✕  Lukk søk

Slik blir du en god leder

Noen mener at de er den fødte leder, mens andre mener de kan utdanne seg til å bli det. Forskning viser at det trengs selvinnsikt.

Lederutdanning - her sitter det 5 menneskler rundt et bord og ledes gjennom et kreativt prosjekt

— God ledelse handler om ansvar, og påvirke mennesker til å oppnå ting sammen. Ledelse er primært et verktøy for å få til noe sammen, sier Tom Karp, professor ved Høyskolen Kristiania.

I disse dager jobber han med Høyskolen Kristianias videreutdanning i Master i praktisk lederskap. Karp skal lære opp ledere til å ta mer lederskap.

— Ledelse er først og fremst en profesjonell praksis. Skal du mestre en praksis må du trene og utvikle deg. Å bli en god leder handler i stor grad om å ta tak i de egenskapene du har og bruke dem for det de er verdt. Det trenges hardt arbeid og selvinnsikt, forteller professoren. Karp har en doktorgrad i endringsledelse er og tidligere toppleder i næringslivet.

Selv mener han at ledere i dag trenger å kunne sette seg ned med andre ledere for å kunne drøfte sine erfaringer, og være litt sårbare om hva de sliter med. Derfor har han nå startet deltidsprogrammet Master i praktisk lederskap.

— Det er mange av dagens ledere som ikke har tid til å ta ting inn over seg. Der går alt fort og møtene sluker tiden. Du trenger å diskutere med likesinnede og være åpen om dine utfordringer. Skal du bli en god leder hjelper det ikke å lese en bok. Du må putte deg selv i potten og være villig til å være ditt eget forskningsobjekt.

Les mer om Master i praktisk lederskap på Høyskolen Kristiania.

Tom Karp sitter i en stol foran et sort lerret.

God og effektiv ledelse

— Å være leder er litt som å være i ballrommet på Ikea. Alt skjer på en gang og ballene kommer fra alle kanter.

Videreutdanningen han nå setter opp – blander tradisjonell undervisning med lederutvikling. En slik undervisningsform krever mye av en fagstab, men den setter også krav til lederne som ønsker å ta den.

— Vi skal ikke stå rett opp og ned og undervise hele tiden. Når det er sagt blir det ingen sommerleir heller. Du må forstå deg selv, skjønne hvordan du reagerer på andre mennesker og hva som motiverer deg. Slikt lærer man ikke nødvendigvis i et klasserom, sier Karp.

Som tidligere toppleder i næringslivet har Tom Karp fått merke ledelse på kroppen. Han har en doktorgrad i endringsledelse, er utdannet siviløkonom og mener at ledelse først og fremst er et verktøy.

— For mens de gamle filosofene snakket om at god ledelse var drevet av å gjøre gode ting for samfunnet, er ledelse i dag mer dominert av effektivitet. Kanskje burde det vært mer av det gode?

 

Vanskeligere å være leder i dag?

Noen mener det er vanskeligere å være leder i dag. Eksterne interessenter krever mer og det interne byråkratiet krever sitt.

— Før i tiden mente forskere at en ble født som leder, men så kom handelshøyskolene med sine lederutdanninger. Plutselig kunne alle bli ledere. I dag ser vi at visse medfødte egenskaper kan være gode å ha, om du bruker dem riktig, sier Karp.

Ønsker du å utvikle deg som leder? Nå kan du søke på Master i praktisk lederskap på Høyskolen Kristiania.