Oda Tilset og Ida Iki sammen i et lydstudio
Ida Iki og Oda Tilset sammen i et lydstudio.Foto: Marthe Egenjordet

Oda går for tiden andre og siste året på Musikkdesign ved Fagskolen Kristiania. I februar ble hun valgt ut som en av vinnerne av Velocity Awards for Game Developers Conference 2019 i San Francisco. Allerede etter ett år på Musikkdesign fikk Oda sine første oppdrag.

– Nå lager og implementerer jeg alle lydeffektene til et spill som heter Helheim Hassle, som blir utviklet av spillselskapet Perfectly Paranormal i Hamar, forteller hun.

Ida følger med på studentenes prosjekter utenom skolen og fryder seg over suksessen de opplever.

– Jeg blir stolt på en foreldreaktig måte, sier Ida og klarer ikke å holde det stolte smilet tilbake.

Les mer om det 2-årige studiet musikkdesign

Fra student til lærer

Ida Iki har selv gått det samme studiet, men er nå hovedlærer samtidig som hun jobber som musikkdesigner.

– Den milepælen jeg husker best, er den første jobben jeg fikk etter at jeg var ferdig på studiet. Jeg fikk et oppdrag om å lage musikk til den nye reklamefilmen til Mitsubishi Outlander, helt ut av det blå. Jeg trodde noen tulleringte meg! Men de hadde hørt noe av musikken min på SoundCloud og ville ha den typen sound i filmen, forteller hun.

Ida opplever suksess med bandet sitt Biru Baby, som ble kalt "vinnerne av Trondheim Calling 2019" av Ballade. Nå er bandet på Europaturné og spiller blant annet i Paris på kvinnedagen.

Ida har også produsert musikk i USA og har jobbet side om side med produsenter som har jobbet med store amerikanske artister som Rihanna.

Oda Tilset og Ida Iki foran et piano
Foto: Marthe Egenjordet

Går rett ut i full jobb

Som lyddesigner og komponist til spill er det vanligst å jobbe som frilanser, og Oda jobber for å kunne drive med det på fulltid.

– Sånn som det går nå, virker det som om jeg skal kunne klare å gå rett i 100 prosent jobb etter studiet, sier hun.

Iki understreker at du etter to år på musikkdesign absolutt skal kunne være god nok til å hoppe rett ut i bransjen. Du lærer å bli god til de tingene som er viktige, og som du trenger å kunne for å overleve i bransjen.

– Mye av studiet går ut på å forberede studentene på å kunne jobbe med alt som har med musikk å gjøre. Og hvordan man skal tenke i ulike sammenhenger. Alt fra reklame og dokumentar til podkast og spill. Bransjen er i konstant endring, og utdanningen følger tett med på denne utviklingen, sier Ida.

I tillegg legges det mye vekt på evnen til å jobbe med flere prosjekter på en gang, noe Ida kan bekrefte at er svært vanlig i bransjen.

Les mer om opptaksprøven til musikkdesign

Oda Tilset og Ida Iki snakker sammen
Foto: Marthe Egenjordet

Jobbtilbud fra gjesteforelesere

– Vi får vi inn en del gjesteforelesere fra bransjen. Da kan man få ekte brifer fra ekte kunder som for eksempel Sony, NRK og Universal, sier Ida.

For noen år siden var spillselskapet Sarepta Studio i kontakt med skolen for å finne lyddesigner og komponist til spillet Shadow Puppeteer. Da var det en av studentene som fikk jobb som komponist for dem etter studiet.

– Folk i bransjen er gira på nye og unge talenter, så det er jo en perfekt måte å vise hva du kan på, forteller Oda.

Oda TIlset smiler til kamera, mens Ida Iki ser på en dataskjerm
Foto: Marthe Egenjordet

Godt klassemiljø

Både klassemiljøet og forholdet mellom studentene og lærerne beskriver Oda som veldig bra.

– Vi er som en stor vennegjeng, noe som åpner for gode tilbakemeldinger og konstruktiv kritikk, sier hun.

Forholdet mellom lærere og studenter utmerker seg også som nært og personlig. 

Her handler det om å hjelpe hverandre til å bli bedre, istedenfor å konkurrere med spisse albuer i en liten bransje

– Jeg kjenner jo Oda veldig godt og kommer til å huske henne lenge på grunn av den hands-on-tilnærmingen vi legger vekt på. Jeg er på ingen måte noen big boss som kan alt. Jeg vil heller ha et åpent og inkluderende samarbeid hvor man kommer mye tettere på hverandre, sier Ida.

Interessert i et toårig fagskolestudium i musikkdesign?

Oda Tilset og Ida Iki sitter på stoler, Ida Iki gjør metal horns-tegnet
Foto: Marthe Egenjordet

Holder kontakten

Ida og de andre lærerne holder mer enn gjerne kontakten med studentene etter at de har gått ut.

– Vi er jo her, vi dør ikke selv om dere slutter på skolen, smiler hun til Oda.

En av Idas tidligere studenter har fått plass i studioet hennes. Så nå er de som kollegaer som gjerne kan ta en kaffe sammen, og hjelpe hverandre.

– Her handler det om å hjelpe hverandre til å bli bedre i stedet for å konkurrere med spisse albuer i en ganske tett og liten bransje, sier Ida.

Oda Tilset og Ida Iki snakker sammen i et lydstudio, Oda ler
Foto: Marthe Egenjordet

Bredt studium

Musikkdesign lar deg bli kjent med mange disipliner innenfor jobb med musikk, produksjon og lyd.

– Studiet kan passe for deg som ikke vet helt hvor i musikkbransjen du vil ende opp. Men også for deg som kun har lyst til å lære om programvarene, sier Ida.

– Hvis du er nysgjerrig på hva musikkdesign er, vil jeg anbefale deg å gi det en sjanse. Det er kun to år, og du lærer masse som du vil få bruk for om du er musikkinteressert. Om det så er for å spille inn plata til ditt eget band eller ta opp teaterforestillingen til søsteren din, avslutter Oda.

Interessert i et toårig fagskolestudium i musikkdesign?