✕  Lukk søk

Tre ganger hurra! 17. mai er rett rundt hjørnet

Begynn planleggingen nå så unngår du skrukkete bunadskjorter og lange restaurantkøer.

Med en gradestokk som har bikket tjue-tallet er det ikke vanskelig å tro at det er mai allerede. Og med det er også 17. mai er rett rundt hjørnet! Kanskje er det første gangen du feirer nasjonaldagen i hovedstaden? Eller har du faste tradisjoner med familie og venner? Her er noen tips til forberedelser du kan (og bør) gjøre allerede nå.

Er planen å spise ute?

Da kan det lønne seg å ta en telefon og høre om bordreservasjon ASAP. Sannsynligheten er stor for at det allerede er fullt opp, men fortvil ikke, de fleste restauranter har drop in! Vær tidlig ute og forvent litt ventetid. Ellers er det også megahyggelig å grille i parken, på stranda eller hjemme. NB: Sjekk om det er grillforbud før du tropper opp med engangsgrill og fire pakker pølser.

Studentblogger Tina med fire venner på Aker Brygge på 17. mai.

Vi bestilte ikke bord i fjor, men hadde så flaks at vi fikk plass på uteserveringa på Aker Brygge etter bare noen minutters ventetid! Verdt et forsøk.

Skal du på et festlig arrangement bør du bestille billetter i forkant, for prisen i døren blir flere hundre kroner dyrere. Ikke noe vits i å betale ekstra når man ikke må!

Les også: De beste studentrabattene.

Sjekk antrekket NÅ (helst for 2 mnd. siden)

Hilsen hun som prøvde bunaden for et par dager siden og oppdaget at den hadde krympet hele ti centimeter rundt magen. God stemning i heimen da altså.

Studentblogger Tina i bunad

Fornøyd studentblogger Tina (altså meg) med en bunad som passet. Kjenner hjertet mitt knuser bittelitt.

Så, for å slippe samme opplevelse som meg PÅ selve dagen kan det være lurt å sjekke over alt sammen nå. En savnet bunadsko, sølv som trenger å pusses eller en dress med tydelige spor fra fjorårets feiring er greit å deale med før de sender live fra Slottsplassen.

Bunadstips! Fest en sikkerhetsnål på baksiden av vesken mot stakken, så unngår du at den plutselig er sporløst forsvunnet. I vesken kan det være lurt å ha med powerbank til en døende mobil, plaster til vonde føtter og blank neglelakk til revnede strømpebukser.

Nytt antrekk i går? Gå inn skoene! Ingenting legger en demper på stemninga som følelsen når det gnages hull på blemmene og de nye skoene gnikker seg inn i åpne sår. Gnagsår er seriøst undervurdert på smerteskalaen.

Skal du arrangere 17.mai-fest?

Jeg arrangerte min første 17. mai-frokost i fjor, og startet dagen med å forsove meg, søle rått egg nedover hele bunaden (med hvitt forkle) og innse at det funker særdeles dårlig å lage pavlova uten mixmaster. Til gjengjeld ble resten av dagen veldig fin.

Planlegg menyen og del regningen

Champagnefrokost på studentbudsjett kan bli dyrt hvis man må stå for hele kalaset alene. Det er helt OK å be gjestene om å dele på regningen. Vipps (dobbeltbetydning her), så har man en hyggelig (og billig) 17. mai-fest!

Eller hva med å senke skuldrene ti hakk ved å la alle ta med noe hver? Planlegg på forhånd hvem som tar med hva. Grilling? La noen ta med hovedrett og andre tilbehør. Husk grillkull og tennvæske! Tillater ikke været grilling er tapas helt supert. Da er man sikker på at alle får noe de liker, og du slipper å stresse alene over komfyren hele dagen. Eventuelt kan gryterett gjøres klar dagen i forveien og varmes opp. Eller hva med å ta litt inspirasjon fra barndommens 17. mai og servere wienerpølser i brød med kroneis til dessert?

Etter fjorårets kaos-frokost vurderer jeg sterkt det sistnevnte selv.

Underholdning

Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har måtte skuffe gjestene mine med fraværet av kortstokk. Med andre ord er det en god idé å planlegge litt underholdning på forhånd.

Borddekking til 17. mai

Hva med en runde Alias eller et annet brettspill? (Tips: Brettspill kan lånes på Deichman Hovedbiblioteket). Eller kanskje du fremdeles har Playstation og Singstar liggende? Jeg kan garantere god stemning med gamle popsanger! Quiz er alltid populært, og i anledning nasjonaldagen kan man jo kjøre tema. Klarer man å plassere riktig bunad til riktig fylke? Hvor mange vers har «Ja, vi elsker»? Kanskje kan man ha en liten photoshoot i finstasen? Eller hva med å kjøre noen gode, gamle leker fra barndommen? For eksempel flasketuten peker på tilpasset gjestenes alder, stolleken, eller til og med sekkeløp?

17. mai frokost med åtte jenter.

Litt trangt, men veldig koselig! Foruten at det meste som gikk galt kunne gå galt. Planlegg bedre enn meg, hehe.

En gang printet jeg ut bilder av alle gjestene, limte inn i en bok og sendte den rundt så alle kunne skrive noe morsomt eller hyggelig om hverandre. Det ble masse latter, og et supert minne å ta vare på! Har du polaroidkamera er det enda bedre. Funker best hvis alle gjestene kjenner hverandre.

Ikke bruk opp stipendet på dekorasjoner

Dette er egentlig et tips til meg selv. Det er gøy å gjøre litt ekstra, men man må ikke gå helt pinterest. Man kommer langt med noen flagg, en pakke servietter, litt bånd og noen friske blomster! Ta vare på ting som kan brukes til neste år.

Borddekking 17. mai glass

Husk at konfetti som blir sølt på farger av. Pass på så du ikke ender opp med spisebord i rødt, hvitt og blått resten av året også! Been there, done that 🙂

Dette kan du gjøre på 17.mai!

Her er noen tips til hva man kan finne på på nasjonaldagen.

To norske flagg

17. mai-toget

Ta turen til sentrum tidsnok for å rekke toget, det er innmari koselig! Er du heldig ser du kanskje kongefamilien som vinker fra slottsbalkongen, men det krever nok at du er ganske tidlig ute. Det er uansett artig å være tilstede der du så direktesending til NRK fra da du var liten.

Ta turen til sentrum 

Uansett om man rekker toget eller ikke burde man ta seg turen til sentrum og se på alle de glade, festkledde menneskene! Stemningen i byen er verdt turen. En is eller to er også obligatorisk denne dagen. Orker du ikke for mange mennesker kan det lønne seg å styra unna Karl Johan, smak og behag! Tar man turen litt lenger unna bykjernen er det lettere å få bord på restaurant.

Borddekking 17. mai detaljer

Tivoli

Etter min mening er tivoli like gøy i voksen alder som da jeg var barn, – men toleransen for tekoppene er dessverre ikke lenger like god. Du kan sjekke på nettet hvor ditt nærmeste tivoli er. Tips: Planlegg hvor mange turer du skal kjøre på forhånd. Det er fort gjort å la seg rive med og bruke en hel haug med penger på tivoli, og nå er det ikke lenger mamma og pappa som betaler for billettremsen. Det kan også være greit bytte antrekk så du ikke mister halvparten av bunadssølvet eller setter deg rett der noen har spist litt for mange is.

Les 17. mai programmet for kommunen du bor i

Her kan du finne tider for tog og taler, samt andre arrangementer. Se 17. mai programmet for Oslo her og for Bergen her.

Vi i studentbloggen ønsker dere alle en strålende nasjonaldag!

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania