Foto av HK studenter som står på en bro.

I dag er det uendelig med muligheter for deg som skal studere. Dette er selvsagt en luksus, men mange sliter med å finne ut hva som er riktig studium for akkurat dem. Derfor har vi samlet disse tipsene – rett og slett for å gjøre det litt enklere å velge karrierevei. 

1. Hva er du interessert i?

Et godt utgangspunkt for valg av studium og en mulig karrierevei er interessene dine. Elsker du å skrive? Da er kanskje kommunikasjon veien å gå. Har du lyst til å jobbe med utvikling av mennesker? Da er kanskje ledelse noe for deg. Liker du tegning og visuell kommunikasjon? Å studere noe kreativt er kanskje ingen en dum idé!

Det er kanskje en klisjé, men det er med god grunn at de sier at dersom du jobber med noe du liker vil det ikke føles som en jobb i det hele tatt.

2. Snakk med noen som kjenner deg godt, men husk at det er du som skal velge

Lytt til menneskene rundt deg. Hva sier de om deg? Hva mener foreldrene eller vennene dine at du ville vært god til? Til syvende og sist handler det om hva du selv ønsker, men det skader ikke å spørre om råd.

3. Tenk på ditt fremtidige «jeg»

Når du har valgt ut et knippe studier kan det være en smart å visualisere fremtiden. Hvor kan denne karriereveien ta deg om fem eller ti år? Passer det til drømmene dine ellers? Kan du se for deg at du trives? Da høres det ikke ut som om du har gjort et dårlig valg.

Foto av to unge kvinner på en bro som ser opp mot kamera.

Lurer du på hva du vil studere?

4. Gjør research på studiesteder

En fin måte å lære mer om studiet er å lese deg opp på skolens hjemmeside. Likevel er det viktig å ikke glemme at det finnes flere måter å gjøre research på:

  • Spør om en omvisning på skolen
  • Delta på Åpen dag – her får du møtt menneskene du vil studere med og snakket med forelesere
  • Delta på utdanningsmessene i regi av TaUtdanning
To gutter og ei jente sitter i trappa på campus Fjerdingen og ser på en mobil

5. Husk at du skal studere for å lære

Det er mange som tenker at de ikke er gode nok til å studere det de ønsker, men det er jo derfor du skal studere – nettopp for å lære! Selvfølgelig er det viktig å være realistisk i valg av studium og en mulig karrierevei, men husk at ingen kommer ferdig utlært til utdanningen. Hvorfor skulle man da studere? Med en sterk interesse og ønske om å lære kommer du veldig langt.

6. Velg med hjertet

Selv om du skal bruke hodet når du velge studium, er det viktig at også hjertet er med i valget. Se for deg at du sitter dag ut og dag inn med noe du hater å gjøre, bare fordi noen fortalte deg at det er dette du bør gjøre. Ofte er de beste valgene de hvor du kombinerer ferdighetene dine med det du interesser og brenner for.

Foto av 2 HK studenter som lener over ett gelender.

7. Se på skolen som en helhet

Studietiden er mer enn studier. Tilbyr skolen du vurderer noe ekstra ved siden av studiene? Og vil du få tett oppfølging og karriereveiledning? Legger de til rette for at du skal komme deg ut i jobb? Det å knytte kontakter og utvikle deg som person gjennom studietiden er viktig for karrieren. Undersøk om det finnes muligheter for å engasjere seg i aktiviteter ved siden av studiene som kan hjelpe deg å bygge CV i løpet av studietiden.

Foto av en mann med briller og skjorte som holder opp og peker på et magasin.

– Opptaksprøvene er ikke noe å være redd for

8. Hvordan lærer du best?

Lærer du best gjennom teori eller praksis? Eller kanskje begge deler? Undersøk hvordan undervisningen på skolen du vurderer er lagt opp så du er sikker på at du får mest mulig ut av studietiden din.

9. Snakk med nåværende eller tidligere studenter

Man kan gjøre så mye reaserch man vil, men de beste svarene på hvordan det egentlig er får du av de som har gått der. Ta kontakt med noen som har studert det du ønsker å studere, eller som har gått på skolen du ser for deg at du vil gå på.

10. Book veiledningstime

Book en veiledningstime på skolen du vurderer, og snakk med en studieveileder eller studentambassadør. Benytt muligheten til å spørre om alt du lurer på og få en omvisning på skolen.