✕  Lukk søk

Maske- og hårdesigner på kinoaktuelle «Blindsone»

Aase Lund Mathisen, faglig studieleder på Bachelor i maske og hårdesign er i disse dager aktuell med den norske storfilmen «Blindsone».

Faglig studieleder på bachelor i maske- og hårdesign, Aase Lund Mathisen.

Faglig studieleder på Bachelor i maske- og hårdesign, Aase Lund Mathisen.

Aase Lund Mathisen er aktuell med den nye norske storfilmen «Blindsone», som hadde kinopremiere 24. august. «Blindsone» er en norskprodusert dramafilm med Tuva Novotny på manus og regi, og med Pia Tjelta og Anders Baasmo Christiansen i hovedrollene.

«Blindsone» er en historie om gråsonene i psykisk sykdom: det som er vanskelig å legge merke til. Filmen setter søkelys på psykiske lidelser blant barn og unge i Norge og handler om en mors kamp for å forstå sin datters krise når den rammer hele familien. Hele filmen er filmet i én lang tagning på 98 minutter.

Kinoposter til Blindsone. Aktuell på kino nå. Foto: Nordisk Film Production

Foto: Nordisk Film Production

Oscarkandidat

«Blindsone» blir beskrevet av Aftenposten som en av de sterkeste og vondeste filmopplevelsene anmelderen har hatt på lenge. NRK P3 beskrev filmen som et intenst drama om et barns psykiske lidelse og foreldrenes sjokk, sorg og fortvilelse når noe totalt uventet skjer.

Filmen skal vises på Filmfestivalen i Toronto og San Sebastian. Den er også en av tre mulige filmer som i neste uke kan bli utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Aase Lund Mathisen er i disse dager aktuell med spillefilmen ‹‹Blindsone››. Her står hun foran Campus Brenneriveien i Oslo. Hun har en sort t-skjorte, jeans og håret er oppsatt.

Aase Lund Mathisen utenfor campus Brenneriveien.

Fikk hjelp fra student

Aase, som er faglig studieleder på Bachelorstudiet maske- og hårdesign har lang erfaring med filmproduksjoner både internasjonalt og nasjonalt. Med på dette prosjektet hadde Aase med seg Rebecca Abbott som på daværende tidspunkt gikk i 3.klasse på Bachelorstudiet maske- og hårdesign.

– Jeg trengte en som jeg stolte på både faglig og personlig til å være på location, derfor fikk jeg med meg Rebecca til å assistere meg. Hun tok i mot alle skuespillerne som spilte legeteamet på sykehuset og klargjorde dem til opptak. Hun sto også stand by og overtok for meg når det var mange ting som måtte gjøres på en gang.

Aase var svært fornøyd med innsatsen til studenten sin.

– Hun løste oppgaven utmerket. Det er veldig godt for meg å se at studentene våre blir kollegaer som vi gjerne tar med på oppdrag!

Fra prosjekt til spillefilm

Under prosjektet med «Blindsone» hadde Aase et nært samarbeid med skuespillerne, Tuva Novotny og Nina Bjerk-Andresen som hadde ansvaret for kostyme og scenografi. Hun beskriver prosessen fra prosjekt til spillefilm som utrolig spennende. Hun trekker også frem Tuva som en utrolig dyktig og inkluderende regissør.

Pia Tjelta i spillefilmen «Blindsone». Her blir hun holdt bakfra av en mannsfigur mens hun ser sjokkert ut.

Pia Tjelta gjorde en overbevisende rolle som «Maria» i den nye spillefilmen. Foto: Jonas Alarik

– Man føler at man virkelig er med i prosessen. Tuva er veldig inkluderende! Vi fikk muligheten til å se tagningene dagen etterpå, og dersom vi ønsket endre noe fikk vi spillerom til å gjøre det. Jeg likte veldig godt å arbeide med Tuva, forteller Aase.

Tuva er blant annet kjent fra filmene Jalla! Jalla!, Smala Sussie, Dag og Kongens nei, men har nå debutert som manusforfatter og regissør med «Blindsone».

Arbeidsstasjonene til studenter på bachelor i maske- og hårdesign på campus Brenneriveien.
På bildet er det en heks utformet av bachelorstudentene på maske- og hårdesign.
Arbeid gjort av Shino Kotani Hoftun, underviser på Bachelor i maske- og hårdesign.
Aase Lund Mathisen viser frem arbeidsplassene til bachelorstudentene på maske- og hårdesign på Campus Brenneriveien i Oslo.
Eksamen til første- og andreårsstudentene på maske- og hårdesign. Dette er pingvinmannen.
Studentarbeid av studentene på bachelor i maske- og hårdesign.
Studentene på Bachelor i maske- og hårdesign utfører mange spennende prosjekter i løpet av studietiden.
Arbeidsstasjonene til studenter på Bachelor i maske- og hårdesign på campus Brenneriveien.
Dette prosjektet var en del av eksamen til første- og andreårsstudentene på maske- og hårdesign.
Arbeid gjort av Shino Kotani Hoftun, underviser på Bachelor i maske- og hårdesign.
Aase Lund Mathisen viser frem arbeidsplassene til bachelorstudentene på maske- og hårdesign på campus Brenneriveien.
Dette var en av eksamensoppgavene til første- og andreårsstudentene på maske- og hårdesign.
Studentarbeid av studentene på Bachelor i maske- og hårdesign.
Studentene på Bachelor i maske- og hårdesign utfører mange spennende prosjekter i løpet av studietiden.

