Portrett foto av Hanne.
  • Navn: Hanne Tømta
  • Jobber som: Teatersjef ved Nationaltheatret i Oslo siden 2009

Hva skjer i din bransje/fagfelt?

– Det er mye som skjer om dagen, og mange gode utdanningstilbud i både Norge og i utlandet. I tillegg blir arbeidsmarkedet stadig større, med flere former for produksjoner, flere veier å gå, samt flere kanaler i kommunisere gjennom, forteller Hanne Tømta, teatersjef ved Nationaltheatret.

– Vi ser også en økende grad av egne prosjekter i det frie feltet, legger Tømta til.

Hvilke kvaliteter hos studentene er bransjen ute etter? Hvem lykkes i bransjen?

– Det er grunnleggende fire skoler i Norge som tilbyr en skuespillerutdannelse av høy kvalitet. Det er Høgskolen i Nord Trøndelag, Kunsthøgskolen i Oslo, Høgskolen i Østfold og Høyskolen Kristiania. Bransjen ser etter særegne skuespillere med en sterk faglig plattform. Skuespillere som er trygge og robuste i det å skape noe eget, og som kan prestere under press, sier Hanne Tømta.

– Nationaltheatret er ute etter tekniske ferdigheter, fysisk fleksibilitet og stemmebruk. Og engasjement! Du må ville noe med skuespilleryrket, fortsetter Tømta.

Hva slags erfaring har du med tidligere studenter fra skuespillerstudiet?

– Jeg har personlig ikke så mye erfaring med studenter fra dette skuespillerstudiet. Men skolens bachelorprogram i skuespill er et godt studium med sterke pedagoger, både nasjonalt og internasjonalt, sier Tømta.

– Høyskolen vil på sikt være avgjørende for rekruttering av skuespillere i Norge, og er på ingen måte lenger en underdog. Høyskolen fyller ut kartet, og er ikke en kopi av noen av de andre institusjonene – den har sin egen identitet, legger hun til.

Hvordan lykkes du i bransjen som skuespiller?

– Det er knallhard konkurranse. Har du evnen til å skape noe eget, bruke egen virkelighet til å lage gode produksjoner, så lykkes du. TV-produksjonen “Unge lovende” er et godt eksempel på dette. Du kan ikke vente på at noen skal definere deg, det er du som selv må ta steget, forteller Tømta.

Tips til studentene?

– Arbeid lønner seg, du kan ikke kun surfe på et talent. Enten du vil inn i et ensemble, eller ønsker å jobbe frilans, har studentene et godt utgangspunkt.

– Teaterbransjen blir ofte kritisert for å ikke ha kontakt med virkeligheten. Har du gått på Høyskolen Kristiania, som er en tverrfaglig høyskole, kan ingen kritisere deg for å ikke ha kontakt med virkeligheten, avslutter hun.