Trine og Tuva i Studio Søm står ved disken i forretningslokalene sine. I forgrunnen skimtes et klesstativ og en laptop. I bakgrunnen står en kaffetrakter.
Studio Søm er Oslos nye bærekrafts-oase drevet av bærekraftstudent Trine Rose Pyykölä (til venstre) og hennes makker Tuva Prøis. Foto: Theodor Haugen/Kristiania.

– Jeg får et helt annet læringsutbytte av studiene mine i dag enn jeg ville gjort dersom jeg tok dette studiet rett etter videregående, sier Trine Rose Pyykölä. 

Hun er snart halvveis i sin Bachelor i bærekraft og forretningsutvikling på Kristiania, og ved siden av driver hun startup-bedriften Studio Søm sammen med Tuva Prøis. På toppen av det hele har hun mann og barn.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

– Jeg er nok en person som trenger å ha flere baller i luften. Det handler om prioriteringer, og jeg føler at jeg har funnet en fin balanse, sier hun. 

En moderne skredder 

Utsnitt av klesstativ med et titalls kleshengere med paljettbesatte plagg.
Nei takk til «fast fashion»: Med Studio Søm slår Trine og Tuva et slag for saktere mote ved gjenbruk og reparasjon. Kanskje skredderen kan puste nytt liv i paljettkjolen fra i forfjor? Foto: Kristiania/Theodor Haugen

Før hun startet på studiene, var Trine faglærer ved ESMOD, som nå drives av Kristiania. Fra før har hun studert Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling, og både hun og Tuva er utdannet klesdesignere fra ESMOD. 

De møttes da de begge jobbet i en annen startup, og bestemte seg så for å starte Studio Søm sammen. Der ville de i hovedsak satse på reparasjoner. 

– Vi startet et moderne systudio på Aker Brygge i april 2023. Der reparerte vi blant annet hull, byttet glidelåser og drev med omsøm, sier hun. 

Satsingsområdet var gjenbruk, og den viktigste oppgaven ble å få folk til å skjønne at ødelagte klesplagg kan fikses i stedet for å kastes.

– Folk er ikke helt vant til å tenke slik, og det er faktisk mange som ikke vet at det er mulig å skifte glidelås eller sy i en knapp. Men alt kan fikses, sier Tuva.

Åpnet bruktbutikk

Tuva holder i et stort stoffstykke.
Tuva Prøis er også utdannet ved anerkjente ESMOD, som nå er en del av Kristiania.Foto: Theodor Haugen/Kristiania

Etter hvert så Trine og Tuva at det ble vanskelig å fortsette driften på denne måten. I august 2023 fikk de et nytt medlem på teamet, Cora Gabrielle Møller Jensen. Hun hadde selv drevet med reparasjon i egen bedrift, og sammen jobbet de et halvt år med å utvikle et nytt konsept. I mars 2024 hadde virksomheten både skiftet retning og lokaler. 

– Vi har nå åpnet en second hand butikk på Alexander Kiellands plass. Konseptet der er «reddet, reparert og redesignet», sier Trine.

Konseptet der er «reddet, reparert og redesignet».

Mange av plaggene de jobber med har de fått donert fra privatpersoner. I tillegg har de en avtale med blant annet Fretex. Denne går ut på at Studio Søm får hente tøy som Fretex har sortert ut fordi det ikke er i god nok stand til å selge. 

– Noe reparerer vi. Det som ikke er egnet til det, redesigner vi til noe annet, som for eksempel vesker, sier de. 

Vil bidra til forandring

Det tok ikke lang tid før Trine, Tuva og Cora merket at folk likte det nye konseptet. De håper og tror at det er mer bærekraftig med denne formen for drift, da de ser at folk per i dag er mer interessert i å kjøpe brukt enn å reparere det de har. 

– Vi ønsker å bidra til en forandring. Vi vil lære folk at det de trodde var søppel har en verdi, og vi føler at vi er i ferd med å nå ut med dette budskapet, sier Trine.

Målet er å nå ut også til dem som ikke er så opptatt av gjenbruk, og å inspirere folk til å donere klær de ikke lenger bruker. Og da helst til noen som lar tekstilene bli i landet. 

– I dag eksporteres 97 prosent av tøyet som doneres til utlandet eller det havner i søpla. Vi vil at det heller skal reddes, repareres og bli her i landet, sier hun. 
Den nye virksomheten går så godt etter omleggingen at de nå skal ansette en til. 

Hender som syr.
Hos Studio Søm kan du også kjøpe redesignede klær av høy kvalitet.Foto: Kristiania/Theodor Haugen

Nyttig med livserfaring 

Detaljbilde av sytrådstativ med sytråd i ulike farger.
For Trine har fagsammensetningen bærekraft, forretningsutvikling og motedesign blitt et levebrød. Foto: Kristiania/Theodor Haugen

Ved å studere samtidig som hun driver bedrift, har Trine hatt gode muligheter til å se hvordan det hun lærer kan fungere i praksis. Livserfaring og tidligere arbeidserfaring har hun også god nytte av, og hun føler at hun får mye ut av studiene. 

– Bagasjen min gjør at jeg kan spisse utdanningen mer og ta i bruk det jeg lærer med en gang. Og bruker du det du lærer, så lærer du mer, sier hun. 

I løpet av den første delen av studiet, har hun lært mye om hvordan hun bør tenke når hun driver business. Hun har lært om ledelse, innovasjon og strategi. 

– Nå har jeg også fått muligheten til å ha praksisperioden min i egen bedrift, og dette er en stor fordel. Da har jeg store muligheter til å kunne sette det jeg lærer i praksis, og når jeg får en ekstern faglig veileder, kan vi dra direkte nytte av vedkommende sin kompetanse og erfaring, sier hun.  

Aldri for sent! 

Til andre voksne som lurer på om de skal begynne å studere, har Trine følgende budskap:

– Det er aldri for sent å ta utdanning. Som ung er man åpen og lærer mye, men som voksen har man et helt annet grunnlag for å forstå og sette teori i praksis. Dette har jeg sett både som student og som lærer, sier hun.

Doble content Bærekraft og forretningsutvikling