✕  Lukk søk

Mine beste råd til kommende studenter

Tips og råd som jeg skulle ønske jeg fikk før jeg ble student!

Selvom vi er sammen om å være nye, kan vi alle være litt alene om å vite hva, når, hvordan og hvor. Jeg var raskt ute med å henge meg på faddere og medstudenter jeg ikke kjente for råd og tips i begynnelsen av mitt første år, men ikke alle blir komfortabel i å grave på den måten. De rådene jeg har samlet her, var ting vi fant ut av litt på veien, og det fungerte jo helt okei. Men! Hadde jeg fått tilbud om denne lista på forhånd, ville jeg takket JA, kan du si.

Så her får du mine 8 beste tips for en myk start på studieåret!

Student og blogger Vida avbildet i en vinduskarm med oransj bakgrunn og et stort vindu

1. Hold kontakten med andrisene og treddisene

I fadderuka får du en eksklusiv mulighet til å adde fadderne dine på facebook og snap, veldig lurt å benytte seg av den muligheten. Senere kan du nemlig bruke de som veiledere (mot at de gir tillatelse til det, da) gjennom eksamensstress og rådvillhet! Et par er så greie å sender deg tidligere eksamener de har gjort, noe som fungerer bra når man er ny og uviten. Dette tipset kommer veldig godt med, lover.

2. Lurt å kjøpe pensumbøkene før skolestart

Pensumlistene ligger ute, og om du begynner anskaffelsen av pensumlitteratur før du begynner skoleåret, sparer du seg selv for mye styr når også alt annet er nytt. Jeg vet det var flere i klassen min som fikset bøker over sommeren, mens jeg selv måtte stresse meg gjennom det de første ukene. Husk at pensumbøkene kan være helt avgjørende når du skal skrive selve bacheloroppgaven… For å finne pensumlistene klikker du deg inn HER!

Bilde av bøker

3. iBok.no! Et solid tips for lommeboka

Fungerer som Finn.no, men for salg og kjøp av brukte pensumbøker. Skolen har en egen butikk med pensumbøker som ligger i Prinsensgate, der får du blant annet rabatt på hvert femte bokkjøp, hvis du laster ned appen med samme navn. Du kan også finne pensumbøker i andre butikker som Tanum, Adlibris, Nordli osv., men felles for disse er en lommebok i full panikk. På iBok kan du finne bøker til halve prisen!

4. Føl deg fresh når du skal hente studentkortet

Jeg tror ikke jeg har møtt én som visste at man faktisk blir fotografert når man henter studentkortet sitt. Meg selv inkludert. De fleste sine studentkort byr derfor på fett hår, null sminke og svett bart. Ikke alle bryr seg om dette, for du skal tross alt bare pipe deg inn dører på skolen med det. Men noen bryr seg, som meg selv. Derfor har jeg faktisk krøpet til korset og kjøpt meg nytt studentkort med nytt bilde. Men det er surt å skaffe nytt BARE på grunn av looks, så take my advice (om du bryr deg om sånt)!

Bilde av trikk og tre emojier som løper.

5. Last ned ruterappen

Den redder deg når du skal vorse i Oslos parker (les Marens park-guide HER), møte opp på campusene eller pause på kaféer. Tast inn hvor du er og hvor du skal, så gir appen deg en oversikt! Det går trikker og busser over alt i Oslo. Sånn sett er det utrolig kult å studere i sentrum.

6. Skaff deg en oversikt over alle frister og datoer

Dette er alfa omega. Livet som student blir mye enklere hvis du har en oversikt over frister som omhandler søknader, innbetalinger, eksamener, fritak for fag, oppsigelser og så videre. Det vandrer kjipe historier der ute om studenter som ikke gjorde ditt eller datt før fristene, og ingen parter synes det er gøy. Husk at inget system fungerer uten frister!

Du finner de viktige fristene våre HER.

Jente som sitter ved et kaffebord med Macbooken sin. På bordet ligger det briller, mobiltelefon, en pen og en notatbok. Bildet er tatt ovenfra.

7. Sett deg mål og lag gode vaner MED EN GANG!

Har du én eneste uvane til å begynne studieåret med, kan jeg love deg at den forplanter seg. Studietiden kommer til å reflektere forventningene om karakterer og drømmene du sitter med, bare du har litt rutine på ting! Det blir i det minste veldig mye mindre tungvindt, som jo er en motivasjon. Jeg glapp litt på mine gode vaner til siste eksamen i høstsemesteret. Det førte til at jeg ville konte den, som ikke er SÅ kult. Den historien kan du lese om HER.

8. Lag gruppechats på facebook

Så fort du finner noen du går bra overens med bør du lage gruppechat med dem! Det vil komme stunder der du blir usikker på klasserom og oppmøtetid. Da er gjengen i chatten fin å ha.

Vida som smiler på et sort hvitt bilde med solbriller ute på landet

Det funka for meg!