Hva gjør en grafisk designer?
Grafisk design er en kombinasjonskunst. Et fagfelt der estetikk og teknologi forenes. Her får du innsikt i hvordan en grafisk designer jobber, og hva grafisk design er.
Den visuelle kommunikasjonen blir stadig viktigere i dagens informasjonssamfunn. Derfor er etterspørselen etter kreative og nytenkende grafiske designere stor. Mange virksomheter ser verdien av et godt visuelt uttrykk som kombinerer både ord, bilder og andre designelementer. Jobben til en grafisk designer er å utforme disse visuelle uttrykkene.
Hva gjør en grafisk designer?
Som grafisk designer vil du jobbe med å kombinere visuelle elementer. Det er på mange måter en kombinasjonskunst, hvor valg av bilder, skrift, størrelser, farger og tekst er avgjørende. Du jobber med å utvikle konsepter basert på budskap og hvilken målgruppe du skal kommunisere med.
Margaret Rynning er studieprogramleder for Bachelorstudiet i grafisk design på Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design, ved Kristiania. Hun forteller at hverdagen til en grafisk designer har endret seg gjennom de siste tiårene, i takt med den digitale utviklingen i samfunnet.
– Tradisjonelt har en grafisk designer vært den som utformer materiell som skal trykkes, men etter hvert har materiellet blitt mer og mer digitalt. Der det tidligere gjerne kun var plakater, magasiner eller andre typer trykk som skulle utformes, har en grafisk designer i dag ofte digitale oppdrag.
– Dagens grafiske designere kan jobbe med alt fra å utforme nettsider, spill eller apper, til digitale magasiner, emballasje, bokomslag og mye mer, sier hun.
Det som er felles for alle disse ulike designflatene er den overordnende idéen som skal formidle budskapet. Derfor lærer studentene å jobbe konseptuelt, uavhengig av om sluttresultatet skal publiseres digitalt eller trykkes.
– Verdien av idéer og det å kunne kommunisere budskap på nye måter er vesentlig for å vekke oppmerksomhet med design. Derfor legges det stor vekt på denne delen av designfaget gjennom utdanningen, sier hun.
Hun legger til at studentene utvikler et godt håndverk i alt fra typografi til layout, og kunnskap om de viktigste digitale verktøyene en grafisk designer benytter.
Samarbeider med andre
Som grafisk designer jobber du ofte sammen med andre.
– Kanskje samarbeider du med innholdsprodusenter, markedsførere eller webdesignere. Om du jobber digitalt som grafisk designer, vil du også kunne jobbe med en front-end-utvikler eller en tjenestedesigner.
Gjennom bachelorstudiet i grafisk design vil du ha introduksjon til tjenestedesign som et eget fag.
– Mange grafiske designere samarbeider med illustratører, og det er også noen av våre studenter som selv blir illustratører, forteller hun.
Mange studenter får jobb i designbyråer etter endt utdanning. Noen ender også opp med å jobbe inhouse i større bedrifter, da gjerne i markedsavdelingen. I tillegg ser Margaret at stadig flere får jobb i konsulentbyråer.
Hvordan er jobbmarkedet for grafisk designere?
– Våre studenter får jobb. De ivrigste klarer å få seg jobb før de er ferdig med å studere. Og de aller fleste får jobb i løpet av det første halvåret etter endt utdanning, sier Margaret.
Gjennom studiet jobber du tverrfaglig og har mulighet til å ta fag innen alt fra Design Thinking, animasjon og koding til gamification og musikkproduksjon. Praksis er også en viktig del av studiet, hvor du som student får erfare hvordan det er å jobbe som grafisk designer i arbeidslivet.
– Vi har studenter som har hatt i praksis i Snøhetta Design, Anti Design, Creuna, StrømmeThrondsen Design, Scandinavian Design Group, og i større digitale byråer som Making Waves og Netlife, forteller Margaret.
Ole Marius Rygh gikk ut fra Westerdals (nå Kristiania) i 2015 med en bachelor i grafisk design i lomma.
I dag jobber han som designer, og er en av faglederne for design i Creuna. Her har han jobbet siden han leverte bacheloroppgaven.
