Hvordan unngå at stillesitting blir livsfarlig
Førsteamanuensis Jostein Steene-Johannessen ved institutt for helsefag er medforfatter i en stor internasjonal studie som har blitt publisert i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet. Målet med studien var å finne ut om fysisk aktivitet kan redusere eller eliminere sammenhengen mellom stillesitting og dødelighet. Studien undersøkte også hvor mye aktivitet som er nødvendig for å fjerne risikoen. - Det snakkes mye om den skadelige effekten av å sitte stille, men vi ønsket å fokusere på betydningen av det å bevege seg og hvilken effekt dette kan ha, uavhengig av hvor mye du sitter. Funnene viser at jo mer aktiv du er, jo mindre sannsynlig er det at du dør, både totalt sett, og også i forbindelse med livssykdommer som hjerte-karsykdommer og kreft, forteller Steene-Johannessen.
Mellom 60-75 minutter per dag
Resultatene fra studien viser videre at fysisk aktivitet kan eliminere koblingen mellom stillesitting og dødelighet. Fysisk aktivitet med moderat intensitet (mellom 60-75 minutter per dag) ser ut til å eliminere den økte risikoen for død tilknyttet mye stillesitting. Dagens anbefalinger fra Helsedirektoratet sier at voksne mennesker bør være fysisk aktive i minst 150 minutter med moderat intensitet, eller 75 minutter med høy intensitet hver uke. Dette tilsvarer ca 20 minutter aktivitet med moderat intensitet hver dag, noe som er langt mindre enn hva funnene i denne studien tilsier. - Denne studien viser at så lenge du beveger deg kan du faktisk også sitte stille en stund. I dag er det mange som har heve-senke pult, og det å reise seg er også bra, men det trengs bevegelse til.
Spesielt i en stillesittende jobb er det viktig å bryte opp dagen i en eller annen aktivitet. Bare det å hente seg en kaffe, ta trappen eller ta turen bort til nabokontoret i stedet for å sende e-post kan bety noe for totalen.
- Budskapet er at dersom du har en arbeidssituasjon som krever mye stillesitting, så sørg for å prioritere en rask gåtur senere på dagen, og gjerne en time, oppfordrer Jostein.
Slik foregikk studien
Studien, ledet av professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøgskole undersøkte over en million kvinner og menn over en periode på mellom to til atten år. Det ble først gjennomført en systematisk litteraturstudie der 16 studier ble inkludert, som alle omhandlet total dødelighet, stillesitting, tid brukt på TV-titting og fysisk aktivitet. Deretter ble alle dataene fra de 16 studiene kombinert for å analysere sammenhengen mellom daglig stillesitting og fysisk aktivitet med dødsfall. - Metoden for studien er unik i den forstand at vi samlet alle disse over 1 million menneskene fra 16 forskjellige studier og reanalyserte individuelle data etter en felles protokoll. Dette fordret at de enkelte forskerne fra disse 16 studiene måtte gå tilbake og gjennomføre sine analyser på nytt. Heldigvis sa nesten utelukkende alle ja til å være med, avslutter Jostein. Les mer om studien her