Arctic Paper - bildde av Vinnerne Mads Pretorius og Annette Holst
Grafisk design-studentene Mads Pretorius og Annette Holst beskriver oppgaven som lærerik og morsom.

Anja Bratt, Annette Holst og Mads Pretorius studerer grafisk design på Fagskolen Kristiania. Fagskolen har hatt et samarbeid med Arctic Paper gjennom flere år, hvor de har papirskole for studentene på grafisk design.

– De to siste årene har vi også hatt dette samarbeidet, hvor studentene våre står for utformingen av Arctic Papers årlige agenda, forteller hovedlærer for grafisk design; Heidi Bach.

– Dette er en agenda som går til designbyråer rundt om i hele Europa for å promotere papiret til Arctic Paper, forteller Erik Bakkelund fra Artic Paper.

– Gjennom dette samarbeidet får Arctic Paper promotering, skolen får promotering og studentene får noe som er produsert i større mengder å legge i mappen sin. Det er en vinn-vinn situasjon for alle parter, sier han.

Arctic Paper - bilde av agendaen
Det endelige resultatet: Agendaen fagskolestudenter i grafisk design utviklet i samarbeid med Arctic Papers.

Hardtarbeidende vinnere

I år var det gruppen til Anja, Annette og Mads som gikk av med den gjeve seieren.

– Hvordan har dere opplevd det å jobbe med et reelt arbeid for bransjen?

– Selv om vi går på en fagskole – som er veldig praktisk rettet – og man føler man har en bransjenærhet allerede, så får man likevel en oppvekker, sier Annette.

– Det er én ting å bli fortalt hvordan det er på skolen, og en annen ting å faktisk gjøre det. Jeg vil helt klart også fortsette å jobbe med dette. Det har vært kjempegøy! sier Mads.

– Det har vært en utrolig gøy utfordring som gir meg enda mer lyst til å komme ut i arbeidslivet. Jeg fikk også bekreftet at det er dette jeg vil jobbe med, sier Annette.

– Byråene var sjokkerte over briefen

Oppgaven startet med en kort brief fra Erik i Artic Paper. Briefen var som følger: «Det skal være en agenda i papirform, og den skal kunne brukes.»

– Byråene var sjokkerte over at vi hadde en så løs brief, men det var en del av poenget. Vi holdt briefen så åpen som mulig slik at studentenes idéer ikke ble begrenset. Jeg forbeholdt meg retten til å velge papir og holde igjen hvis vi overskrider budsjett. Bortsett fra dette, er det opp til studentene, forteller Erik.

Studentene fikk briefen utdelt mandag morgen, og hadde presentasjon av et ferdigstilt konsept onsdag morgen for Artic Paper og ledere fra ulike byråer.

– Det var ganske heavy, men det er slik det er i bransjen, sier Erik fra Artic Paper.

Arctic Paper - illustrasjoner
Konsept: Gradientene symboliserer de ulike årstidenes lys.

Vinnende konsept

Anja, Annette og Mads hadde spurte seg selv: «Hva er tid? Tid er måneder, uker, timer, minutter og sekunder. Tid er årstider. Årstider er lys. Lyset er en guide gjennom tid.» De endte opp med konseptet «Illuminate», som er inspirert av de nordiske årstidene og gikk seirende ut i konkurransen.

– Hvordan kom dere frem til konseptet?

– Der skal Anja få mye av æren. Det vi tenkte på var at vi skulle ha en agenda, og spurte oss selv: hvordan knytter man et konsept til en agenda? Hva er denne boken? I stedet for å tenke stort prøvde vi å bryte det ned, sier Annette.

– Ja, vi brøt det ned til det helt enkle, tok det derfra og bygde det opp igjen, legger Mads til.

– Hva gjorde at dere valgte dette konseptet?

– Konseptet støttet seg på et veldig sterkt og tydelig budskap med en god idé. I tillegg fremstod de veldig profesjonelle i presentasjonen, sier Erik fra Artic Papers.

