✕  Lukk søk

Har du husket dette til 17. mai?

Planlegg nasjonaldagen godt, så unngår du alt fra skrukkete bunadskjorter til lange restaurantkøer.

To norske flagg

17. mai allerede denne uka? Tiden går så utrolig fort!

Jeg husker godt min første 17. mai som student. Kanskje skal du feire med nye studievenner, stryke bunadskjorta di helt selv eller stå for hele opplegget med mat og aktiviteter? Forstår at du er spent, det var jeg også!

Uten mamma og pappa, som passer på at alt er planlagt, henger 17.mai på dine egne skuldre! Så for at dagen skal bli akkurat slik du husker den, har jeg samlet sammen en liste viktige punkter som du burde lese gjennom (i god tid før den 17.mai, gjerne nå!).

Huskeliste til 17. mai

For mange starter 17. mai med en god dose bunadstress. I fjor klarte en kollega av meg å brenne en gul flekk i bunadskjorta si med strykejernet. Det ble kriiiise-stemning, spesielt når hun hadde utsatt strykingen av skjorta til klokken 00:00 kvelden før 17.mai! Til slutt valgte hun å klore et arvet og eldgammelt plagg til mange tusen kroner. Flekken gikk heldigvis bort, men på grunn av en noe høy stressfaktor gikk hun med skjorta på vranga dagen etter. Så: 

  • Gjør antrekket klart tidlig! En raknet strømpebukse eller en savnet bunadsko skaper et unødvendig stressmoment på den store dagen. Sjekk over antrekket lenge før 17. mai, så du er sikker på at alt er i boks. Man vet aldri: Plutselig har bunaden krympet i skapet siden i fjor.
Bunadstilbehør. Sølv og sko

Se at sølvet er pusset og du ikke mangler en sko!

  • Bordreservasjoner til 17. mai må også gjøres lang tid i forveien! Ikke bestilt bord enda? Du er en måned for sent ute, men fortvil ikke! Det betyr ikke at du kun får spist kioskpølser hele dagen. De fleste restauranter har drop in. Vær tidlig ute, og forvent litt ventetid. Ellers er det megahyggelig å grille god grillmat ute i en park, på stranda eller i hagen.
Vestfoldbunad

Mitt beste bunadtips: Fest en sikkerhetsnål på innsiden av bunadsvesken mot stakken, så slipper du at den plutselig har falt av i folkemengden.

  • Husk å ta med deg dette: Det blir en lang dag hvor du kommer til å tredoble dagsmålet på 10 000 skritt, i sko du bruker en gang i året (eller enda verre, helt nye). Husk å ta med plaster til vonde føtter, powerbank til en døende mobil og blank neglelakk til revnede strømpebukser.

Tips til deg som skal arrangere 17.mai-festen?

Borddekking til 17. mai

17. mai-bordet kan gjøres enkelt.

Planlegg menyen og del regningen

Champagnefrokost på studentbudsjett kan bli dyrt hvis man må stå for hele kalaset alene. Det er helt OK å be gjestene om å dele på regningen. Vipps (dobbeltbetydning her), så har man en hyggelig (og billig) 17. mai-fest!

Slipp stresset: La gjestene ta med et pålegg hver til 17. mai-frokosten

Eller hva med å senke skuldrene ti hakk ved å la alle ta med noe hver? Hvis du som vert stiller med nystekte rundstykker kan gjestene ta med seg hvert sitt pålegg til frokosten. Bare planlegg på forhånd hvem som tar med hva! Det samme gjelder hvis det blir middag hjemme. Grilling? La noen ta med hovedrett og andre tilbehør. Og husk for all del å handle inn grillkull og tennvæske! Tillater ikke været grilling er tapas helt supert. Da er man sikker på at alle får noe de liker, og du slipper å stresse alene over komfyren hele dagen. Eventuelt kan gryterett gjøres klar dagen i forveien og varmes opp. Eller hva med å ta litt inspirasjon fra barndommens 17. mai og servere wienerpølser i brød med kroneis til dessert?

