Studenter starter eget forlag
Ti år med Litterær salong
I ti år har Litterær salong vært en arena for tekst og skribent-studentene på Westerdals Oslo ACT å vise sitt eget kunstorienterte arbeid, og en plattform der bransjeaktører får mulighet til å speide etter spennende talenter. Westerdals Oslo ACT er kjent for å ha vært en lekeplass for noen av landets mest anerkjente komikere og samtidsforfattere. For mange har kanskje ideen om karrierer og mål startet på denne scenen. Årets førsteklasse aner uønskede tendenser i det de ser på som en stadig mer snever forlagsbransje.
– Vi opplever at vi er få av mange som ønsker å leve av å skrive i framtiden, og at langt ifra alle kan få bokkontrakt. Ikke minst ser det ut til at bransjen er mest interessert i å få toppbloggere eller allerede etablerte personligheter til å skrive bøker nå til dags, sier leder for Fiktivt Forlag, Josefine Valle.
Starter eget forlag
Som en del av årets arrangement bestemte studentene seg for å være sin egen utgiver, og startet Fiktivt Forlag. Festens konsept i år er vårslipp, med 34 debutanter fra samme klasse. Men prosjektet er også ment å vare ut bachelorløpet, og skal stå på flere ben enn Litterær salong.
– Som unge, lovende ønsker vi å ta kontroll over egen framtid. Vi vil påvirke en forlagsbransje som i stor grad er bundet av vedtatte konvensjoner om hva tekst er. Vi ønsker også å ha et mer helhetlig forhold til produksjonsprosessen, fra start til slutt, enn hva dagens bransje har, forteller Valle. Fiktivt Forlag skal fungere som en motvekt til dagens bransje ved å være åpen for andre konsepter enn bøker som tekstuelle uttrykk. For eksempel lyddikt, Instagram-tekster og videoer.
– Vi vet at forlagsbransjen sulter etter forfattere som kan treffe samme målgruppe som NRK-serien Skam. Spørsmålet er vel heller om vi ønsker å gå inn i en så konservativ bransje og bli polarisert av det, forteller Valle.
Måtte ha større lokaler
Tidligere år har studentene opplevd at interessen har vært så stor at ikke alle har fått plass. Derfor blir Litterær salong i nye og større lokaler. Onsdag 4. mai åpnes dørene på Gamle Museet – tidligere kjent som Fabrikken eller Gamle Astrup Fearnley.
– Vi understreker at Fiktivt Forlag er villig til å gi slipp på sine debutanter til mer etablerte forlag når de finner noen av interesse, sier hun spøkefullt, men i fullt alvor.