✕  Lukk søk

Møt en tredjeårsstudent på Bachelor i ernæring

Vicki Carine H. Saxegaard synes sammenhengen mellom trening og kosthold er noe av det mest spennende med ernæringsstudiet.

Vicki Carine H. Saxegaard

Interessen for ernæring kom for fullt i ungdomsårene da Vicki drev aktivt med idrett og elsket å lage mat.

– Gjennom idretten fikk jeg mulighet til å være med på flere kostholdsforedrag som blant annet lærte meg viktigheten ved å ha et riktig kosthold sett opp mot trening og konkurranser.

Hun sier at hun valgte å studere Bachelor i ernæring ved Høyskolen Kristiania grunnet en ernæringslinje som tilbyr mer enn bare forelesninger og eksamener:

– På Høyskolen Kristiania har vi mulighet til ta med oss teori inn i praktiske oppgaver. Vi har et stort og flott kjøkken der vi kan lage mat og få testet ernæringskunnskapen vår gjennom matlaging.

Samtidig har vi en studentklinikk der vi får mulighet til å lære å jobbe som en kostholdsveileder i praksis.

Hva er det du husker best fra første året ditt på skolen?

– Det første året på ernæringslinjen er medisin grunnfag. Her lærte jeg alt fra hvordan kroppen er bygd opp, hvordan den fungerer og til hvordan den responderer i sykdomstilfeller. Dette året var kjempespennende. Jeg følte at jeg lærte mye på kort tid. Det jeg husker aller best fra første året var hvor spennende det var å lære mer om kroppen vår.

Jeg husker spesielt godt alle de flinke foreleserne som lærte oss vanskelige ting på en enkel og forståelig måte.

Personlig hadde jeg stor glede av å bruke video-forelesningene. Disse hjalp meg til å forstå emnene bedre.

Hva er den største forskjellen fra første året sammenlignet med siste året?

– Som førsteårsstudent var studenttilværelsen ny og krevende. Alle eksamenene kom på løpende bånd, men etter hvert ble jeg tryggere på både undervisningsformen og eksamenene. Jeg opplevde første studieår som utrolig intenst, men jeg likte samtidig at det ble krevd mye av meg. Det gjorde meg sikker på at både skolen og studiet var seriøst. Et treårig studium på denne skolen er absolutt en modningsprosess. Noen emner er mer krevende enn andre, og jeg merket at studieteknikken min ble bedre etter hvert som tiden gikk.

Jeg har aldri kjedet meg. Bare mer sikker på at jeg valgte rett utdanning.

– I tredje studieår er det stort fokus på bacheloroppgaven. Jeg skriver om hva slags mat som tilbys på fotballarenaer i Norge. Jeg har foretatt en studie der jeg ser på mat og drikkeutvalg i kiosker og kantiner i alle fotballklubber i Norge.

Jeg har valgt å samarbeide med Bama og Norges Fotballforbund. Dét er kjempeinteressant.

– For meg er det et glimrende utgangspunkt å få samarbeide tett med to profesjonelle aktører. Den ene er Norges største leverandør av frukt og grønt, og den andre er Norges største idrettsforbund. Når vi tre sammen kunne gjøre en omfattende undersøkelse av hva slags mat som tilbys til barn og unge i Norges fotballklubber, kan vi virkelig bidra til noe positivt!

Hva liker du best med å jobbe på Studentklinikken på Høyskolen Kristiania?

– Det beste er å få praktisert det vi lærer underveis, og å oppleve at det kan hjelpe mennesker. Det gjør meg glad. På studentklinikken får vi testet kunnskapen vår i praksis samtidig som vi lærer å jobbe med mennesker med ulike behov. Som kostholdsveileder er faglig kompetanse viktig, men like viktig er det å være en god samtalepartner, som klienten kan ha tillit til.

Hva vil du jobbe med når du er ferdig?

– Jeg ønsker å jobbe et år for Bama, for å lære mer om ernæring i et folkehelseperspektiv – samtidig få en god oversikt over hva Bama tilbyr av gode ernæringsprodukter.

Hva er drømmejobben?

– Drømmejobben er å kunne kombinere min store idrettsinteresse med kostholdsveiledning for toppidrettsutøvere ved Norges Idrettshøyskole/Olympiatoppen.

Ønsker du å jobbe med kosthold og ernæring? Les mer om vår Bachelor i ernæring.