Ekstratips for oss uten oppvaskmaskin: Bruk engangsservise. Lite miljøvennlig, men jeg får følge Marens tips om å bli en mer miljøvennlig student de andre dagene i året. Det bare frister ikke med en to-timers oppvasksession en sliten 18. mai.

Borddekking 17. mai glass

Ikke bruk opp stipendet på dekorasjoner

Det er gøy å gjøre litt ekstra, men man må ikke gå helt pinterest. Man kommer langt med noen flagg, en pakke servietter, litt bånd og noen friske blomster!

PS. Det blir ganske fort utplukket, så stikk innom en butikk så snart som mulig. Ta vare på det som kan brukes på nytt til neste år.

Og husk at konfetti som blir sølt på farger av. Pass på så du ikke ender opp med spisebord i rødt, hvitt og blått resten av året også!

Borddekking 17. mai detaljer

Mange butikker har salg på 17.mai-blomster om dagen!

Underholdning

Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har måtte skuffe gjestene mine med fraværet av kortstokk. Med andre ord er det en god idé å planlegge litt underholdning på forhånd.

Hva med en runde Alias eller et annet brettspill? (Tips: Brettspill kan lånes på Deichman Hovedbiblioteket). Eller kanskje du fremdeles har Playstation og Singstar liggende? Jeg kan garantere god stemning med gamle popsanger! Quiz er alltid populært, og i anledning nasjonaldagen kan man jo kjøre tema. Klarer man å plassere riktig bunad til riktig fylke? Hvor mange vers har «Ja, vi elsker»? Kanskje kan man ha en liten photoshoot i finstasen? Eller hva med å kjøre noen gode, gamle leker fra barndommen? For eksempel flasketuten peker på tilpasset gjestenes alder, stolleken, eller til og med sekkeløp?

Borddekking 17. mai

En gang printet jeg ut bilder av alle gjestene, limte inn i en bok og sendte den rundt så alle kunne skrive noe morsomt eller hyggelig om hverandre. Det ble masse latter, og et supert minne å ta vare på! Har du polaroidkamera er det enda bedre. Funker best hvis alle gjestene kjenner hverandre.

Ikke gå glipp av dette

Norsk flagg

Mest sannsynlig skal man ikke bare være hjemme på nasjonaldagen. Her er noen tips til hva man kan finne på!

17. mai-toget

Ta turen til sentrum tidsnok for å rekke toget, det er innmari koselig! Er du heldig ser du kanskje kongefamilien som vinker fra slottsbalkongen, men det krever nok at du er ganske tidlig ute. Det er uansett artig å være tilstede der du så direktesending til NRK fra da du var liten.

Ta turen til sentrum 

Uansett om man rekker toget eller ikke burde man ta seg turen til sentrum og se på alle de glade, festkledde menneskene! Stemningen i byen er verdt turen. Selv elsker jeg å se alle de ulike, flotte bunadene. En is eller to er også obligatorisk denne dagen. Orker du ikke for mange mennesker kan du velge Bogstadveien over Karl Johan, smak og behag! Tar man turen litt lenger unna bykjernen er det lettere å få bord på restaurant (hvis det er planen).

Borddekking 17. mai detaljer

Tivoli

Studentblogger-kollega Tien drar alltid på tivoli på 17.mai. Det er en glimrende idé, men pass på isinntaket før tekoppene! Sjekk på nettet, og finn ut hvor ditt nærmeste tivoli er. Tips: Planlegg hvor mange turer du skal kjøre på forhånd. Det er fort gjort å la seg rive med og bruke en hel haug med penger på tivoli, og nå er det ikke lenger mamma og pappa som betaler for billettremsen. Det kan også være greit bytte antrekk så du ikke mister halvparten av bunadssølvet eller setter deg rett der noen har spist litt for mange is.

Les 17. mai programmet for kommunen du bor i

Her kan du finne tider for tog og taler, samt andre arrangementer. Dette er 17. mai-programmet for Bergen og dette er 17. mai-programmet for Oslo.

Lykke til med planleggingen, alle sammen! Ønsker dere en strålende uke.

 

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.