✕  Lukk søk

Fast jobb eller mastergrad?

Ida Merete Markussen (24) fikk tilbud om jobb mens hun tok bachelorgraden sin i E-business, men takket nei da hun ønsket å studere videre. Hun ble oppfordret til å søke et sommer-internship der, og i etterkant av det fikk hun nytt jobbtilbud fra samme bedrift. Jobben takket hun ja til, men ville ikke begynne før hun var ferdig med mastergraden sin.

Fast jobb eller mastergrad?

Hva bør bachelorstudentene få vite om masterstudiene her?

– Du mister muligheten til mer ansvar hvis du velger bort mastergraden. Hvis du har lyst til å tjene godt med penger, kunne styre din egen arbeidshverdag, og oppleve en større grad av frihet, så tror jeg ikke det er nok å kun være designer, økonom eller programmerer. Hvis du har lyst til å komme opp og frem og er litt ambisiøs, så krever bransjen så mye mer av deg. Du skal kunne snakke med dem som sitter og lager løsningen, du skal kunne snakke med dem som sitter og utvikler den, og du skal kunne snakke med kundene. Det krever et veldig mye bredere register med evner enn det å bare kunne forstå kravene og det du skal utvikle.

Hvorfor valgte du bort fast jobb etter bacheloren din?

– De fleste stillingsannonsene jeg leste og var interessert i, krevde mastergrad. Jeg kjente litt på at det kunne lønne seg å ta en mastergrad nå, mens jeg fortsatt ikke var lei av skolen, og var vant til å leve under de vilkårene en student har. Å ta enkeltfag mens du er i jobb, er jo ikke noe problem, men den intense studiehverdagen er kanskje vanskeligere å vende tilbake til. Det kan være mye som setter en stopper for studier på et senere tidspunkt i livet.

– Det som til slutt solgte meg ved å ta en mastergrad, var det å kunne være broen mellom forretning og teknologi. At jeg kan forstå hva begge sider av bordet mener. Jeg trenger ikke forstå alt om hvordan teknologien er bygget opp og hvorfor, for jeg stoler jo på kompetansen til dem som sitter der, men jeg kan snakke begge språk og kommunisere med begge sider. Og det er en ettertraktet kompetanse, sier Ida som tar en Master of Information Systems med spesialisering i Digital Business Systems

Hva er viktigst, erfaring eller utdanning?

– I den typen jobber du får rett etter bachelorstudiene, så er det ikke så nøye om du har erfaring eller ikke. Men hvis du vil ha mer ansvar og jobbe med større systemer, så er det jo klart at du kommer i bedre posisjon med en mastergrad. De som “bare” har bachelorgrad stopper dessuten et sted lenger ned på lønnsstigen. En mastergrad åpner flere muligheter for lederstillinger, personlig ansvar og potensial for å tjene mye mer penger.

Var det noe som overrasket deg på masterstudiet?

– Jeg ble overrasket over hvor mange eksterne forelesere det var på masterstudiet. Foreleserne kommer fra forskjellige studiesteder som business-skolen i København, NTNU og HiOA. Det var veldig bra!

Se hvorfor Ida valgte å ta en mastergrad før hun gikk ut i arbeidslivet, her: