✕  Lukk søk

Møt salgssjefen på Grand Hotel

Christian Hiis Navestad (27) gikk ut med en bachelor i hotelledelse fra Høyskolen Kristiania. I dag jobber han som salgssjef på Grand Hotel i Oslo.

Jeg hadde jobbet noen år i diverse serviceytende bransjer som bar/restaurant og butikk, noe som ga meg innblikk i hva som kreves i servicebransjen og hvorfor service er så viktig.

Hva husker du best fra hotellstudiet?

Henning Friberg var uten tvil foreleseren som inspirerte meg mest. Måten han inkluderer og utfordret oss i forelesningene, og hvordan han aktivt brukte relevante gjesteforelesere fra arbeidslivet, gjorde at alle fag han hadde ble interessante.

Jeg og to klassekamerater fikk også muligheten til å dra og bo på Thorbjørnrud hotell for å gjøre en case-study av hotellet og salgsavdelingen der, på bakgrunn av teorien vi hadde lært. Deretter presenterte vi funnene for klassen og sendte en oppsummering til hotellet etterpå.

Her kunne jeg sikkert også ha ramset om en hel del mer, men hvis jeg skal trekke frem en ting som har blitt sittende så må det bli denne frasen fra Henning:

Fortell meg – og jeg vil glemme, vis meg – jeg vil huske, involver meg – og jeg vil forstå

Hadde du selv noen planer om hva du ønsket å bruke utdannelsen til?

Planen var, og er fortsatt å jobbe innen hotellfaget. Jeg ønsker over tid å pense mer over på Revenue Management, men for å kunne gjøre en best mulig jobb med inntektsoptimering er det en stor fordel å ha jobbet en stund med salg først.

Er det noe fra studiene du har tatt med inn i jobben som salgssjef på Grand Hotel?

I tillegg til mye lærdom om faget vil jeg si nettverket. Uansett hva du ender opp med å jobbe med vil nettverket man skaffer seg være viktig i fremtiden. En annen ting jeg er glad for at jeg ble gjort oppmerksom på – og som jeg benytter en del – er å kunne se forskjellen på hva som er teori og hva som faktisk fungerer i praksis.

Jeg føler at jeg i stor grad tilegnet meg mye av den praktiske kunnskapen jeg trenger for å utføre jobben jeg har i dag. Og enda bedre, jeg føler jeg har en hel del å bidra med for å kunne gjøre jobben bedre enn hva som kanskje er forventet.

Hvordan fikk du jobben som salgssjef på Grand Hotel?

Grand Hotel har siden salget av Rica hatt en del store endringer. Merkevaren «Grand Hotel» skulle forandres og renoveringen av en av landets mest ikoniske bygg var godt i gang.

Jeg jobbet allerede i sikkerhetsavdelingen på hotellet da det åpnet seg en ledig stilling i kommersiell avdeling. Det er ikke ofte man får muligheten til å være med på noe sånt og jeg ønsket å se om jeg kunne bidra med noe i denne prosessen.

Jeg ble ansatt på bakgrunn av min utdannelse fra hotelledelse og en god kjennskap til hotellet generelt. Jeg hadde hatt ulike jobber på hotellet i flere år før dette.

Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

En typisk arbeidsdag innebærer mye tid på kontoret med mye mail og telefoner, med både innkommende og utgående forespørsler. Det går også med en del tid til kundemøter og visninger av hotellet til potensielle fremtidige gjester samt oppfølging og detaljer av arrangementer som er rett rundt hjørnet eller akkurat har vært.

Rapportering av salg og fremtidige arrangementer til F&B og drift er også en viktig del av jobben for at vi skal kunne lage nøyaktige prognoser og bemanne riktig.

Det finnes flere utdanninger innen hotell. Hvorfor bør man velge en i Oslo?

Det er riktig. Nå finnes det flere bra utdanninger innen hotellfaget rundt om i Norge. Men hvis du vil ta en utdannelse med nærhet til det desidert største hotellmarkedet må du velge Oslo.

Jeg valgte Bachelor i hotelledelse på Høyskolen Kristiania på grunn av nærheten til markedet men også til foreleserne. Relativt små klasser og en personlig fremtoning fra foreleseren gjør det mye lettere å komme til med sine spørsmål og kommentarer. Det er også mye lettere å få hjelp til det man måtte lure på samt at man får en helt annet mulighet til å stå ut og bli sett.

Høyskolen benytter mange gjesteforelesere som jobber i bransjen, og en stor del av de aller beste sitter nettopp her i Oslo.

Nå har jeg kun prøvd denne ene utdannelsen innen hotellfag, men det jeg har skjønt er at hvis man velger Høyskolen Kristiania så vil man alltid være oppdatert på de nyeste trendene og teoriene som bransjen bruker.

Dette fordi flere av foreleserne faktisk jobber med det de underviser i og sitter derfor med relevant informasjon om hva som rører seg der ute.

Hva er dine råd for å gjøre seg attraktiv i morgendagens arbeidsmarked?

Ta del i frivillige aktiviteter utenfor forelesningene. Jeg meldte meg inn i Studentunionen med en gang etter jeg begynte studiene og hadde blant annet verv som barsjef i Hvelvet studentpub og leder i kontrollkomiteen.

Det er ikke nødvendig å bruke så mye tid som jeg gjorde, men ved å ta litt ekstra del i å gjøre studietiden bedre for dine medstudenter så ender du opp med masse nye venner og kontakter blant likesinnede. I tillegg ser det veldig bra ut på CV-en med frivillige verv.

Finn også en relevant deltidsjobb under studietiden, helst i et firma du kunne tenke deg å jobbe i etter studiene. Det trenger ikke å være noe annet enn en servitør, bartender, eller dørmann som i mitt tilfelle, så lenge man har en fot innenfor.

De fleste som ansetter har mye lettere for å ansette noen som allerede har en relasjon til bedriften.