Ung dame på en eng i solnedgang med kamerassistenter
Wordup Productions har hatt stor suksess etter at de gikk ut av filmstudiet på Fagkolen Kristiania. Her på musikkvideoinnspilling med Anna of the North.Foto: Wordup Productions

Marcus Schultz og Herrmann Stenerud ble kjent allerede på videregående og begynte å produserte skifilmer sammen. Etter film-studiet på Fagskolen Kristiania valgte de å starte sitt eget produksjonselskap: Wordup Projects.

– Hvordan kommer man i gang med sitt eget selskap?

– Start i det små og bygg deg gradvis oppover. Ikke ta deg vann over hodet. Også må man bare prøve og feile. Det er vel egentlig det hele fagfeltet er bygget på, sier Herrman.

Marcus Schultz og Herrmann Stenerud med et stort videokamera mellom seg
F.v.: Herrmann og Marcus på opptak for Meny.Foto: Marius Aaserud

Vi har fått mange kontakter gjennom fagskolen.

– I tillegg har jeg også fått mange kontakter gjennom fagskolen og det har jo hjulpet. Mye i denne bransjen her går på å kjenne folk, skape nettverk og jobbe mye.

– Jeg tror det handler om at du må ha noe du brenner for å lage film om. I en startfase er det veldig viktig. Lag noe bra som kan vise til potensielle oppdragsgivere. Også må du ha stå-på-vilje, sier Marcus.

Ung mann med uteklær står på norsk fjell med kamera.
Marcus på shoot med Field Productions for Visit Norway. Foto: Bård Båsberg

Fra Volvo til Meny

Noe av det første gutta gjorde var musikkvideoer for artister som Anna of the North og Ruben.

– Nå jobber vi kontinuerlig med å produsere innhold for Uno-X Development Team. De er et landeveissykkellag som satser på å bli Norges første profflag i sykling. Vi er også i gang flere reklamefilmer, sier Marcus.

Tidligere har gutta laget reklame for både Volvo, Meny og YX.

– Vi ser også på å gjøre et skiprosjekt med en gammel bekjent. Det er nok en måte å prøve å dra det litt tilbake til hva vi liker best å jobbe med, for å ikke miste hovedgrunnen for det vi gjør, sier han.

En mann filmer en annen som går over et naturlandskap

Ikke gjør det for penga

Den økonomiske delen er også et viktig aspekt når man starter opp eget selskap.

– Det har gått veldig mye tid og penger av egen lomme, innrømmer Herrmann.

– I starten hadde vi bare små kameraer som vi brukte til mindre jobber. Mens nå blir det litt mer high end utstyr ettersom vi har større prosjekter, forteller Marcus.

Det hjelper ikke å ha bra utstyr hvis du ikke kan fortelle en historie.

– Det er litt klisjé å si, men det skal ikke stå på utstyret. Får vi en jobb der vi har lyst til å bruke et dyrt kamera, så går vi kanskje ned på lønn til oss selv for å få den kvaliteten. Men man må kunne gjøre begge deler. Det hjelper ikke å ha bra utstyr hvis du ikke kan fortelle en historie.

Thomas Flått har drømmejobben på alpinlandslaget

Reiser verden rundt som filmskaper

Slik fikk Thomas drømmejobben

– Det viktigste er at du jobber med noe uavhengig av penger. Hvis du gjør det for penger har du tapt med en gang, men hvis du gjør noe du brenner for vil noen legge merke til det du gjør til slutt, sier Marcus.

Utsikt ut av et helikopter og ned i en dal
Foto: Emil Sollie

Guttas tips til filmstudenter

– Ikke si nei til muligheter og ikke vær gjerrig på tiden din. Vær på jobb helt til noen ber deg om å dra. Ikke ha noe annet som er viktigere, det må man som student bare legge fra seg, råder Marcus.

– Vi har hatt to typer praktikanter hos oss; de som virkelig vil og de som bare er med, sier han.

– Vi hadde en jente her på praksis og hun spurte aldri om hun kunne gå. Det var alltid vi som måtte be henne om å dra. Nå har hun faktisk startet sitt eget produksjonsselskap.

Ung mann sitter i åpent bagasjerom med stort kamera.
Herrmann bak kamera på innspilling av musikkvideo for Anna of the North. Foto: Wordup Projects

– Læringskurven på skolen og arbeidslivet er veldig ulike, sier Herrmann.

På skolen får man ofte et forsøk til, men i arbeidslivet kan du risikere å ikke bli invitert tilbake hvis du ikke har levert.

– Man lærer mer av å jobbe fordi man gjerne får mer kjeft og da må man bare lære. På skolen får man ofte et forsøk til, men i arbeidslivet kan du alltids risikere å ikke bli invitert tilbake hvis du ikke har levert, advarer han.

– Hva er målsettingene deres fremover?

– Vi vil bare gjøre fetere og større prosjekter. Man når aldri toppen – man kan alltid gjøre ting bedre og er aldri ferdig utlært.

Nærbilde av et filmkamera. Fagskolestudiet Film ved Høyskolen Kristiania.

Vil du vite mer om vårt 2-årige fagskolestudium i film?

Har du lidenskap for film? Lær om prosessene bak en filmproduksjon og få kompetanse til å jobbe med visuell historiefortelling i ulike bransjer.
Les mer om filmstudiet her