✕  Lukk søk

Dropp nervene: bare søk!

Med alle mulighetene, kan det føles irrasjonelt og vanskelig å søke utdanning. Gruer du deg?

Jeg er ikke en person som gruer meg, men jeg er bekymringsfull av natur. For et år siden satt jeg med svetteperler i panna og 43 lister på fordeler og ulemper ved utallige linjer og skoler.

Overkill? Ja.

Bare valget mellom å søke offentlig eller privat utdanning, analyserte jeg nøye. Jeg ER redd for å tråkke feil, men jeg har også innsett at å tråkke feil er litt av greia med livet. Pust ut.

Vida avbildet oppgitt liggende ved siden av macen med åpen fane for kristiania.no, hvor søknadsfristen kommer godt frem

Husk søknadsfristen 15. april

Ikke ignorer deadline. Søk!

Et budskap verdt å lytte til

En klok VGS-lærer sa en gang til meg; «å søke studium er ikke en stor win-or-lose-battle. Så lenge du går på en sti i landskapet av hva du liker å drive med, kommer du langt!»

Å velge rett for deg, trenger altså ikke å bety bare ett studie. Ting blir litt skapt underveis mens du går, av både feilene og seiere. Selv søkte jeg hele syv unike linjer, hvor to av linjene skilte seg ut i et sterkere ønske om å få studieplass. Begge to, eller egentlig alle syv, lå i landskapet av hva jeg interesserer meg for. Jeg liker derfor å tro at uansett hvilken av dem jeg hadde landet på, hadde det ført meg dit jeg ønsker.

Hva gir deg noe i livet?

HK har et slagord jeg elsker: «Av alt du kan bli, bli den du er». Du har sikkert sett annonsen? Det enkle er virkelig ofte det beste, og det er jeg sabla takknemlig for. Det å søke utdanning blir litt lettere når du har litt trygghet i hvem du allerede er som person. Slagordet handler om personligheten og interessene dine, og betyr at du kan ta den du er inn i studietilværelsen.

Liker du å gjøre ting med hendene, eller elsker du koding og matematikk? Er farger og fashion altoppslukende, eller energi og bevegelse, kanskje? Jeg fant ett stikkord som passet godt for meg – kommunikasjon.

I tillegg vet jeg godt at jeg er glad i en kombinasjon av struktur og frihet. Jeg er kreativ i mange former! Jeg vet ikke om jeg vil bli profesjonell røyksignal-varsler etter bacheloren min, eller om jeg vil skrive for Norges største reklamebyrå, men jeg vet at kommunikasjon kombinert med kreativitet er gøy. Det gir meg noe. Tenk litt på det.

Tina følte seg dratt i en annen retning under bacheloren sin, les hvordan hun løste situasjonen her!

Big sis

Jeg kan vel uansett ikke legge skjul på hvor redd jeg var for å ta «feil» valg, da jeg stod midt i det å søke utdanning. Tenk om, tenk hvis – sant? Derfor skal jeg være en ansvarsfull big sister, og avkrefte noen av de verste bekymringene jeg hadde for dere:

Vida avbildet sittende på kommode med en bok om avkreftelse av redsler. Armen peker ut og skriften "big sis" står skrevet over den.

Big sis Vida avkrefter redsler!

1. Tenk om jeg mistrives?

Mange faktorer spiller inn; miljø, forelesere, timeplan, bosted, emnene man studerer, osv. Heldigvis kan du eliminere noen faktorer allerede her, dersom du søker noe du liker! Å studere noe du liker eller brenner for, overstyrer mindre likte aspekter ved tilværelsen. Det kan jeg love.

Når man kommer til ny by, nytt miljø og bosted, handler trivselen nesten like mye om deg som person, som det gjør under valg av studiet. Liker du personlig space? Nærhet? Eget kjøkken, eller en leilighet delt på tre (eller ti)? Det finnes mange løsninger og bo-muligheter!

Du kan absolutt tilpasse situasjonen din, slik du trives best. Er ikke tilværelsen optimal likevel, foreslår jeg å teste det ut i 21 dager! Så lang tid tar det før man har tillagt seg en ny vane hvert fall. Jeg har valgt å bo litt utenfor Oslo, og pendler inn til byen. Det er en balanse som passer meg midt i blinken.

Når det gjelder foreleserne, er det vanskelig for meg å avkrefte, eller bekrefte noe som helst. Men jeg kan si at mine forelesere på HK er gull! Og at det er du som har ansvar for dine resultater, ikke foreleserne. Søk litt info rundt skolen du vurderer, og se hvordan akkurat de vektlegger kvalitet i faste- og gjesteforelesere.

Det er jo ikke ditt ansvar å passe inn

Vida avbildet med venner i fadderuken. De har det veldig gøy.

Meg og mine nye venner fra fadderuken

2. Venner…

Dette punktet handler mye om hva du legger i det selv. Jeg var ganske redd (du vet; new school, new life, who dis), men jeg fant for eksempel fort ut at jeg ikke trengte å delta på alt i fadderuka for å knytte bånd. Jeg fant også ut at alle var like redde som meg, og keen på å bli venner, hehe. Vi sitter alle sammen i Noahs Ark og trenger støtte.

Tips: gi folk en sjanse, de fleste er ultra-mega-snille og kule. Jeg har et nært forhold til flere i klassen min, og det bunner i at vi bryr oss om hverandre. Det er jo ikke ditt ansvar å passe inn; det er alles ansvar å ta vare på fellesskapet!

3. Stor gjeld

Null stress joggedress! Du finner trolig ikke en aktiv sjel av samfunnet i hele Norge, som ikke har gjeld. Studielånet er det beste du kan ha, og studielivet er klin kokos verdt det, når du driver med ting du brenner for. Jippi!

4. Hva med relevant deltidsjobb…

Vrient egg – fullt mulig å klekke. Det er tross alt mange om beinet i byene, men jeg opplever likevel at det er flere muligheter. Det oppdateres stadig om ledige stillinger, traineestillinger, prosjektcaser, vikariater o.l, som det er mulig å søke på. Og mange har en deltidsjobb fra før av når de begynner!

HK har faktisk et eget karrieresenter, som tilbyr alt fra rådgivning og CV-hjelp, til faktiske jobbtilbud. What! Jakob sjekket det ut for litt siden, les om det her. Jeg selv fikk napp på tredje søknad, etter et par kloke råd fra Karrieresenteret, og har i dag to deltidsjobber.

Men slapp helt av, mange klarer seg uten jobb i studietiden (og trenger fult fokus på studiene). Ingen ser ned på det. Tar man seg en liten sommerjobb viser man likevel at man er aktiv.

Lykke til!

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.