✕  Lukk søk

Stipendet rekker ikke til

Hva kan jeg gjøre for å overleve fra måned til måned?

Tidligere skrev Joakim 22 tips til hvordan du kan bli utrolig rik som student. Jeg har forsøkt noen av dem, men foreløpig har den innbringende effekten vært noe laber. Jeg gir meg ikke så lett, men mens jeg venter på at flus’a skal renne inn må jeg gjøre noen innskrenkinger. Stipendet er ikke evigvarende. Jeg skal ha råd til ferie til sommeren, så forbruket må ned — og det fort. Hvis ikke blir det knekkebrød med tubeost til middag hele ferien. Målet er å skape en god balanse i pengebruken. Hvilke tiltak må til?

Maren balanserer en sparegris på hodet. Rød bakgrunn med mynter på.

Maren er feststemt. Hun har fest-emojis rundt seg. Slutt på dette for å spare penger.

Mindre av dette.

Tiltaksliste for å få mer ut av stipendet:

1. Jeg må handle mindre.
Tallet for hvor mange ganger jeg har kjøpt melk, men visstnok hatt en liter hjemme fra før er høyt. Jeg tør nesten ikke tenke på alle gangene jeg har kjøpt nytt brød bare fordi ferskt brød er bedre enn tredagers-brødet jeg har i skuffen. Disse vanene hører ingen plass hjemme i studentbudsjettet mitt. I tillegg må jeg slutte med småkjøp, og handling på tom mage. Der lærte jeg noe av Sigrids møte med instagram-fenomen og student på Høyskolen Kristiania — @fattig.student.

2. Niste.
59 kroner for en varmlunsj i kantina er ikke sinnsykt dyrt. Problemet er at det sjeldent stopper der. Det blir en kaffe i første pause, en iste i lunsjen, fruktbeger til dessert og en yoghurt før siste time. Det blir så mange penger, som jeg egentlig ikke har.

3. Avslutte abonnementer
I går gikk jeg inn på Apple ID-en min og fant ut at jeg abonnerer årlig på en app jeg ikke aner hva er? Og den koster 400 kroner i året?! I tillegg kom jeg nær et månedlig abonnement på en Scanner-app her om dagen (forbaska touch-betaling! Vær oppmerksom på hvor fort man plutselig har godkjent noe uten å vite det), som jeg sørget for å avslutte.

Dette var et pengesluk jeg ikke visste om, og jeg fikk helt ærlig litt sjokk av å oppdage det. I tillegg har jeg sagt opp diverse streaming-abonnementer som jeg bruker én gang annen hver måned. Jeg kan ikke betale 129 kroner for noe jeg bruker så lite.  Stipendet rekker ikke til.

Maren går og tenker på ferie-ting.

For mer av dette.

4. Mindre penger til fest og moro
Trasig å innse, men med studentbudsjett har man ikke råd til å drikke øl ute på byen støtt og stadig.

5. Klarer jeg meg uten?
Det er spørsmålet jeg må stille meg selv hver gang jeg har lyst på noe nytt. Med reklame og influencere i alle kanaler er det fort å tro at man trenger en boks med tester-produkter i posten én gang i måneden. Det klarer jeg meg jo helt fint uten.

6. Kjøpe det jeg trenger på tilbud
Jeg trenger ikke sminke, men jeg trenger det jo… Skjønnhetsprodukter er så vanvittig dyrt. Derfor kjøper jeg kun slike ting under nettbutikkers «happy hours» eller salg. Det kan være plagsomt med nyhetsbrev, men det kan og være praktisk. I tillegg er det lurt å sjekke tilbudsavisene til matbutikkene, så man vet hvor man bør kjøpe dopapir, og hvor man bør kjøpe matolje. Slik kan du spare ganske mye av stipendet.

7. Byttelåne
Venninna mi har virkelig de feteste solbrillene, som jeg på ingen måte har råd til. Heldigvis for meg liker ho innmari godt den ene capsen min, så da kan vi byttelåne litt. Det er digg å kunne bytte på gensere, jakker og kjoler i blant. I tillegg stjeler jeg gjerne hettegenserne til kjæresten. Slik får jeg følelsen av å ha noe nytt, uten å bruke penger. Win.

8. Sov mer!!
Det koster ikke penger å sove. 😉

Aktuelt