Portrett foto av Margareth.

– Hvem er du?

– Margaret Rynning, førstelektor og foreleser på grafisk design. Jeg har bakgrunn som grafisk designer, og har jobbet i designbyråer i Oslo i over 20 år. Noen av stedene jeg har jobbet er Scandinavian Design Group, Geelmuyden Kiese og Tellus Works. Innen grafisk design har jeg arbeidet mye med visuelle profiler, emballasje, bøker, magasiner og årsrapporter.

– Hvordan jobber dere på bachelorstudiet i grafisk design?

– Våre studenter får en god innføring i, og forsmak på, hva det vil si å være grafisk designer i Norge i dag. Bransjenærhet er en av Høyskolen Kristianias mantraer, og studiet i grafisk design søker å tilpasse seg dette.

– Bachelorprogrammet grafisk design baserer seg på prosjektarbeid der oppfølgingen av hver enkelt student gjennom veiledning er vesentlig. Helhetlige konsepter i kombinasjon med faglig forankret håndverk der budskapet kommuniserer med mottaker er det vi etterstreber.

– Personlig veiledning er det viktigste verktøyet for å oppnå dette, men vi benytter også forelesninger og teori fra pensum, i tillegg til klassepresentasjoner, workshops og skriftlig refleksjon.

– Vår bransje går mot en økende grad av digitalisering, samtidig som vi opplever at det grunnleggende innen faget som konseptbygging, typografi og identitet stadig er like aktuelt og en god premissgiver for digitale uttrykk. En motreaksjon til den digitale utviklingen er en økt fokus på håndverk og det å lage ting med hendene. Dette er også noe vi verdsetter og forsøker å balansere i forhold til den digitale verden.

– Vi har lenge vektlagt næringsrettet design der studentene jobber prosjektorientert med bransjenære briefer. Den senere tiden har vi også arbeidet med forskning innen grafisk designfaget og søker å inkludere studentene i forskningen. Gjennom forskning vil vi sette faget i en større sammenheng, og finne ut hvordan design kan bidra til endring i samfunnet.

– Eksperimentering og utforskning av nye muligheter er noe vi verdsetter i alle studentenes prosjekter. På grafisk design jobber vi med interaksjon mellom ulike fagområder generelt og særlig mulighetene ved tverrfaglig samarbeid mellom de ulike studieprogrammene ved Høyskolen Kristiania.

– Hvem studerer her? Hvem lykkes?

– Det er en enkel oppskrift for å lykkes som student ved grafisk design: Gjennomgående hardt arbeid i alle prosjekter fungerer alltid. Noen kandidater kommer hit med erfaring og et tydelig talent, men et godt utgangspunkt er ikke nok. Talentet må utvikles gjennom utprøving, eksperimentering, samarbeid og refleksjon. Prosjekter som leder frem til en helhetlig portfolio er det som skal til for å få en relevant jobb. For øvrig ser vi at studenter som jobber kommersielt der digital design er inkludert ofte er de første som får jobb.

– Hvorfor skal jeg studere grafisk design på Høyskolen Kristiania?

– Du skal studere grafisk design her dersom du liker å løse kommersielle problemstillinger samtidig som du setter pris på eksperimentering i form, budskap og metoder. Du liker en utfordring som ikke nødvendigvis har et gitt svar. Usikkerheten ved det nye vil alltid være tilstede, men det er det som driver prosessen videre.