Birgitte ved pulten sin på jobb

    – Hvorfor ville du studere interiør?

    – Jeg ble lenge rådet av mange om å velge en studieretning som skulle sikre meg en trygg og fast inntekt. Da jeg skulle velge studie var jeg nok veldig påvirket av denne tankegangen. Jeg valgte derfor å starte på informatikk på UiO, men etter noen måneder ble det fort klart for meg at dette ikke var noe jeg kunne se meg selv drive med i fremtiden.

    Birgitte Ager-Hanssen smiler bredt med diplomet for «Årets Gullspire» i hånden.
    Birgitte ble kåret til Årets Gullspire på avslutningsseremonien til studentene på Fagskolen Kristiania.

    – Jeg visste at jeg egentlig ville gå i en kreativ retning, og jeg har alltid hatt stor interesse for interiør og design. Etter å ha vært på åpen dag på Fagskolen Kristiania og snakket med en studieleder som var langt over gjennomsnittet engasjert i faget sitt, var det liten tvil om hva jeg ville gjøre.

    Da jeg var student hørte jeg flere historier om tidligere elver som hadde lykkes og skaffet seg arbeid som var på høyt strå i bransjen.

    – Hva var det viktigste du lærte på fagskolen?

    – Det absolutt viktigste jeg har lært er å jobbe selvstendig. Etter videregående er det ingen som passer på deg og sørger for at du gjør det du må eller forteller deg hvordan du skal gjøre det, og det samme gjelder i arbeidslivet. Fagskolen har rett og slett hjulpet meg til å finne min måte å gjøre ting på.

    – Jeg føler også at den store variasjonen i prosjektene vi gjennomførte på skolen gjorde meg godt forberedt til de problemstillingene jeg har støtt på i ettertid. God opplæring i sentrale programvarer som ArchiCAD og Artlantis har selvfølgelig også kommet veldig godt med.

    – Ellers må jeg si at Fagskolen Kristiania har vært en svært god arena for å knytte kontakter, som er en stor og viktig del av å komme inn på arbeidsmarkedet, spesielt i det kreative arbeidsmiljøet. 

    Eksamen-interiør1.jpg
    Visualiseringer fra Birgittes avsluttende eksamensoppgave.

    – Hvordan var overgangen fra studenttilværelsen til arbeidslivet?

    – Overgangen var ganske tøff. I jobb er det ikke bare en selv lenger, en har også ansvar ovenfor arbeidsgiver og ikke minst kundene. Jeg kjente fort på mye press og forventninger, fra andre og fra meg selv.

    – Tidsfristene er ofte mye kortere og jeg har gjerne mange pågående prosjekter samtidig. Når det er sagt, så er det faktisk akkurat det som gjør denne jobben så gøy og spennende.

    Klassebilde interiør
    Klassen til Birgitte med lærerne Boris Miller og Linn Solstad Karlsen.

    – Hvordan fikk du jobben som interiørdesigner for SJ Design?

     Boris Miller og Birgitte Ager-Hanssen klemmer da hun fikk utdelt Årets Gullspire.
    Birgitte og Boris under kåringen av Årets Gullspire.

    – Læreren min, Boris Miller, tipset meg om å søke praksisplass på hans tidligere arbeidssted. Jeg var så heldig at jeg fikk to ukers praksis hos SJ Design. Dette var utrolig spennende og det første jeg gjorde etter endt studie var å søke fast stilling hos dem. Jeg hadde derimot ingen forventninger om å få jobb så fort.

    – Da jeg var student hørte jeg flere historier om tidligere elver som hadde lykkes og skaffet seg arbeid som var på høyt strå i bransjen, og jeg tenkte som mange andre; at de var eksepsjonelle og ekstraordinære og at jeg aldri ville få til det samme. Plutselig sitter jeg her og blir intervjuet om hvordan jeg fikk det til selv. Det er kult!

    – Kan du fortelle litt om hvordan en vanlig arbeidsdag/uke ser ut for deg?

    – Vi er et ganske lite firma med få ansatte, men antall prosjekter vi tar på oss er tvert i mot få. I motsetning til mange andre firma gjør alle i SJ design de samme arbeidsoppgavene. Dermed blir hverdagen veldig variert, ettersom gjøremålene for dagen avhenger av hvor man er i prosjektfasen. Jeg trives godt med denne måten å arbeide på, og verdsetter at det ikke blir så ensformig arbeid.

    – Noe jeg ikke var forberedt på da jeg startet var hvor mye av arbeidet som faktisk kun handler om kommunikasjon. Kommunikasjon med kunder, leverandører, byggeledere, til og med transportfima. Det er mange baller i luften samtidig, men det er faktisk da det er morsomst å være på jobb.

    – Hverdagen er også ganske variert i form av at vi ikke kun sitter på kontoret hver dag. Om et par timer drar jeg til Trondheim for å være med på en fotografering av restauranter vi har tegnet der, og i slutten av uken drar jeg til Paris for å dra på messe. Jeg føler meg heldig som får være med på slike opplevelser.

    – Hvem passer interiørutdanningen for?

    – Først det åpenbare; man må ha en viss interesse for design og interiør. I tillegg burde man forstå at faget er så mye mer enn dekor og dilldall til hjemmet! Det handler om å skape funksjon, det er psykologi, det er historie og det krever en enorm form for nytenking. Jeg vil gå så langt som å si at designdelen faktisk kun tilsvarer rundt 30%.

    – Man må være åpen og mottagelig for mye man ikke en gang visste at interiørfaget innebar. Men det aller viktigste vil jeg si er innstillingen og tankegangen man går inn med, og jeg har stor tro på at man kan nå langt ved å tenke ”jeg vil lære” og ikke ”nå skal dere lære meg”.