Tekst og skribent – møt studieprogramleder
Hvem er du?
– Linn Skoglund, studieprogramleder ved Bachelor i tekst og skribent. Jeg har en doktorgrad og en mastergrad innen skrivekunst, og en bachelorgrad innen kommunikasjon.
Hvordan jobber dere på Tekst og skribent?
– Vi skriver mye. Vi skriver hele tiden. Det vi gjør er yrkesrelevant, og studentene får hele tiden testa seg selv og hva de tør å gjøre.
– Gjennom fellesfag blir du kjent med tverrfaglighet og lærer av andres fagområder. Du lærer kommunikasjonsmodeller og tekststrategier. Så har du de tre retningene vi har her: kunstorienterte tekster, markedskommunikasjon og redaksjonell kommunikasjon.
– Alle emner legges opp som en kombinasjon av gruppearbeid og individuelt arbeid, og veksler mellom det å se litt lettere på ting og å gå mer i dybden. Siste året velger du å fordype deg i to av de tre retningene våre, ut ifra hva du vil videreutvikle deg innen.
Vi vektlegger publisering fra dag én. Ikke nødvendigvis publisering i en bok eller i en avis, men det å presentere arbeidet ditt for andre mennesker.
– Siste semester har du en praksisperiode og en bacheloroppgave. Praksisplassene kan være veldig forskjellige steder som TV, radio, avis, magasin, reklamebyrå, produksjonsselskap eller forlag.
– Vi vektlegger publisering fra dag én. Ikke nødvendigvis publisering i en bok eller i en avis, men det å presentere arbeidet ditt for andre mennesker.
– Fra første dag deles studentene inn i grupper. Vi forsøker å rullere slik at alle får jobbet med alle, så klassen blir godt kjent. Det er viktig å være trygge på hverandre, når man skal presentere ting, og studentene er åpne og flinke til å gi andre plass. Vi er forskjellige, noen er ekstroverte, andre introverte, og det får vi rom til – men alle må delta i gruppearbeid.
– Dette er en høyskole, og det er viktig for oss å underbygge det vi gjør her med teori. Vi er veldig opptatt av at den teorien vi bruker skal omsettes til praksis, og kanskje i større grad enn andre høyskoler og universiteter.
– Vi evaluerer studieprogrammet kontinuerlig for å sikre at studentene lærer ting som er relevante i dagens arbeidsmarked, enten du velger å bli forfatter, eller om du velger markedskommunikasjonsveien og vil jobbe med reklame som tekstforfatter, eller om du vil jobbe som journalist.
Hvem studerer her? Hvem lykkes?
– Våre studenter har veldig lyst til å være her! De møter forberedt, er ivrige og interesserte i tekst i vid forstand. De som går her er villige til å jobbe mye for å ha tekstkommunikasjon som yrke.
– De som lykkes, er de som er villige til å utfordre seg selv. Hva det vil si å lykkes, er jo også forskjellig. Men hvis du utfordrer deg selv, normer og tradisjoner i det feltet vi jobber i, så kommer du ut som en allsidig person. Uavhengig av hva du har valgt å fordype deg i, så kan du føle deg trygg på at du kan gjøre en god jobb innen alle tre retningene. Er du åpen for å prøve nye ting, utfordre deg selv og medstudentene dine, klarer du deg bra.
Hvorfor skal jeg studere tekst og skribent?
– Grunnsteinen er at du har en interesse for tekst. Hos oss er du omgitt av medstudenter med lignende interesser. Du får jobbe på tvers av fagområder, og de fagansatte er minst like nysgjerrige på fagområdet som deg. Lærerne er hele tiden interessert i ditt ve og vel og det du produserer. Dessuten er vi en bransjenær skole. Vi vet hva som skjer i, og du får like mange eksterne som interne innspill på det du driver med.