✕  Lukk søk

Hva skjer hvis jeg ikke deltar i fadderuka?

Frykten for å være venneløs resten av studietiden is for real.

Så er de plutselig her. Alle spørsmålene om nettopp du skal være med på fadderuka. Hvor mange pølser tenker du grille? Blir du med på idrettsdagen? Kommer du til å være med både på dagtid og kveldstid? Hvordan blir det med bar-til-bar? Skal du drikke alkohol? Kommer du til å dra på alt, eller tar du for eksempel den ene dagen fri? Skal du kjøpe kostyme?

Bare halvparten av spørsmålene er nok til å få makspuls. Og når pulsen endelig roer seg kommer klumpen. Du vet. Den klumpen i magen du ikke kan noe for at du kjenner litt på. Det er ikke det at du er redd for mennesker, ikke liker deg i sosiale settinger eller hater å være på konsert. Det er bare det at klumpen er der. Uansett, liksom.

Mage med rosa klump på foran vollyballkamp på IC

Halsbetennelse og jugekors

Jeg var ikke med på så mye av fadderuka selv. Og når meldinger som «hallo, sviker! Bli med da!!» og «Hæ!? Dropper du fadderuka di?» kom, var det lett å si at jeg dessverre var blitt syk. Jeg hadde halsbetennelse. Og jugekors.

For jeg hadde bare ikke så lyst. Av og til elsker jeg å være på fest. Jeg kan til og med være den siste til å dra hjem. Men ikke alltid. Å feste og henge med fremmede hver dag kan være veldig gøy, men også veldig utmattende. I hvert fall for noen av oss.

Og mens noen får energi av å være med fremmede, bli kjent med nye folk og oppdage nye steder, tar det energi fra andre. Det er ikke nødvendigvis noe negativt, men det gjør at en hel uke i strekk kan bli litt for heavy. Det kan kanskje virke veldig rart for dem som aldri har følt på klumpen. Andre tenker det er rart at noen som er innadvendte ikke utnytter fadderuka, og får seg et par venner fort som fy. Også kan det kanskje virke enda rarere for de som vet hvordan jeg gjerne er overfor både nye og gamle venner. For jeg er verken sjenert eller stille av meg. Men jeg har altså den klumpen i magen av og til, jeg også. Av og til vokser den seg så stor at den bare gjør det så innmari mye mer komfortabelt å bli hjemme. For eksempel under fadderuka.

Into Campus 2018 - Foto Brita Jerijærvi

Into Campus 2018

Lunsjpauser i en bås på do

Fadderuka er til for at nye studenter skal få venner, bli kjent med skolen, og spørre og grave om hvordan ting egentlig er. Det er så innmari bra at det finnes et slikt tilbud, som gjør mange litt varmere i trøya før de entrer auditoriet første undervisningsdag. Det er fete konserter, hyggelig dagsopplegg, live-podcaster, foredrag og mye mer. Det er en grunn til at veldig mange gleder seg, og til at mange vil være faddere året etter, for å få oppleve det hele én gang til.

Les også: Dette kan du glede deg til i fadderuka

Men! Om det ikke helt er din greie, eller om du kanskje bare er bortreist akkurat den uka, kan jeg love deg at det kommer til å gå fint uansett. Faddergruppa er ikke hele klassen din, så alle skal bli kjent på tvers av faddergrupper i ukene etter uansett. I tillegg er det jo å anta at man har noen felles interesser med en hel klasse som skal studere akkurat det samme som deg.

Jeg var med på én sammenkomst på dagtid og to på kveldstid i løpet av min fadderuke. Heldigvis endte det ikke med venneløshet og ensomme lunsjpauser i en bås på do resten av studietiden.

Det blir ikke helt slik, altså.

NKVO

Har du ganske enkelt ikke så lyst til å delta? Eller kanskje bare lyst til å være med på dagen? Eller bare kvelden? Kanskje det bare passer med én dag? Det går bra. Enten du er hjemme i sofaen med HBO og Pepsi Max, eller kanskje flytende rundt på en flamingo i Middelhavet under fadderuka: Nå stresser vi ikke mer med det. Nå koser vi oss i stedet.

Passer det derimot ypperlig for deg å være med på fadderuka vår, Into Campus? Da kjøper du billetter her. 

Flamingo-flytemadrass

Aktuelt