En ny rangering utarbeidet ved Institutt for informasjonsteknologi ved Høyskolen i Oslo og Akershus tar for seg Norges mest produktive forskere. På 78. plass med 37,4 publikasjonspoeng ligger professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, Jon-Arild Johannessen.

Portrett foto av Jon Arild

– Sykelig nysgjerrig

Ved siden av forskningen er Johannessen emneansvarlig for valgemnet i Ledelse og personlig lederskap, underviser ved flere bachelorutdanninger og skriver både faglitteratur, historiebøker og skjønnlitteratur. Hans nyeste bok, «Den nye organisasjonspsykologien», kom ut i 2017. I tillegg har han vært medforfatter på over 10 bøker. En produktiv fyr, med andre ord. – Hvordan får du tid til å publisere så mye? – Jeg begynner å jobbe kl. 05.00 hver morgen, 365 dager i året. Så jobber jeg til kl. 10.00. Etter det trener jeg to timer med kettlebell, fleksibilitet og kardio. Målet er å bli verdensmester i Milano i 2017. – Hva driver deg mest: Nysgjerrighet eller publikasjonspoeng? Eller noe helt annet? – Jeg er sykelig nysgjerrig og har derfor ikke fokus på bare ett område, som sikkert ville vært «lønnsomt».  Jeg skriver om alt fra kybernetikk, systemisk tenkning, filosofi (fire internasjonale priser), ledelse, innovasjon.  Og så er det jo romaner og dikt også.

– Nok av fritid

Med det store spennet innen forskningsinteressene og et, for oss utenforstående, «strengt» jobb- og arbeidsregime, er det betimelig å lure på om det er noe tid til overs for Johannessen. – Med forskning, undervisning, bokskriving og veiledning, tar du deg aldri fri?  – Fri, jo jeg har fri hver dag! Jeg trener, driver med mange bier – i år har jeg syv bikuber – har ulike typer høns (32 stykker), så jeg kan snakke med likesinnede. Og så har jeg tre hunder; en schæfer og to akita Inu. Så det er nok av fritid. Han legger til: – Poenget er å synes det man jobber med er gøy. Og så er det en ting som ikke kan sies for sterkt. Den nærmeste leder betyr alt for motivasjonen. Hvis nærmeste leder ikke ser det man holder på med, så hjelper det ikke med aldri så mye nysgjerrighet og motivasjon. Derfor vil jeg gi en takk til instiuttleder Helene Sætersdal. Hun er en utrolig god leder, og jeg har vært så lenge i akademia at jeg vet hva jeg snakker om.