✕  Lukk søk

Føler du også på sommerferiepresset?

Man må ikke til Rhodos, Stavern, Italia, hytta OG Galdehøpiggen i løpet av en sommer. Det er helt greit å bare være hjemme og spise is. Bare hør her.

For noen år siden betydde sommerferie late uker med bare kos, is, bading, kanskje én ferie med familien og masse tid med venner. Nå er gjerne sommerferie tre-fire forskjellige ferier, én – gjerne to festivaler, fjelltur, roadtrip, hyttetur,  både venne-sydenferie og familie-sydenferie, nostalgisk hjemsted-ferie, båt-ferie og storby-ferie.

Det virker i hvertfall sånn når man åpner Instagram og scroller nedover. Det er som om alle sammen virkelig njuter det gode liv hele sommeren. Alle er der sola er, og ingen er hjemme i regnet og jobber på den lokale butikken og binger kjedelige serier på netflix. Alle er på Beach Club i Marbella, eller ser på solnedgangen fra svaberget på hytta ved sørlandskysten. Alle blir brune og blide, og alle utforsker nye spennende steder. Instagram er fylt med parasoller, jordbær, hvite strender, eiffeltårn, infinity pools, palmer og venner som har den beste sommeren sammen (mange hjerteemojis).

Hva skjer når man titter opp fra feeden som er full av ispinner, smil og ferie og går inn på kalenderen som er fylt opp med: sommerjobb, regnbyger og ingenting mer?

Meg i syv-tiden en vanlig morgen i sommerferien. På jobb.

Det er jo ikke deprimerende i det hele tatt, eller?

For vet dere hva. Selv om det virker som at Instagram oppretter et krav hver sommer om at alle bilder som legges ut på instagram MÅ ose av ekstrem sommerglede, er det jo ikke slik at det er sånn i virkeligheten.

For sommerferie er virkelig ikke bare festival og sydenferie fra juni til august. Til tross for at vi har fått økt stipend (fullt stipend i hele juni, wohoo), betyr ikke det at alle har råd til å reise land og strand rundt i to fulle måneder. De fleste av oss studenter har faktisk sommerjobb.

Les også: Tips til hvordan man skaffer seg sommerjobb.

Jeg plasker ikke i et basseng hele sommeren, jeg går også tur med hunden i gråvær hjemme. Jeg poster det bare ikke på Instagram.

Jeg er en av de. Jeg er en av de som står opp klokken 06.30 for å tjene penger til livets opphold i høst, når storstipendet er long gone. Og jeg tror ikke jeg er helt alene. Ganske mange av oss bor hjemme hos mor og far i sommermånedene, og jobber som plenklipper i kommunen, eller i kassa på lokalbutikken. Mens noen spiser is på Ibiza, selger noen is på dagligvarebutikken i hjembygda.

Det er jo ikke slik at ukene mellom juni til august enten betyr paraplydrinker hver dag, eller at man sommerjobber livet av seg hver dag i flere uker i strekk. Det finnes jo en mellomting også. Det jeg prøver å si, er at det er så veldig greit å ikke være med på alle festivaler, og ligge på alle sydens solsenger i sommermånedene. Det er nemlig veldig greit å spise den isen du kjøpte på kiosken, og ta et kveldsbad med noen venner etter en jobbvakt. Det er fint det også.

Det er kanskje en viss forskjell på å finne seg en is hjemme i frysen, enn å spise den på stranda i Barcelona.

Instagrams uskrevne regler

Det er noe som heter FOMO – fear of missing out. Jeg må innrømme at jeg kanskje lider littegrann av det. Å sitte hjemme i mamma og pappas sofa of scrolle nedover instagram. Se at alle andre kose seg på festivaler og i solsteken på en båt. Det er jo litt vanskelig å ikke tenke «så herlig det ser ut, skulle ønske jeg også gjorde noe sånt». Men så må man også huske på Instagrams uskrevne regler:

  • Instagram er ikke virkeligheten – Instagram er Instagram. Og der kan alt virke rosenrødt og deilig, men det betyr ikke at det er slik.
  • På Instagram er (nesten alltid) himmelen blå, og smilene brede. Og det betyr jo at det kanskje ikke blir såå mange stories og posts når himmelen er grå og livet ikke smiler superbredt.

Dette er kanskje old news, at Instagram gjenspeiler en litt perfekt versjon av livene våre. Men virkelig, det er vanskelig å i det hele tatt finne en feed uten blå himmel og herlige øyeblikk. Gå inn på folks Instagram-kontoer. Gå inn på min Instagram-konto, på vennene dine sine, på kjendiser sin. Vi er like ille hele gjengen. For selv om jeg er hun jenta som sitter hjemme etter en lang jobbvakt og scroller sjalu gjennom bilder av folk som slikker i seg i sydensol, er det ikke jeg viser i feeden min. Der har du store smil og solskinn.

Hvilken frokost finner du i feeden min? Knekkebrød med hvitost, eller smoothiebowl?

Derfor: Tenk på dette når du er midt i den travleste jobbuken på sommerjobben. JA, folk er på festivaler og solsenger og fjelltopper med utsikt. Det kan ofte virke som hele Norge har tatt seg tidenes ferie i juli. Men husk at uansett hvor i landet du drar, så betyr juli også regnbyger og bilkøer. Det er overfylte flyplasser, og ekle rasteplass-toalett. Bak det kule topptur-bildet, står ofte flere fotturister i kø for å ta akkurat samme bilde. I syden kan også regne hølje ned, og solbrente skuldre gjør jo faktisk dritvondt.
Jeg prøver ikke å si at du skal være glad du ikke farter rundt på ferie på grunn av en regnskur. Men at regn, solbrenthet, bilkøer og alt sånt der, ofte ikke vises på instagram. Vi må slutte å tro på den perfekte sommerferien.

Kanskje vi alle burde bli flinkere til å poste mer av grå skyer og regnjakker, og ikke bare turkist hav og kritthvit strand?

Den perfekte sommerferien kan også være dette:
Grillkvelder med noen venner, eller en spontan telttur innimellom all sommerjobbing. Familiemiddager man aldri får til ellers i året. Lese ferdig boken man aldri fikk åpnet i studietida. Is-pause med kollegaer. Lage boller mens det regner ute. Alt dette kan du gjøre og fortsatt tjene penger til høsten.

For vet du hva! Da har du råd til paraplydrinker hele høsten… 😎

Det skal hvertfall jeg ta meg råd til når jeg får lønnen fra sommerjobben.

 

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania

Aktuelt