✕  Lukk søk

Lurer du på hva du skal bli når du blir stor?

Da burde du også besøke karrieresenteret! Jeg bestilte en time, og fikk kjempemange bra tips.

Barndomsbilde av studentblogger Jakob Skjelbred med ulike yrker listet opp.

Bare man googler etter ledige stillinger, oppdager man fort hvor mange ulike yrker det er å velge mellom. Mye kan virke fristende – men man kan jo ikke bli alt heller. Det er kanskje et luksusproblem å ha mange potensielle yrkesretninger å velge mellom, men veien fra luksusproblem til ordentlig problem er ikke nødvendigvis så veldig lang.

Derfor er det flaks at det finnes steder hvor en kan lufte tanker om fremtiden og diskutere hva slags karrieremuligheter en har. Nylig gjorde jeg nettopp det hos Karrieresenteret ved Høyskolen Kristiania.

Les videre for å få med deg noen av tipsene jeg fikk:

Bilde av veileder Anette Nicolaissen, som sitter foran datamaskinen på kontoret sitt, klar for gi karriereveiledning.

RÅDGIVER FOR STUDENTER: Karriereveileder Anette Nicolaissen bidrar med råd og veiledning basert på din kompetanse og hva du vil videre.

Kreativt kaos

Som en kreativ person spriker interessefeltene mine litt i alle retninger. Jeg liker å skrive, ta bilder, jobbe med film, produsere musikk og gjøre visuell utforming. For å nevne noe. I følge karriereveileder Anette er det typisk for folk som er kreative, at det å finne fokus er en utfordring. Innenfor kreative felt får man mange inntrykk kastet mot seg. Da kan det være lurt å prøve å sortere litt i alle inntrykkene.

Derfor tipser hun meg om å sette tydelige mål, gjerne med en tidsfrist. Eksempler på mål kan være å få en bestemt jobb, eller å bli ansatt i en spesiell bedrift som man ser opp til. På veien mot hovedmålet kan man gjerne sette mindre delmål, men man bør helst ikke ha for mange større mål som skygger for hverandre.

Å sette seg tydelige mål kan også hjelpe i skolesammenheng, som Vida skriver om her

Bygg deg selv som merkevare

Å lage en CV er ikke nødvendigvis så enkelt som det høres ut. Det er begrenset med plass, og du må velge hvilken informasjon som skal med. Derfor er det viktig at den informasjonen som er med, tegner et tydelig bilde av deg som person. Akkurat som interessefeltene mine, så spriker arbeidserfaringene mine i en del forskjellige retninger. Anette sitt tips er å separere arbeidserfaringen i relevant og mindre relevant arbeidserfaring, i forhold til stillingen man søker på. På den måten ser den du søker jobb hos det mest relevante først.

Det er ikke bare på CV-en du viser deg frem, det er også på internett.

Ellers påpeker hun at det i en jobbsøkerprosess er viktig å gjøre seg søkbar. Man bør ha LinkedIn-konto, man bør google seg selv og man bør tenke på hvordan det som dukker opp ser ut utenfra. Det er ikke bare på CV-en du viser deg frem, det er også på internett. I følge Anette handler det om å bygge seg selv som merkevare, både på nett gjennom CV-en sin.

Les også: Slik blir søknaden din lagt merke til og Slik blir det gøy å søke deltidsjobb!

Bilde av venterom og informasjonsplakater utenfor Høyskolen Kristiania.

LOKALENE: Karrieresenteret holder til i Høyskolen Kristiania sine lokaler i Kongens gate, men veileder også fra lokalene i Prinsens gate, og fra Westerdals sine avdelinger Fjerdingen og Vulkan.

Mental opprydning

Det viktigste jeg sitter igjen med etter en økt med karriereveiledning, er å ha fått ryddet opp litt i tankene mine. Jeg vet en del mer om hvilke valgmuligheter jeg har, og har blitt mer bevisst på hva jeg vil. Jeg skal ikke påstå at jeg har fått hele livet på stell etter én veiledningstime, eller at absolutt alle puslespillbitene har falt på plass i hodet mitt. Men det er kanskje en oppgave for psykologen, og ikke karriereveilederen.

Så hva burde jeg bli for noe? 

Og hvis du lurer på hva jeg fikk råd om å bli… Bør du sjekke ut mystoryen fra dagen jeg gikk på veiledning, legger den ved her ?

PS! Nettsiden til Karrieresenteret finner du her. Herfra kan du blant annet booke karriereveiledning. Ellers har Karrieresenteret en egen portal hvor det legges ut ledige stillinger, som det er verdt å sjekke ut!

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.