✕  Lukk søk

Hvordan unngå søndagsfølelsen?

Er du en av dem som sliter med at søndagen ofte blir redusert til å sitte å se på at helgesanden renner ut av fingrene?

En mann holder hånden opp og ber søndagen holde seg unna.

Helt siden jeg opparbeidet normal tidsforståelse i 2.klasse, har søndagsfølelsen ridd meg som en mare. Allerede på formiddagen sniker en murrende foruroligende stemning seg inn i kroppen. Nå er det bare én dag igjen av helga.

På barneskolen var det vanskelig å kunne se på Newton som noe annet enn en formaning om at helgen snart var over. «Hvordan skal jeg finne glede i søndagen, når jeg uansett vet at jeg i morgen må kjempe ansikt til ansikt mot umulige LØKO-oppgaver?» var spørsmålet som forpestet søndagen. Et spørsmål jeg ikke har klart å riste av meg selv i semi-voksen alder. LØKO slipper aldri taket.

Paradokset er at denne konstante vissheten om at søndagen er den siste fridagen du har, spenner bein for muligheten til å faktisk nyte fridagen. Med mindre du bruker dagen kløktig. Du må lure kroppen til å tro at det ikke er søndag ved å gjøre noe du absolutt ikke ville gjort på en søndag. Ikke sitte inne. Ikke vente ut dagen. Ut å overraske kroppen.

Hva skal du foreta deg, da? Her er det bare kreativiteten som gjør det den så ofte gjør. Setter grenser. Den forbannede, rigide kreativiteten. Aldri skal du slippe fri.

Mann holder hendene over hodet i frustrasjon og tenker på LØKO

Hver bidige søndag

Søndagsfølelsen sitter i veggene i hjemmet ditt. For mange er det derfor nok å bare komme seg utenfor døra. Dra på kino, kaste frisbeegolf i parken, bade på Sørenga eller noe i samme dur som den generiske Oslo-borgeren du er. Mulighetene er uendelige. For å hjelpe deg litt på vei kan jeg gi deg de ti første forslag jeg kom på:

 • Hva blir tomt først – batteriet til en el-sykkel eller bankkontoen?
  Bare én måte å finne det ut på: Voi deg vekk.
 • Lev en dag som en villmann i østmarka
  La instinktene dine styre deg for en dag. Kle deg i røsslyng. Bryt med en jerv. Finn et revir. Marker det. Tror du Homo Erectus, Homo Habilis eller noen av de andre homoene brydde seg om søndagsfølelse? Nei. Den gang var det kun overlevelse som stod på agendaen.

Er du av typen som kun får ordentlig rush av intellektuell stimuli, kan du ta en tur innom en av Oslos 50 museer. Her er et par steder å starte:

 • Oslo skolemuseum
  Forvirr kroppen maksimalt. Hva bedre måte å få tankene vekk fra skole enn å dra på en … litt gammel skole?
  Besøk museet som kan flagge med autentiske klasserom fra 1970 (Obs! Finnes også på de fleste barneskoler i landet), skolebøker (yeah!), kart og plansjer (rått!). Ja, du hørte riktig. Plansjer, sier jeg. Hva venter du på?
 • Norsk Tryllemuseum
  OBS: Det står på nettsiden at museet er under oppussing. Ikke la deg lure. Det er avledningsmanøver for å lure de farlige dødseterene. 
 • Oslo Reptilpark
  Hvis du har en allmenn sunn skepsis til krypdyr, vil du fort glemme søndagen når du klapper en edderkopp. For høynet effekt kan du gjerne kle deg ut som en siriss for å vekke ekstra oppmerksomhet blant våre åttebente venner.
 • Dra på shopping
  Alle butikker er søndagsåpne hvis du er sterk nok.
 • Besøk Karl Johan
  Altså min gamle kompis fra folkehøgskolen. Han har alltid åpne dører og klar for et slag backgammon på terrassen. Du vil garantert glemme at det er søndag.
 • Bli forelsket
  Forelskelse er som kjent en av de aller sterkeste følelsene. Klarer du å bli forelsket vil det meste annet bli uviktig, også hvilken dag det er. Et godt tips for å bli forelsket er å vandre i parker og la deg begeistre av menneskene der.

Hæ? Har du allerede kjæreste?

 • Slå opp med kjæresten
  Du kan ikke gå rundt å bli forelsket mens du er sammen med noen. Eneste løsninga her er å slå opp. Jeg vet det kan være trist, men se det fra den lyse siden. Ingen med kjælighetssorg bryr seg om at det er søndag.

Illustrasjon

Hva mener du, “dårlige forslag?”

Hvis du vil ha bedre forslag, tenk de ut sjæl a. Det er uansett ikke så viktig akkurat hva du gjør. Det hadde du fått med deg om du hadde hørt litt etter. Hold fokus, for nå får du moralen i klartekst: Det viktigste er at du gjør noe annet enn å sitte med bakrus i sofaen og vente ut søndagen.

Jeg vet det er lett å falle for fristelsen, men for å kunne riste deg av søndagsfølelsen må du stritte imot. Fristelsen er det siste du må falle for. Bruk heller dagen til å oppsøke noe som setter hjertepumpene i sving.

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania

 

Aktuelt