Hva er greia med de falske nyhetene?

Ytringsfrihet, falske nyheter og det nye medielandskapet snakkes det mye om for tiden. Hva sier ekspertene?

Elin, Mina og Anine under faglunsj på Loftet

Førstelektor Elin Ørjasæter intervjuet Mina Liavik Karlsen og Anine Kierulf under bibliotekuka på Høyskolen Kristiania.

Under bibliotekuka inviterte vi til faglunsj på Loftet studentinkubator. Der hadde førstelektor Elin Ørjasæter fått i oppgave å intervjue Anine Kierulf fra Nasjonal institusjon for menneskerettigheter og Mina Liavik Karlsen fra faktisk.no.

Anine Kierulf er ekspert innenfor ytringsfrihet og er prisbelønt for å drive forskningsbasert folkeopplysning. Mina Liavik Karlsen jobber i redaksjonen som driver faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge.

Falske nyheter

Falske nyheter tar en stadig større plass i medievirkeligheten vår, og temaet diskuteres stadig – kanskje spesielt i kjølvannet av at President Trump inntok det ovale kontoret. Og falske nyheter kan være så mangt: Propaganda, vinkla saker, eller i blant rent oppspinn. I likhet med flere andre land har mediene i Norge samlet seg i «kampen» mot fenomenet, for å sikre en oppriktig og faktabasert journalistikk og samfunnsdebatt.

I samtalen mellom Ørjasæter, Kierulf og Liavik Karlsen snakket de om utbredelsen og bekjempelsen, men også om baksiden av faktasjekk-behovet som har oppstått.

Har faktasjekken gått for langt? Hvordan kan man faktasjekke kilder fra f.eks. litteraturen? Og blir den politiske debatten for flat dersom man også skal faktasjekke politisk retorikk?

Som svar til det siste har Kierulf en oppfordring til nettopp politikerne som i blant strekker strikken mellom fakta og oppfatning litt langt:
– Den politiske debatten blir ikke for flat med faktasjekking; de bør heller være mer retorisk oppfinnsomme.

Dersom faktasjekking bidrar til at politikerne blir mer politisk «savvy» så er det en god ting.

Hva er greia?

Det ble en god halvtimes diskusjon med engasjerte studenter og gjester på Loftet. Forhåpentligvis sitter de igjen med en litt bedre forståelse for hva greia med falske nyheter er.