Foto av kvinne og mann foran powerpoint-presentasjon om presseetikk.
Et fullsatt auditorium fulgte spent med da Sofie fortalte hva som skjedde på Bar Vulkan med egne ord. Runar Kristiansen er emneansvarlig i Presseetikk på Bachelor i journalistikk. Foto: Kristiania

Sofie Bakkemyr (28) er kvinnen som figurerte på den mye omtalte dansevideoen fra Bar Vulkan i Oslo. Videosnutten som viser henne omslynget av Ap-politiker Trond Giske, ble delt både i sosiale og redaktørstyrte medier og ble årets store mediediskusjon i 2019.

Da videoen ble publisert hadde Giske frasagt seg flere verv og posisjoner i Arbeiderpartiet på grunn av upassende oppførsel overfor unge, kvinnelige politikere.

Videoen hadde en voldsom sprengkraft og førte blant annet til at Giske nå også trakk kandidaturet sitt som nestleder i Trøndelag Arbeiderparti.

Saken førte også til en voldsom diskusjon om journalistiske metoder og fikk store konsekvenser for VG.

Mener hun ble feilsitert

Av de redaktørstyrte mediene var det VG som først publiserte historien fra det nattlige restaurantbesøket. Vinklingen på VG-historien var at Bakkemyr forlot Bar Vulkan fordi Trond Giske ble for pågående.

– Dette har jeg aldri hverken sagt eller ment, sitatet var noe VG laget, sa Sofie da hun møtte journaliststudentene. 

Møtet med Sofie var en del av emnet presseetikk. Runar Kristiansen som er emneansvarlig, mener det er viktig at studentene både blir kjent med aktuelle problemstillinger og gjester.

– Sofie Bakkemyr var desidert et av de mest aktuelle og interessante navnene vi kunne få besøk av i emnet. Hun fortalte åpent og reflektert om det som ble årets store presseetikk-tema i mediene, sier Kristiansen.

Sofie takket ja raskt

Han hadde i utgangspunktet ikke så store forhåpninger om at Sofie ville orke å sitte foran 60-70 journaliststudenter, men hun kvitterte kjapt på forespørselen og takket ja.

I et fullsatt auditorium fortalte Sofie at hun før publiseringen gjorde VG oppmerksom på at hun ikke hadde oppfattet Giske som hverken innpåsliten eller upassende, og at sitatet de ville publisere var feil.

– Det var venninnene mine og jeg som tok kontakt med Giske i baren, videoen var rett og slett bare tull og moro, fortalte hun studentene.

Likevel publiserte altså VG historien med sitat av Sofie om at «det ble litt mye», og at hun derfor gikk hjem. Saken havnet i Pressens Faglige Utvalg, der VG ble felt for brudd på god presseskikk. 

Faglig utbytte

Det som skjedde etter VGs publisering var at et utvalg nedsatt av Norsk Presseforbund foreslo innskjerping på flere punkter i forholdet mellom journalister og intervjuobjekt.

– Sofie-saken er viktig på flere punkter i presseetikken, og gjennom Sofies besøk ble disse punktene godt illustrert. Gjester som har konkret erfaring med ulike problemstillinger i journalistikken er viktige i undervisningen, sier Runar Kristiansen.

– Tilbakemeldingene fra studentene viser at de har faglig utbytte av slike besøk, sier han.

Det viktigste Sofie Bakkemyr kunne formidle til morgendagens journalister var:

– Hør på hva intervjuobjektet virkelig sier. Ikke prøv å legge ordene i munnen på vedkommende for at det skal passe inn i din vinkling av saken.

Foto av en kvinnelig og to mannlige studenter ute på gaten, med notatblokk og kamera.

Ønsker du å bli journalist?

Et mangeårig samarbeid med store deler av bransjen viser at våre studenter er etterspurt i norske medier. Med en Bachelor i journalistikk blir du klar for jobb i en spennende og utfordrende bransje.
Søk i dag