✕  Lukk søk

Forsket på «Generasjon Kreditt»

Studenter bruker oftere kredittkort enn andre grupper, og ny forskning viser at unge har et usunt forhold til kredittkort. Men, hvorfor det? spør forsker Asle Fagerstrøm fra adferdslaben på Høyskolen Kristiania. I et eksperiment ledet han studenter ut i fristelse.

Forsket på "Generasjon Kreditt"

Føsteamanuensis Asle Fagerstrøm har forsket på studenter som kjøper på kredittkort. Det viste seg at de fleste unge studenter med kredittkort gidder ikke å spare til ny mobiltelefon. De foretrakk å betale nesten 40 prosent i rente, fremfor for å spare opp pengene og kjøpe kontant.

NRK Forbrukerinspektørene intervjuet Asle på campus Fjerdingen, programmet kan sees på NRK 15. mars.

– Studien viser tydelig at unges kredittkortbruk ikke er rasjonelt betinget, sier Fagerstrøm til Forskning.no.
Studien er publisert i tidsskriftet Psychological Record.

– Har studenter først mulighet til å få et ettertraktet produkt med kredittkort, øker også bruken, selv om renten er skyhøy, sier Fagerstrøm.

Vanskelig å motstå fristelser

De nye resultatene viser at de som var vant til å bruke kredittkort var mer lystne på å kjøpe på kreditt enn andre. Studentene som normalt ikke brukte kredittkort foretrakk å utsette kjøpet til de hadde spart nok.

– Dette tyder på at den umiddelbare tilgjengeligheten til et ettertraktet produkt, øker bruken av kreditt med svært høye renter, sier Fagerstrøm.

Asle er grunnlegger av atferdslaben ved høyskolen, og utførte studien i samarbeid med psykolog og spesialist i atferdsøkonomi Donald A. Hantula ved Temple University i USA. Fagerstrøm mener studien viser at unge på 18 år kanskje er for unge til å stå imot fristelsene til å leve på forskudd som et kredittkort medfører.

Foretrekker umiddelbar nytelse

I den nye studien skulle de 21 studentene tenke seg at det kom en ny modell av deres mobil-favoritt. Da skulle de velge mellom å kjøpe mobilen kontant for 5298 kroner om et halvt år, eller få den med en gang for 7416 kroner. Da var prisen inkludert renter på 2118 kroner. De fleste foretrakk å få mobilen i dag fremfor å vente.

– Mange studenter ser en klar nytteverdi av å få mobilen med en gang, selv om den da blir dyrere totalt, sier Fagerstrøm.

Det var flest gutter blant deltakerne og snittalderen var 23 år.

Heldigvis unntak

Ikke deltakerne i eksperimentet like ufornuftige, heldigvis. En av deltakerne sa det slik:

– Jeg kjøper aldri noe før jeg kan betale kontant.

– Så lenge jeg har en mobiltelefon som virker, klarer jeg å spare og vente. 200-300 kroner pr måned (i renter) er ganske mye penger som kunne ha blitt brukt til mat og lignende.

– Det er bedre å spare enn å kjøpe på kreditt, som rett og slett er penger du ikke har.

Artikkelen er først publisert på forskning.no, og kan leses her.