✕  Lukk søk

Juleprat episode 2: Julegaver

Det er 10. desember, og ikke minst andre søndag i advent. På tide å rulle i gang episode to i adventsserien vår!

 Vi i redaksjonen hadde en rimelig bra diskusjon da vi planla Juleprat episode to – om julegaver.

Under finner du noen julegavespørsmål med svar fra meg (Elise), Vida og Maren, men sjekk ut adventsserien først da vel. I episode to snakker vi nemlig med studenter fra Høyskolen Kristiania og Westerdals om nettopp JULEGAVER.

 

DETTE MENER VIDA, MAREN OG ELISE OM JULEGAVER

Har du fått en julegave som har vippet deg av pinnen?

Elise: Da jeg var «liten» pleide mamma å kjøpe gave FRA MEG til venninnen hennes sønn. Selvsagt kjøpte moren hans gave tilbake FRA SØNNEN SIN TIL MEG. Jula 2010 var 13-år gamle meg akkurat like rød som hjertene på den rosa Hello Kitty-pysjen.

Maren: Jeg fikk faktisk hund(!!) til jul da jeg var ni år. Jeg husker jeg ikke klarte å si noe som helst, fordi jeg var så overrasket. Da jeg var liten var aldri hund noe jeg skrev på ønskelista, rett og slett fordi jeg trodde det var fullstendig utelukket. Jubelen var stor jula 2006.

Vida: Nei, det kan jeg egentlig ikke huske å ha fått. Mest sannsynlig fordi jeg ikke vippes av pinnen! Men en gang ble jeg drit flau, da jeg åpnet en gave som inneholdt superfine sølvringer til ørene, og kom på at vedkommende fikk en Nille-nisse av meg. Herregud

Skal man sette faste priser på gaver?

Maren: Jeg synes ikke man skal ha en nedre grense, men en øvre synes jeg er fint. For min del handler det mest om at man ikke trenger å kjøpe helt enormt dyre ting til alle. En mummitrolletkopp eller nye skrivebøker kan være en like bra gave som headsett eller ny telefon.

Elise: Sykt vanskelig spørsmål. Har kommet til et sted i livet hvor søsknene mine, søsken av samboeren, søskenbarn og ALLE andre har fått barn. Det vil si at julegavelisten er toppet. Av en eller annen grunn finnes det MANGE avtaler om pengebruk her. I starten synes jeg det var rart, men nå ser jeg at det er fornuftig med visse retningslinjer (selv om jeg er skikkelig imot at man skal ”bytte penger” i jula… vet det er motstridende).

Vida: Ja egentlig er det ikke sånn veldig dumt, for så langt i livet opplever jeg at alle mine relasjoner er i ekstremt ulike økonomiske forhold(?). Og for at ikke fordelingen skal bli veldig skjev – kan en liten ramme fungere toppers!

Lager du gaver selv?

Elise: Jeg sier at jeg skal gjøre det hvert eneste år, men tja – jeg har vel egentlig ikke noe å skryte av her akkurat.

Maren: Jeg har gitt bort MANGE hjemmelagde julegaver i min tid. Besteforeldre har blant annet fått dorullnisser, trolldeig-mus, telysholder og selvlagde stearinlys. (Obs! Noe av dette faller mer i smak når det er laget av en treåring)

Vida: Jeg har vært ekspert på nettopp dette!! Spesielt da det ikke fantes råd på kontoen min. Jeg strikket skjerf, fikset hjemmelagde gavekort og malte bilder. Jeg meldte meg til og med inn i en facebookgruppe, hvor mennesker fra hele verden kunne dele bilder fra sin by – med en liten håndskreven personlig note på. Ble et veldig klissete, halvtårs prosjekt. Nå liker jeg å kjøpe julegavene, men sørger alltid for at de inneholder sjel og kjærlighet.

Gavetips?

Det fine juletreet på Høyskolen Kristiania! Foto: Tina Veronika Odberg Markeseth

Vida: Til de som har alt gir jeg gjerne gaver som kan brukes! Med en personlig vri. Tenker på minner vi har hatt sammen, hvilke dufter de liker, hva de bryr seg om (hår, hobbyer, negler, mat, osv) og så customizer jeg fine gaver jeg vet er koselig å pakke opp. Det er nemlig TANKEN som teller.

Elise: Opplevelser, opplevelser, opplevelser (les: kinobilletter, middagsdater, gavekort på café, flybilletter….)

Maren: Jeg er enig i at opplevelser er en skikkelig god gave. I år gir kjæresten min og jeg festivalbilletter til hverandre, fordi det er en utgift som uansett kommer (for noen) Konsertbilletter er også en god gave. Jeg har gitt gavekort på å få besøke meg i Oslo før også. Det var veldig hyggelig!

Og så må vi jo også svare på om det blir jul uten gaver da?

Maren: Etter at jeg flyttet hjemmefra, for 4,5 år siden, har jeg begynt å sette veldig stor pris på at familien er samlet, Askepott på tv og den sykt digge maten, men jeg synes jo gaver er veldig stas også. Det er gøy å få noe man trenger eller ønsker seg, også er det innmari hyggelig når du har kjøpt en gave som faller i smak hos mottakeren.

Vida: JA! Jeg liker jo hele greia med giverglede, også synes jeg det er fint å vite at noen har tenkt på meg da de har fikset en gave. Men mat, musikk, stemning og venner er jula for meg. Dønn ærlig.

Elise: Det hadde vært rart. Jeg digger tradisjoner, og julegaver kan kalles en tradisjon… Men, setter helt klart samvær med familie og venner mye høyere enn julegaver!

God andre søndag i advent, dere!

…og lykke til med gavene!

Tekst: Maren Olava Ask Hütt, Vida Emilie Larsson og Elise Vigeland Øyhovden
Reporter, Juleprat: Tina Veronika Odberg Markeseth
Foto/redigering: Håvard Bergo
Teksting: Jakob Skjelbred