✕  Lukk søk

De aller fleste av oss

De aller fleste av oss sitter med en luksus mange bare kan drømme om, nemlig muligheter. Å ha muligheter er faktisk ikke en selvfølge. Men hva er det som gjør at dette ikke lenger føles som en luksus, men en stressfaktor?

Tonje er student på fjerdeåret Osteopati. Her sitter hun på en glassrekkverk med armene over hodet. I horisonten har solen nettopp gått ned.

 

Hva er viktig?

Hva er det som gjør at vi noen ganger går på bekostning av helt essensielle behov som mat, helse, sosial tilhørighet, respekt for egen kropp og kjærlighet for å liksom skulle «passe inn»?

Hvordan kan det ha seg at vi er villig til å ofre egne behov for dette som f.eks utseende og aksept av andre? Sosiale medier og glansbildene vi hele tiden blir eksponert for, kan rett og slett gjøre det skikkelig vanskelig å finne ut hva som er viktig for oss. Vi blir tross alt hele tiden blir minnet på hva som er viktig for andre og hva som «bør» bety noe.

Belastningene og inntrykkene vi utsettes for hver dag, filtreres i hjernen vår. Hele tiden jobber milliarder av nevroner i hjernen sammen for å skape en bevisst og subjektiv opplevelse av hva som skjer rundt deg, noe som gir deg erfaringer og evnen til å lære og utvikle deg. Ikke minst gir dette oss grunnlaget for følelser, tanker og handling. Er det ikke da litt viktig å være bevisst på hva vi hele tiden utsettes for av støy, slik at vi bevisst kan ha et forhold til hvordan vi skal la dette påvirke oss, eller ihvertfall håndtere det.

 

Tonje står her i sideprofil med headset på hodet og håret oppsatt i en hestehale. På bakken ligger det snø. Tonje er omringet av skog på alle kanter og har et smil om munnen.

 

Instagram forvirrer

For du vet … Instagram forteller oss at vi skal være så lykkelige og «cleane» hele tiden. Det blir liksom ekstra kjipt å kjenne på de følelsene som er vonde og mer utfordrende å håndtere, når resten av verden alltid er lykkelige og samtidig har drømmekroppen, drømmehuset, drømmemannen og ja, listen er lang. For det er jo det vi hele tiden sammenligner oss med – resten av verden. Hver gang du blar deg nedover de freshe bildene av nybakte rundstykker, fargerike treningsbilder og nyoppussede hus med tente lys eller «perfekte kropper» med store fine lepper, så vil du muligens bli minnet på noe du kanskje ikke har.

Instagram er en plattform der verden og hverdagen blir gjort såkalt «flawless».

.. Noe som kan være spennende og underholdende, men det kan også skape en tapsfølelse hos de fleste av oss, og det er det sykt viktig at vi er klar over. Fordi når målet vårt har blitt å bare føle gode følelser og hele tiden være statiske og perfekte, da har vi tapt. Vi må ikke la ønskene våre om fremtiden bli manipulert av et highlightwheel som er helt uoppnåelig å leve opp til.

Tonje sitter her på gulvet og tøyer ut på treningssenteret på Høyskolen Kristiania, campus Kvadraturen. Hun har på seg en turkis topp og et rosa tynt pannebånd.

 

Skyhøye forventinger

Vi mennesker, vi er dynamiske og vi lærer av feil, utfordrende situasjoner og motgang. Nettopp dette kan gi oss tydelige verdier som gjør det enklere å rydde mentalt. Og det er akkurat disse verdiene, denne magefølelsen av trygghet som gir retning, gjør det lettere å fatte beslutninger og ta valg. Og en naturlig og viktig del av nettopp dette, blir da å velge bort noe. Velge bort det som ikke gir styrke, trygghet og verdi. Det kan nemlig være en emosjonell belastning å ikke gjøre tingene man ønsker slik man ønsker over tid. Det sies at det er så mye krav og høye forventninger, og det er det også, men når det kommer til stykket – er faktisk du som må sette kravene i ditt eget liv. Ingen kan være egoistisk for deg.

