✕  Lukk søk

15 april, eller dagen du joiner oss!

Det er søknadsfrist for høyere utdanning idag, og det blir bedre enn du tror.

Datoen 15. april på en kalender. Da er det søknadsfrist.

Endelig skjer det: Du har søkt utdanning, eller planlegger å søke i dag! Gratulerer, vi kjenner den følelsen. Derfor tenkte vi å dele våre tanker rundt søknadsfrist med deg, men aller først ? la oss snakke litt om dagen idag:

15 april…

…Dagen Kim Il-sung ble født

…Dagen Titanic sank

… Og sist dagen før søknadsfrist for høyere utdanning går ut 

Det er fort gjort å se på 15. april som en dårlig dag, men ikke gjør det. Se på den fra en lys side: 15. april er ”Day of the Sun” i Nord-Korea, Titanic endte i hvert fall opp som en nydelig film, og det er bursdagen til Samantha Fox. Aldri så galt at det ikke er godt for noe!

Bilde av Samantha Fox sammen med Leonardo Dicaprio

Aldri så galt at det ikke er godt for noe! Her er Sam Fox som Rose.

15. april trenger jo slettes ikke være så skummel.

Jeg gjentar; det er søknadsfrist for høyere utdanning, og det blir bedre enn du tror.

Du er snart ett skritt nærmere å ha bestemt deg, og du kan endelig tenke på alt annet igjen (enten det er bachelorgraden du kombinerer med opptaksprøver alá Tina, eller starten på russentiden?).

Uansett om du tar de siste dagene helt med ro, eller om du kjenner det varmer godt i toppen: Ta deg fem minutter til å lese studentbloggernes opplevelser rundt søknadsfristen. De kommer nå ?

 

 Hvordan bestemte du deg for studie?

Vida: Jeg lærte først og fremst å kjenne meg selv. Jeg vet at jeg liker kommunikasjon og alt kommunikasjon kan innebære, det gjorde søkeprosessen min lettere. Jeg hadde også tydelige sider ved meg, som at jeg er strukturert, kreativ, liker frie tøyler og fungerer bra med selvstudie. Det lot jeg ta del i avgjørelsen, ettersom at det er jeg som menneske; som skal studere. Husk at du er menneskelig, og skal bruke flere år av livet ditt på studiet.

Jeg vil at studieårene skal være en fet del av min livshistorie, sant!

Maren: For min del trengte jeg sårt et studie hvor jeg kunne få være mer kreativ og bruke mer av meg selv i det jeg leverte. Høyskolen Kristiania sin bransjenærhet ble den avgjørende faktoren.

Jakob: Jeg tar de fleste store avgjørelser i livet med “Elle melle, deg fortelle…”. Works like a charm! Om du kjenner at resultatet av ellingen (og mellingen) ikke ble det du hadde håpet på, så har du jo funnet ut hva du egentlig ville. Da er det bare å velge det.

Elise: Siden jeg allerede hadde tatt en bachelorgrad i journalistikk, ønsket jeg å studere noe som kunne kombineres med denne utdanningen etterpå. I tillegg har jeg alltid vært opptatt av helse og kosthold. Å velge studie etter hva du interesserer deg for – gjør hverdagen som student veldig mye lettere.

Tina: Midt i min første bachelorgrad bestemte jeg meg for at jeg skulle søke meg inn på en ny bachelor, etter å ha fullført den første – vel og merke. Likevel veide jeg mye frem og tilbake, for ville det egentlig lønne seg å ta en bachelorgrad til? Jeg stod mellom journalistikk og tekst og skribent på Høyskolen Kristiania og Westerdals en god stund. Jeg søkte faktisk på begge to!

Tien: Jeg hadde egentlig vurdert å ta et friår for å jobbe, men så fikk jeg ingen jobb – og da var jeg glad for at jeg hadde søkt utdanning innen fristen.

Barndomsbilde av studentblogger Jakob Skjelbred med ulike yrker listet opp.

Lurer du på hva du skal bli? Vi har skrevet et innlegg med tanker og tips rundt tema. Trykk på bilde og les!

Hvilket forhold hadde du til din søknadsfrist?

Vida: Jeg hadde helt ærlig null forhold til fristen. Jeg kan så vidt huske at jeg våknet med en liten klump i magen, om at «nå kan jeg ikke endre noe», men den forsvant like fort som den kom! Noen ganger må man bare bestemme seg for å være sikker. Det er kanskje lett å si det nå i etterkant, men jeg tror jeg bestemte meg for å være temmelig sikker.

Maren: For min del var det egentlig litt deilig da søknadsfristen endelig gikk ut. Jeg visste allerede i slutten av januar at jeg ville gjøre opptaksprøvene og forsøke å komme inn. Da 15. april endelig kom føltes det som om ballen endelig begynte å rulle.

Jakob: Jeg er ganske god på å ombestemme meg, og søknadsfrist er jo siste mulighet til å bestemme seg for noe.

For oss vinglepettere er det positive med en fastbestemt søknadsfrist at det tvinger oss til å ta en avgjørelse.

Elise: Enig der, Jakob. At man har en frist, såpass tidlig som 15. april – gjør at du må tenke tidlig. Det tror jeg egentlig er veldig positivt.

Tina: I starten virket det så lenge til, men plutselig var den veldig nære. Hehe! Så ja, var litt stresset for å ikke bli ferdig med opptaksprøvene, eller bli ferdig og levere et litt halvveis resultat.

Tien: Hadde ikke noen spesielle tanker om søknadsfrist egentlig, men det er fint å ha en fastsatt dato. Da vet man når ting skal være gjort, og har noe å forholde seg til.

