✕  Lukk søk

– Er honning sunnere enn sukker?

Alle vet at for mye sukker ikke er bra for helsen, mens honning ofte blir framstilt som en sunnere og mer naturlig måte å søte mat og drikke på.

Honning skal også ha positive medisinske egenskaper. Men her er det ikke bare å hive innpå, skriver ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

 

  1. En spiseskje honning inneholder mer kalorier enn én spiseskje sukker.

Helsemyndighetene over hele verden advarer om at vi får i oss for mye tilsatt sukker, fordi sukker inneholder mye kalorier, men ingen næringsstoffer i form av vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Et høyt inntak av sukker gir mindre plass til sunn mat, og kan føre til mangel på vitaminer og mineraler, foruten overvekt, svingende blodsukker og hull i tennene.

Honning inneholder derimot små mengder vitaminer, mineraler, aminosyrer, antioksidanter og probiotiske stoffer (gode bakterier), men fordi mengdene er så marginale, anses også honning som tilsatt sukker og Verdens Helseorganisasjon anbefaler at vi reduserer inntaket.

En spiseskje honning (ca. 30 gram) gir ca. 95 kalorier og 24 gram sukkerarter (ca. 50/50 fritt glukose og fruktose), mens like mye hvitt sukker gir 60 kalorier og 15 gram sukkerarter (sukrose, som består av 50/50 glukose og fruktose). En spiseskje honning gir altså flere kalorier enn én spiseskje sukker. Årsaken er ganske enkelt at honningen veier mer. Gram for gram gir honning nesten 25 prosent mindre kalorier enn sukker, fordi den inneholder ca. 20 prosent vann.

Ett gram honning gir 3,04 kalorier, mens ett gram sukker gir 4. Hvis du bruker like mye honning som sukker i vektenhet (gram) og ikke volumenhet, vil du få i deg mindre sukker og kalorier. Ettersom honning faktisk smaker søtere enn vanlig sukker, trengs det litt mindre for å få en like søt smak.

  1. Nye studier viser at honning kan virke noe hostedempende.

Mange av oss fikk honning i varm melk når vi var forkjølet som barn, men hadde det noen effekt? Flere undersøkelser har sett på om honning kan dempe hoste og bedre nattesøvnen hos barn. Resultatene viser at honning virker noe mer hostedempende enn om man ikke får noen ting, og honning ser også ut til å virke noe bedre enn placebo/ narremedisin. Effekten er imidlertid liten, og hostedempende medisiner har betydelig bedre effekt. Men selv om honningen ikke har noen stor effekt på selve hosten og forkjølelsen, kan den føles godt for en sår hals.

Honning er også et gammelt kjerringråd for å lege sår, og den skal være bra mot infeksjoner. Her er forskningen dessverre ikke like overbevisende. Det er riktignok vist at stoffer i honningen kan dempe vekst av bakterier i et reagensglass i laboratoriet, men det finnes ikke bevis for at det hjelper å spise honning når man har en bakterieinfeksjon i kroppen. Det ikke kan utelukkes at honningen virker positivt, men det er ganske lite som tyder på det.

  1. Flere av de helsebringende stoffene i honning blir ødelagt ved oppvarming.

Honning kan betraktes som et litt bedre valg enn sukker, ettersom den er litt søtere og derfor kan gi like mye smak med litt mindre mengder og kalorier. Men også fordi den inneholder spor av næringsstoffer og muligens kan ha en viss grad av antibakterielle egenskaper. Vær oppmerksom på at flere av de helsebringende stoffene i honningen ødelegges ved oppvarming. Det gjelder særlig de gode probiotikabakteriene når honningen varmes opp under matlaging eller av produsentene før bruk.

Det er ulovlig å bruke betegnelsen «honning» hvis et produkt er blitt varmet opp eller bearbeidet på annen måte, men her syndes det i stor stil i mange importerte produkter. I Norge er heldigvis honningen rå, det vil si skånsomt behandlet og ikke oppvarmet.

Totalt sett er det helt marginale forskjeller på sukker og honning, og pass på at det ikke blir for mye. Bruk litt honning, men husk at et høyt inntak gir de samme negative helseeffektene som for mye sukker.


 

– Tine Mejlbo Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog fra universitetet i Oslo og kjent tv-ekspert. Hun er høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, og for tiden doktorgradsstipendiat ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål.