✕  Lukk søk
Årsenhet i

Makeup, maske og hår

Den eneste høyskolen i Norge med en årsenhet i makeup, maske og hår

Med Årsenhet i makeup, maske og hår lærer du alle de grunnleggende teknikkene du trenger for å bli makeup-artist. Her lærer du hvordan du utfører skjønnsminke, teatersminke, enkle spesialeffekter og håroppsetninger. Du vil blant annet kunne jobbe som makeup-artist, og som assistent på prosjekter hvor maske- og hårdesignere arbeider, som film, teater og mote. 

Årsenhet i makeup, maske og hår er en kunstfaglig utdanning. Studentene samarbeider tett med andre studenter innen scenefeltet og er involvert i arbeidet med å utvikle roller og karakterer i kunstneriske team der maske- og hårdesigneren arbeider. Faget er også forankret i scenekunstfeltet der rolle- og manusanalyse står sentralt.

Med Årsenhet i makeup, maske og hår lærer du alle de grunnleggende teknikkene innen maskør- og makeup-artist-faget. Studentene skal kunne utføre skjønnsminke, teatersminke, enkle spesialeffekter og håroppsetninger. 

Undervisningen skal utvikle studentens ferdigheter i teknikker og materialvalg. Du skal være i stand til å vurdere hvilke materialer som kan brukes til ulike gitte oppgaver. Det er et kontinuerlig samspill mellom teoriformidling, ferdighetsbyggende arbeid, praktisk anvendeliggjøring og realisering av kompetanse gjennom prosjekter og produksjoner. Samspillet gjentas i alle deler av studiet, og progresjonen ivaretas gjennom økende kompleksitet i arbeidet som utføres. Studiet legger i begynnelsen stor vekt på arbeidsmetoder og verktøy, for så å gradvis legge stadig større vekt på instrumentell praksis og refleksjon.  

Som student vil du både møte og arbeide med andre aktører innen skuespill, film, tv, event, populærmusikk, lyd og produksjons- og prosjektledelse. Dette gir deg gode muligheter til å starte relasjons- og nettverksbygging, samtidig som det gir deg et godt bilde av hvordan det arbeides innen scenekunst og film i dag.

I det praktiske arbeidet i verksteder og arbeidsrom vil studentene møte ulike skadelige stoffer og enkelte arbeidsteknikker som kan medføre skade om ikke en tar nødvendige hensyn og har nødvendig kunnskap om HMS relatert til fagfeltet.

For å kunne søke på studiet må du ha ett av punktene nedenfor:

  • Generell studiekompetanse
  • Y-veien: Svennebrev i frisørfaget eller maskør- og parykkmakerfaget
  • Generell studiekompetanse etter fagopplæring med fag/svennebrev eller yrkespraksis og utdanning etter 23/5-regelen
  • Realkompetanse

Les mer om opptakskravene

Du vil kunne jobbe innen skjønnsminke, som makeup-artist, og som assistent på prosjekter hvor maske- og hårdesignere arbeider innenfor blant annet film, teater og mote.

Årsenheten gir grunnlag for en yrkesutøvelse som makeup-artist. Studiet kan dessuten gi grunnlag for fritak fra deler av andre utdanninger i Norge og utlandet.