Vi maser, stresser, bekymrer oss og lager begrensninger og unødvendig hinder for oss selv hver dag. Og det er helt normalt, det. Vi gjør det alle sammen. Forventningene vi har til oss selv er skyhøye og sjelden har vi tatt en forventningsavklaring med oss sjæl og de nærmeste rundt oss først.. Det viser seg at det som stresser oss mennesker mest, er:

  • Liten/ingen på at man skal få til oppgavene som ligger foran seg og som man har tatt på seg
  • Liten/ingen tror på at utfallet blir bra
  • Man har ikke ressursene som kreves for å klare målet
  • Ikke tatt en forventningsavklaring med seg selv eller andre involverte
Tonje sitter på huk utendørs mens hun holder rundt hunden sin, en hvit Golden retriver. Tonje har på seg en parkas med fjuskepels i en dus rosafarge. Solen skinner i ansiktet.

 

Totalbelastning

Nå har det seg faktisk slik at kroppen reagerer likt på all slags stress, enten det er kaloriunderskudd, forhold/relasjoner, høy belastning på skole/jobb, eksamen eller trening. Alt dette sammen kalles totalbelastning, og er noe vi alle må ta hensyn til i den travle hverdagen vår – nettopp fordi all denne belastningen vi utsettes for filtreres i hjernen og vil påvirke den mentale kapasiteten vår.

Om du står i en periode i livet nå, der det er mye stress, kan det derfor være nyttig å enten 1) justere forventninger til utfallet, eller 2) justere totalbelastning, for å oppleve større kontroll rundt egne forventninger. Dette fordi vår selvfølelsen svinger i takt med hvordan vi føler oss i løpet av en dag. Og hvordan vi føler oss, avhenger av blant annet mestringsfølelse, tro og forventninger.

Hvis vi alltid skal identifisere vår verdi som menneske, med det svingende følelsesspekteret mange av oss går igjennom i løpet av en dag – eller en uke eller en måned, kan det være ganske lett å føle seg ganske motløs og forvirret. Da er det ikke rart vi føler mangel på trygghet og mestringsfølelse.

La oss oppsummere; Jeg tror ikke det er meningen at vi alltid skal føle oss sinnsykt bra hele tiden. Men – kanskje vi, i de periode det er ganske kjipt, kan finne en mellomting mellom sinnsykt kjipt og sinnsykt bra. Gode følelser for egen identitet og andre mennesker er ikke bare godt, men helt nødvendig. Kommunikasjon mellom mennesker er noe av det som aller best kan tilfredsstille de grunnleggende behovene vi trenger. Når hadde du en dyp og meningsfull samtale sist? Når ble du sist litt bedre kjent med personen du hadde foran deg?

Tonje sitter inne i et landskap hvor hun signerer et ark med en blå penn. Hun har på seg en blomstrete bluse og smiler bredt.

Ta ansvar

.. Ta ansvar for dette. Ta ansvar for deg. Vær raus med deg selv og dine behov. Vær raus med andre og deres erfaringer. Mål. Drømmer. Visjoner. Drivkraft. Mestring. Mening. Tilhørighet. Syv viktige, kraftfulle ord som ofte kan bli glemt i hverdagskaoset. Jeg vil at du skal tenke nøye over hvem som gir deg stryket input. Hvem gir deg gode verdier og overskudd til å stå robust i den hektiske og til tider utfordrende hverdagen?

Hverdagen krever våkenhet fra oss og derfor kan det være greit å være bevisst på hvem og hva som er med på å mobilisere god og nyttig output for oss. Ikke fordi vi alltid må prestere noe, men fordi dette gir oss frihet til å kunne prestere når vi vil. Vår egen helse er tross alt vårt eget, og vårt viktigste ansvar.

// Tonje

#verdensdagen #psykiskhelse #værraus