV.

James Udenberg står oppstilt ved siden av en skuespiller med maske- og hårdesign som ligner et troll. James har på seg sort lue og har grått skjegg. Han smiler oppspilt med munnen åpen.
Et av trollene i NRK-serien Magnus. Trollet har en jakke med det som kan se ut som sauekrøller. Langt brunt hår og en utstikkende nese.
Et troll står og poserer enkelt foran kamera. Han har grønnaktig hud og utstikkende ører. Man kan se skillet på t-skjorten som blir møtt øverst av en fake-laget hals.
En utenomjordisk skapning står og ser inn i kamera. Bakgrunnen er hvit. Skapningen ligner på et menneske, men har samtidig tendenser til å være et ailien. Den ene hånden er strukket ut og rekker seg mot kamera.
Et troll sitter i sminkestolen og blir lagt maske- og hårdesign på. Det ser ut som om huden til personen har smeltet og har gjort slik at huden henger ned mot gulvet, spesielt haka og nesa.
Trollet magnus står og poserer overrasket foran en hvit vegg. Han har lyst hår og har på seg en lusekofte.
Bildet viser en rød/brun maske som er støpt på en skulptur. Masken har en enorm nese og ansiktet ser dratt ut.
I disse dager er Jim Udenberg sine maske- og hårdesign å se på NRK i serien «Magnus».
Jim Udenberg har designet utseendet til flere av karakterene i serien «Magnus».
I serien finner vi mange interessante karakterer.
NRK-serien har allerede rukket å bli svært populær, mye mulig for blant annet seriens karakterer.
En av karakterene i serien «Magnus».
Trollet «Magnus».
En av ansiktsprotesene brukt under drama-serien «Magnus».

Tar erfaringen inn i forelesningssalen

I tillegg til sin freelance-karriere, underviser Udenberg på Bachelor i maske- og hårdesign. Nå om dagen underviser han hovedsakelig entreprenørskap-fag der han blant annet lærer studentene å promotere seg selv, og hvordan de bygger en portefølje. Han forteller at han møter ulike utfordringer og erfaringer i alle produksjoner han tar del i. Alt dette er noe han tar med seg i undervisningen, og gir studentene en forsmak på arbeidslivet.

Når Udenberg blir spurt om han har noen nye kommende prosjekter, svarer han lurt at det har han, men at han ikke kan si noe mer om det. Vi krysser fingrene for at Magnus blir en såpass stor hit at vi får se flere sesonger i fremtiden.

Fysiske fordeler

Udenberg forteller til Filter Film og TV at det har store fordeler å skape slike proteser fysisk, fremfor å modellere dem digitalt i etterarbeidet.

— Selv om jeg har denne jobben har jeg ingenting imot digitale effekter. Jeg synes effektene fungerer utmerket i samspill med fysiske effekter. Ikke bare blir det i det lange løp billigere å gjøre det fysisk – det har også betydning for skuespillerne. At de kan se seg selv i speilet og se et faktisk troll, i stedet for sitt eget ansikt med en masse punkter på, forteller han.

James Udenberg står over en skuespill og sminker personen. I bakgrunnen kan man se et sminkespeil. På bordet foran speilet ligger det diverse sminkeutstyr.

James Udenberg står bak en av karakterene fra serien «Magnus». Personen har et forvokst grønt hode og utstikkende ører. Foran skuespilleren står det en annen sminkør med sminke i hånden.

Internasjonal oppmerksomhet

Effektarbeidet til NRK-komedien «Magnus» vekker også internasjonal oppmerksomhet. Drama-serien har blitt omtalt i både det ledende amerikanske bransjebladet for makeup-kunstnere, Make-up Artist Magazine, og den britiske motsatsen, Prosthetics Magazine. Serien har blitt møtt med jubel og begeistring av det norske publikum, samtidig som serien har mottatt gode anmeldelser fra avisene. Bergens Tidende omtalte serien som «herlig tullete», mens Aftenposten skriver: «Norges dårligste politimann er også hysterisk morsom».

Bildet viser en av troll-karakterene i serien Magnus. Trollet har en stor kort sveis med masse volum og har grønnaktig hud med en utstikkende nese som peker litt ned.
Bildet er av en maske som er dratt ut av en blå utstøpelses-form. Ansiktet har et ailien-lignende utseende.
Et troll sitter i en sminkestol. Han har grønt hode med utstikkende ører og stor nese.
James Udenberg holder en smikekost under øyet til en av karakterene. Han ser konsentert ut.
På en arbeidsbenk ser man mange ulike masker og proteser som ble brukt under serien "Magnus". Noen maskene har et ailien-utseende, mens andre har et trollaktig utseende.
Bildet viser spesialeffekter som er lagt på en av karakterene i Magnus. Personen har sår og kutt i hele ansiktet og binders i hele ansiktet. Han er rød og opprisset i ansiktet.
Bak kulissene i arbeidet med design av trollene i «Magnus».
Jim Udenberg syntes det var stor stas å jobbe med NRK-serien.
Maske- og hårdesignet i NRK-serien «Magnus» fanger stor oppmerksomhet.
Jim Udenberg i aksjon i kulissene til serien «Magnus».
Bak kulissene til NRK-serien «Magnus».
Effektene i serien kan lure selv det utrente øyet.