– Da jeg studerte, og første året etter studiene, jobbet jeg for startupen feat.fm, som var en livestreaming-tjeneste for artister. feat.fm tapte dessverre kampen mot Facebook live, men det var et utrolig kult prosjekt å jobbe på! Jeg lærte masse ved å jobbe tett på utviklerne, og på mange måter var det med på å få meg til å fokusere på digitalt design, forteller han.
Ny identitet til Oslo Kommune
I jobben som designer i Creuna, er det spesielt ett prosjekt som har vært ekstra spennende – å gi Oslo kommune en helt ny identitet.
– Det er det mest omfattende prosjektet jeg har vært med på, og det har vært utrolig spennende å ha vært en del av teamet helt fra starten. Det å få Oslo til å gå fra 250 logoer til 1, og samtidig spare kommunen rundt 40 millioner i året, er noe jeg er stolt å ha vært med på å få til. Det vil være en gradvis implementering, og man kan allerede se resultater både rundt i byen og på nettet, forteller han.
Kjært barn har mange navn
Det er ikke alltid lett å manøvrere seg i jungelen av faguttrykk, og ofte får grafisk designere ulike titler, selv om de har samme utdanning.
– Jeg har blitt kalt veldig mye forskjellig siden jeg startet å jobbe med design: grafisk designer, ui-designer, ux-designer, digital designer, produktdesigner, brand designer. Selv liker jeg best å bare kalle meg designer.
– Slik jeg ser på design er det et strategisk verktøy for å løse utfordringer, ved å kommunisere visuelt og skape gode og helhetlige brukeropplevelser, sier Ole Marius.
Hva gjør en grafisk designer i 2020?
– En grafisk designer kan jobbe med alt fra branding og design for analoge medier, og på digitale flater.
For Ole Marius ligger hovedfokuset på digitalt design. Han er også gjestelærer i digitalt design på bachelorstudiet i grafisk design ved Kristiania.
– Jeg liker best å jobbe i tverrfaglige team, der vi går sammen om å lage en best mulig løsning for de som skal bruke et produkt eller en tjeneste. Der har hele teamet eierskap til løsningen, og alle forstår at det er en felles oppgave å sørge for at brukeropplevelsen blir så god som mulig, sier han og fortsetter:
– Dette innebærer også å teste løsningen på brukerne, og få tilbakemelding fra dem slik at man er trygg på at det man lager faktisk fungerer for dem.
Lærer å tenke konseptuelt
En av de viktigste egenskapene til studentene som studerer grafisk design ved Kristiania er at de lærer å tenke konseptuelt, mener Margaret.
– Våre studenter jobber veldig konseptuelt. Det betyr at de legger stor vekt på strategi, budskap, kommunikasjon og visuell problemløsning. De reflekterer mye rundt hva som er selve budskapet, og hvordan formidle dette budskapet på en god måte, visuelt.
Hun opplever også at studentene er kreative og nytenkende når de løser oppgaver.
– Sluttresultatene fra akkurat den samme oppgaven kan vært alt fra en app, et spill eller en nettside. Ofte tolker de oppgavene ulikt, noe som vitner om at de er flinke til å tenke nytt, og originalt.
Utvikler master
– Vi holder også på å utvikle en mastergrad med spesialisering i visuell kommunikasjonsdesign på School of Arts, Design, and Media.
Bacheloren vår legges opp slik at man kvalifiserer seg til denne masteren i design, men du vil også kunne kvalifisere til en mastergrad ved andre skoler.
Opptaksprøve
Våre studenter går gjennom en opptaksprøve, hvor vi har fire kriterier. Da ser vi etter:
- Kreativitet
- Formspråk
- Refleksjon
- Research
Og vi er også opptatt av å få inn reflekterte studenter. Derfor har vi en skriftlig oppgave i tillegg, der søkerne får vist hvordan de reflekterer og tenker rundt problemstillinger.
Grafisk design på Høyskolen Kristiania
Les mer om Bachelor i grafisk design her!Grafisk design på Fagskolen Kristiania
Les mer om fagskolestudium her!