Arctic Paper - bilde av workshop
Workshop: Under lanseringen var det mulig for gjestene å selv prøve seg på fargerike illustrasjoner.

En agenda som imponerer

Ni måneder senere var resultatet klart og ble feiret med en lansering i Grafill sine lokaler i Oslo. Illuminate – Munken Agenda 2018 har imponert designbyråer over hele Europa.

– Dette er muligens den aller beste agendaen vi har levert. De har vært veldig dyktige, og vi får mange tilbakemeldinger på det gode designet fra designbyråer rundt om i Europa, sier Erik.

Heidi Bach, hovedlærer på Grafisk design og Erik Bakkelund, rådgiver hos Arctic Paper og jurymedlem, har latt seg imponere av studentenes arbeid med oppgaven og det endelige resultatet.

– Anja, Annette og Mads har vært kjempeflinke. De har virkelig jobbet hardt med dette prosjektet, også utenom skoletid og i ferier. De begynte på dette prosjektet da de gikk første året, og vi er veldig imponerte over det visuelle de har klart å skape, sier hovedlærer Heidi.

– Agendaen er veldig fin, masse kvalitet som følge av godt arbeid. Jeg håper vi kan sende den inn til konkurranser som Visuelt og Gullkalven. Og så er det selvsagt kjempegøy for studentene våre å få være med på noe slikt, legger hun til.

Arctic Paper - bilde av Hovedlærer på Grafisk design, Heidi Bach og Erik Bakkelund fra Arctic Paper.
Lar seg imponere: Hovedlærer på Grafisk design, Heidi Bach og Erik Bakkelund fra Arctic Paper.

– Hvor mye arbeid ligger bak?

– Vi har fordelt arbeidet jevnt mellom oss i gruppen, men det har uten tvil vært mye arbeid. Jeg har laget illustrasjonene til agendaen, og selv om det endte med 12 illustrasjoner, har jeg utviklet rundt 80, forteller Mads.

– Det er mye prøving og feiling for å få det riktige uttrykket, og i mitt tilfelle var det å skape en kontinuerlig loop i illustrasjonene fra måned til måned som harmonerte med både lys og følelser. Tidsmessig har vi jobbet kontinuerlig med prosjektet fra mars til det gikk i trykken i september/oktober, sier han.

– Det som er greia med grafisk design er at man ikke vet hvorvidt det vil fungere eller ikke før man har prøvd det. Grafisk design er mye mer tidkrevende enn det veldig mange er klar over. Men det har vært utrolig gøy og lærerikt, sier Annette.

– Som studenter visste vi ikke helt hva vi skulle forvente, så vi fikk jo en liten ”reality check” på hvordan det fungerer i bransjen vi er på vei ut i.

Arctic Paper - illustrasjoner
Mye arbeid: Mads forteller at han utarbeidet rundt 80 illustrasjoner.

– Hva har vært det mest utfordrende?

– Det trykktekniske og den tekniske fremstillingen av det ferdige grafiske arbeidet. Selv om man har blitt fortalt teorien rundt det på skolen tidligere er det noe helt annet å gjøre det, forteller Annette.

– Når noe skal trykkes og skjæres jobber man med veldig små marginer før noe kan bli skjevt. Inntrykket av størrelsesforholdet varierer også fra skjerm til ferdig produkt, det samme med fargene. Det var veldig spennende å få være med på trykkeriet og se hvordan det fungerte, sier hun.

– Konsernet ble innblandet i prosjektet, noe som førte til mange meninger gruppen ble nødt til å ta hensyn til. Dette førte til en del ekstrarunder med arbeid for studentene. De har virkelig jobbet mye med dette, skryter Erik fra Artic Papers.

– Det har vært veldig fint å ha kontakt med Erik Bakkelund fra Arctic Paper underveis. Han har vært veldig hjelpsom og fortalt oss hva som fungerer og ikke. Det har gjort prosessen veldig mye enklere, sier Mads.

Tekst og foto: Student Tina Veronika Odberg Markeseth