Rå, naturlig og autentisk

Aase forklarer at Tuva, manusforfatter og regissør, ønsket å lage en film som var rå, naturlig og autentisk. De ønsket å skape en film som ikke bestod av en rekke klisjeer, men heller ønsket å gjenskape et univers som ikke kunne forklare handlingen. Hun forteller at hun var tidlig inne i prosjektet og leste manus til spillefilmen.

– Vi startet med å finne referansebilder og sette sammen en oversikt over miljøet vi ønsket å gjenskape. Rollene går gjennom forskjellige sinnsstemninger i filmen. Dette måtte være troverdig i forhold til universet. Hver karakter har sin egen bakgrunnshistorie. Vi hadde en rekke ulike kostymer og prøvesminket forskjellig på karakterene før vi fant det utrykket vi ønsket.

Studenter ved bachelor i maske- og hårdesign har hengt opp en påminnelse om at man alltid må sminke hender. Her er et bilde av Donald Trump hvor ansiktet hans har en oransjetone, mens hendene er kritthvite.
Campus Brenneriveien ligger lett tilgjengelig midt på løkka blant stilige omgivelser. Her er det en rosa vegg som er malt med mange morsomme tegnesereie-aktige figurer på.
Her ser man et bilde av en student som har blitt sminket av en annen student på bachelorstudiet maske- og hårdesign. Holdeskallen er tildekt slik at den ser skallet ut og øynene har fått et lilla skjær som får personen til å se dødelig ut.
Campus Brenneriveien ligger målrettet plassert midt i kulturmekka i Oslo.
Studenter ved Bachelor i maske- og hårdesign har hengt opp en påminnelse.
Campus Brenneriveien ligger lett tilgjengelig midt på løkka blant stilige omgivelser.
Ved campus Brenneriveien har studentene på Bachelor i maske- og hårdesign store områder å boltre seg på.
Campus Brenneriveien ligger plassert midt i kulturmekka i Oslo.

Kunstnerisk utviklingsarbeid

Aase startet som makeup-artist 1993. Senere tok hun deler av frisørutdannelsen og startet som lærling på Nationaltheatret i 1995. Siden 1997 har Aase jobbet som både fast ansatt og frilanser på mange av landets teatre og på internasjonale og nasjonale filmproduksjoner. I 2008 begynte hun som faglig leder for Make-up- og spesialeffektutdannelsene på NISS. I 2015 ble hun faglig studieleder på Bachelorstudiet maske- og hårdesign.

Hvert år får ansatte ved Høyskolen Kristiania muligheten til å søke støtte i arbeide med et kunstnerisk prosjekt. Kunstnerisk utviklingsarbeid dekker kunstneriske prosesser som fører fram til et offentlig tilgjengelig produkt. I denne virksomheten kan det også inngå en eksplisitt refleksjon rundt utviklingen og presentasjonen av kunstproduktet. Her blir filmen og metodene som ble brukt vist frem og benyttet i undervisningen, forklarer Aase.

Aase beskriver budskapet til filmen som svært viktig.

– Mental helse er ennå tabu å snakke om. Hvis man kan få noen til å fortelle om ting som er vondt i stedet for å ha det inni seg kan det bidra til at temaet ikke lengre er tabu. Selvmord er tabu. Ettervern på selvmord er vi dårlige på, og dette må fremmes mer offentlig.

«The road is just a surface»

Aase jobbet i 2017/18 med Anja Garbarek og Jo Strømgren kompaniet med forestillingen «The road is just a surface». Forestillingen skal nå vises tre ganger på operaen i Oslo i begynnelsen av september 2018.

– I prosessen av utviklingen av masken med 3 neser hadde jeg med meg Thomas Bråthen, Denise Wood Skaar og Elisabeth Erring som var daværende 3-års studenter.

Aase forteller at Kollega Vibeke Sverre var også med.

– Vi diskuterte og prøvde ut forskjellig metoder og materiell før vi oppnådde endelig resultat. Dette var et prosjekt hvor studentene viste stor kompetanse og faglig tyngde.

Foto: Bjørn Opsahl

Foto: Bjørn Opsahl

Foto: Bjørn Opsahl

Foto: Bjørn Opsahl

Foto: Bjørn Opsahl

Foto: Bjørn Opsahl

Foto: Bjørn Opsahl

Foto: Bjørn Opsahl

Begge produksjonene Aase har jobbet på det siste året har hatt psykisk helse som grunntema.

– «Blindsone» skal fremstå i et dokumentarisk realistisk univers, mens universet i «The road is just a surface» er mye mer visuelt og symboltungt. Begge disse prosjektene viser tydelig bredden i faget maske og hårdesign.