Portrettbilde av Kristi Bache
Kristi Bache, prorektor forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid, er fornøyd med at Kristiania-forskere publiserer mer i nivå 2-tidsskrifter.Foto: Kristiania

 – Kristianias publikasjonspoeng har økt med nesten 40 prosent fra 2019 til 2023. Det er en solid økning på fem år. Kristiania produserte til sammen 256 publikasjonspoeng i 2023. Dette er ny rekord, forteller Bache.

Publiseringspoengene gir en indikasjon på mengden og kvaliteten av vitenskapelig publisering fra en institusjon. Poengene tildeles basert på publisering i vitenskapelige tidsskrifter (kvalitetsnivå 1 og 2), bokkapitler i vitenskapelige antologier, og utgivelse av bøker (monografier) for å nevne noe.

Portrettbilde Mari Eeg
Biblioteksjef ved Kristiania, Mari Eeg.Foto: Kristiania

Systemet er utformet for å reflektere både produktivitet og kvalitet, og inkluderer publiseringer som innfrir kravene til vitenskapelighet og som har gjennomgått fagfellevurdering, forklarer biblioteksjef ved Kristiania, Mari Eeg.

Vi har langt flere forskere enn før som publiserer på nivå 2, dermed øker det totale antall publiseringspoeng

– Vitenskapelige tidsskrift på nivå 1 er kvalitetsmessig gode publiseringskanaler og dekker det grunnleggende behovet for vitenskapelig publisering. Nivå 2 omfatter tidsskriftene som oppfattes av fagpersoner som ledende innenfor hvert fagfelt. En femtedel av tidsskriftene oppnår denne statusen, sier Eeg.

Publikasjoner på nivå 2 gir flere publiseringspoeng og antas å gi større gjennomslagskraft internasjonalt.

 – Statistikken viser at antall vitenskapelige publikasjoner ved Kristiania er omtrent på nivået som før pandemien, men vi har langt flere forskere enn før som publiserer på nivå 2, dermed øker det totale antall publiseringspoeng. Dette er en indikasjon på at kvaliteten øker, oppsummerer Eeg. Hun presiserer at det er viktigere at kvaliteten på det som publiseres er god, fremfor flest mulig publikasjoner.

Dykker man dypere ned i Kristiania-tallene ser man at antallet publikasjonspoeng på nivå 2 ved Kristiania er mer enn fordoblet fra 2019 til 2023. På tre av fire schools er minst halvparten av artiklene publisert på nivå 2 i 2023. Det er ikke uvanlig at nivå 2-tallene varierer mye fra år til år, men tendensen over tid er klar. Kristiania gjør seg mer og mer gjeldende i nivå 2-tidsskrifter.

 – Veksten innenfor nivå-2 publisering er en indikasjon på at Kristiania i økende grad publiserer vitenskapelige artikler som anerkjennes nasjonalt og internasjonalt både for sin kvalitet og relevans, avslutter Mari Eeg.