Med en utdanning fra HK og Westerdals er karrieremulighetene mange. Det har vi skrevet innlegg om, trykk på bilde og les!

Søkte du tidlig eller sent, og hvorfor?

Maren: Jeg startet på opptaksprøvene med en gang de kom ut, men leverte dem ikke før 15. april. Så jeg begynte på opptaksprøvene tidlig, men søkte sent.

Jakob: Jeg husker faktisk ikke når jeg søkte! Søknadstraumene har tydeligvis blitt blokkert fra hukommelsen min.

Vida: Jeg søkte så tidlig som i februar faktisk. Da hadde jeg allerede grublet ett år på hva jeg skulle søke, og var rimelig klar over hvor hjertet mitt lå. Jeg søkte jo totalt syv linjer, men følte meg tiltrukket til to. Ville helst få det unnagjort, og derfor var jeg rask på tastene!

Elise: Siden jeg akkurat hadde fullført en bachelorgrad i journalistikk var valget litt vanskelig; skulle jeg jobbe litt først, eller bare kjøre på med mer skole? Jeg tenkte lenge på det, og endte opp med å søke sent (men innafor fristen). Risikoen var jo at jeg begynte å jobbe, og ikke studerte noe mer. Nå er jeg helt utrolig glad for at jeg bare hoppet i det, og tok mer utdanning. Angrer ikke i det hele tatt!

Tina: Jeg leverte inn opptaksprøvene et par dager før fristen, rett og slett fordi jeg var så nervøs for at noe skulle gå galt hvis jeg ventet helt til siste sekund.

Tien: Jeg søkte sent. Startet med hele søknaden min sent og alt, men det var fordi jeg var så usikker på om jeg egentlig ville studere. Jeg var fresh ut av VGS. Jeg var usikker på om jeg skulle ta et friår eller ikke, men så innså jeg at det ikke skadet å prøve. En kan jo alltid takke nei.

Bilder hentet fra HKs My Story. PÅ bildene står det at HK har åpent til 00:00 i dag, slik at nye søkere kan kontakte dem. Det står også at en må huske å søke på utdanning i dag.

Bilde fra HKs insta Story ?@hkristiania

Hvordan var følelsen av å ha bestemt seg for en utdanning?

Maren: Den var helt nydelig. Da jeg gikk ut av VGS hadde jeg ingen anelse om hva jeg ville studere/bli. Da jeg fant tekst-linja ble det som en liten åpenbaring for meg.

Jakob: Jeg har gått på Westerdals tidligere også, så for min del føltes det litt nostalgisk å skulle begynne på samme skole igjen.

Tien: Spesielt, det er liksom starten på en karriere.

Vida: DEN.VAR.SÅ.DEILIG! Når man bestemmer seg for at man har grublet nok, og innstiller seg på et valg, så bruser blodet altså, og hjertet synker ned i magen. Tenk for noen heldige folk vi er.

Elise: Jeg følte meg 10 kg lettere! Det er utrolig digg å vite hva man vil, og stå for det.  Å kunne bestemme seg for å lære mer om det en faktisk interesserer seg mest for, etter så mange år med skolegang, er befriende.

Tina: Både en lettelse, oooog litt skummelt. Jeg tror man uansett sitter litt med tanken «Er dette et riktig valg?», men så må man bare bestemme seg og stole på magefølelsen. For min del visste jeg at jeg valgte riktig, bare ved å tenke på hvor skuffet jeg hadde blitt over å ikke komme inn: Da fikk jeg en sånn «shit, det er faktisk dette jeg vil»-følelse.

Vida avbildet oppgitt liggende ved siden av macen med åpen fane for kristiania.no, hvor søknadsfristen kommer godt frem

Gru-gleder du deg studietiden? Klikk på bilde, og finn ut hvorfor du egentlig bare burde glede deg.

Hva er ditt beste tips til de som står ovenfor det vanskelige valget?

Maren: Søk uansett! Det er alltids en mulighet å takke nei til studieplassen(e) du har blitt tildelt. Og om du får studieplass på HK/Westerdals, og sier ja, så kommer du til å finne deg så innmari godt til rette. Noen drop-out blir helt uaktuelt, det er jeg sikker på. Du kan jo lese om min opplevelse rundt akkurat det tema her.

Elise: Stol på deg selv! Jeg tror på magefølelsen din, og hva den forteller deg. Føler du selv at du har bestemt deg, så har du faktisk det.

Er du likevel usikker så bør du skrive lister, med positive og negative ting ved studiene du vurderer. Da ser du fort hva du burde gjøre.

Jakob: Helgarder. Søk på alle studier du kunne vurdert å gå på, og utsett avgjørelsen om hva du velger til du vet hvor du kommer inn. Søk heller ett studie for mye, enn ett for lite.

Vida: Research til du går på veggen. Finn alt det er å finne, ta det med en klype salt, luft det for noen andre, sorter det i lister og velg det beste utfallet. Tenk deg tilfellet om du, som meg, står mellom to likeverdige valg, så vil mest sannsynlig begge tilfredsstille deg. Det er ikke så farlig, det kommer til å gå bra. Og lytt til magefølelsen!

Tina: Bare søk! Det er bedre å søke og takke nei, enn å angre på at en ikke søkte. Da sitter du der og venter i et helt år.

Tien: Ja, det er å bare søke. Det skader ikke!

?‍? ?‍? Lykke til! Hilsen oss studentbloggere.

Tekst: Maren Olava Ask Hütt og Elise Vigeland Øyhovden.
Svar fra: Jakob Skjelbred, Tina Markeseth,
Tien Hoa,
 Maren Olava Ask Hütt,
Vida Emilie Larsson  og Elise Vigeland Øyhovden

 

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.