Foto av fire menn som lener seg til et rekkverk.
Jørgen Evensen, Torjus Tveiten, Johannes Fürst og Eirik Hvattum Bjørnstad er aktuelle med fjerde sesong av Hvite Gutter.

Bare få måneder etter tredje sesong ruller nå fjerde sesong av Hvite Gutter over skjermen. Både foran og bak kamera som skuespillere og serieskapere, finner vi Bachelor i tekst- og skribent-studentene Johannes, Jørgen, Eirik, og Torjus.

– Det er fetere å lage fire sesonger enn bare én, sier Johannes.

Med bestilling på 16 episoder fra TV Norge bestemte guttene seg for å lage to sesonger med cliffhanger i midten. Men seerne skulle ikke trenge å vente helt til neste høst på nye sesongen, den ble lansert bare noen få måneder etter sesong tre.

Johannes og Jørgen forteller at den nye sesongen har fått de beste tallene de hittil har hatt på starten av en serie.

– Vi liker å tenke at dette hadde skjedd uansett, og ikke har noen sammenheng med koronaen, spøker de.

Vi synes vi er litt mer erfarne enn før.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på den nye sesongen. Noen mener det er den beste, og at vi blir bedre og bedre, mens andre mener første sesong fremdeles er best. Selv synes vi at vi er litt mer erfarne enn før, sier Jørgen.

Praksisperioden som ledet til Gullruten-nominert tv-serie

Guttene møtte hverandre på tekst og skribent-studiet på Westerdals (nå Kristiania). De ble venner som hang mye sammen på fritiden, og ikke minst likte å jobbe sammen.

– Vi merket at vi fikk en fin arbeidsflyt når vi samarbeidet. Vi la inn samme mengde innsats og ville det samme, forteller Jørgen.

Tredje året hadde guttene praksisperiode i produksjonsselskapet Feelgood. På samme tid gikk serier som ”Skam” og ”Unge Lovende” sin seiersgang over skjermen.

De ble innkalt til et møte, hvor produksjonsselskapet ønsket en serie i samme sjanger, men med mer humor og gutter som målgruppe. Johannes, Jørgen, Eirik og Torjus skulle selv spille hovedrollene.

Utfordringen ble å lage fire bortskjemte tullinger og få folk til å like dem.

– Vi skulle ikke lage en serie om fire kule gutter som bor på Løkka, men bruke vestkantmiljøet vi kjenner til. Utfordringen ble å lage fire bortskjemte tullinger og få folk til å like dem.

Og serien falt i god smak. Både i 2018 og 2019 ble serien nominert til Gullruten i klassen beste humorprogram.

Hvite gutter som viser fire menn i bar overkropp som fester
– Det er selvfølgelig helt sykt gøy å ha sin egen greie, finne på dumme ting og få det realisert, forteller guttene.

Det beste er å skape noe

Å lage TV-serie innebærer varierte arbeidsdager. Jørgen og Johannes forteller at de de har ulike faser i utviklingen.

– Når vi er helt i startfasen kan en arbeidsdag innebære å henge opp og sortere post-it-lapper med idéer. Deretter bruker vi noen måneder på å skrive manus, både sammen og på egenhånd, før vi filmer fra mai til september.

Filming hele sommeren innebærer minimalt sommerferie, men de prøver å ha en normal arbeidsuke fra 9 til 17.

– Det er viktig å ha noen rammer for å få gjort det man skal, hvis ikke flyter alt ut. Vi kjører kreativitet innenfor visse grenser, sier Johannes.

Jo gøyere vi har det på jobb, jo bedre blir resultatet.

Guttene trekker frem at det beste med jobben er å skape noe, - fra start til slutt.

– Det er jo selvfølgelig helt sykt gøy å ha sin egen greie, finne på dumme ting og få det realisert. Jo gøyere vi har det på jobb, jo bedre blir resultatet.

Men det å lage TV-serie kommer ikke helt uten utfordringer. Det er mye press og ansvar, mange puslespillbiter som skal falle på plass.

– Det er et samarbeidsprosjekt som handler om mer enn oss fire. Noen ganger skriver man inn ting i manus som blir vanskelig å gjennomføre, for eksempel å skaffe et helikopter. Da må man nedskalere, forteller Jørgen.

– Man angrer aldri på å ha lagt inn en innsats

Det var i emnet redaksjonell kommunikasjon på vårparten i andreklasse at guttene hoppet ut i retningen TV-produksjon. De fleste av medstudentene valgte andre retninger.

– Studiet legger til rette for at man skal kunne gjøre det man har mest lyst til, man får mye frihet under ansvar, sier Johannes.

Gjennom studietiden gjorde guttene det du skulle, og en hel del ekstra. Motivasjonen var definitivt til stede, og de pitchet inn flere konsepter. Selv om ikke alt ble gjennomført peker guttene på erfaringen man får.

– Man angrer aldri på å ha lagt inn en innsats. Hvis man lager noe som blir dårlig ser man hva man kan gjøre bedre neste gang, sier Jørgen.

Det er en klisje, men jobb hardt. Man kan ha masse talent, men man må jobbe for å fullføre noe.

På spørsmålet om de har noen tips til andre som drømmer om å lage TV-serie er svaret enkelt.

– Det er en klisjé, men jobb hardt. Man kan ha masse talent, men man må virkelig jobbe for å fullføre noe, sier Johannes.

Kristiania-studenter med i NRK-serien Rådebank

Høyskolen Kristiania er godt representert i produksjonen av den kritikerroste serien.

Les mer her.

– Og så er det viktig å lage noe. Film selv om du er dårlig på å filme. Man stiller ti ganger sterkere når man viser levende bilder i stedet for bare et manus, tipser Jørgen.

Guttene trekker frem at det viktigste er å bruke tiden på skolen til å gjøre det du synes er gøy. Å tørre å drite seg litt ut og lære av det. Å bevege seg utenfor de trygge rammene. Skille seg litt ut. Sannsynligheten er stor for at du får vist resultatet for noen i bransjen, slik som Johannes, Jørgen, Eirik og Torjus gjorde. 

– Vi er veldig heldige som får lov til å gjøre dette, avslutter Johannes.

Foto av student som jobber på bærbar datamaskin.

TV-serieskaper eller tekstforfatter?

Bachelor i tekst og skribent kan by på en karriere rik på muligheter for forfatterspirer. Studiet gir deg en grundig innføring i kreativ skriving innenfor en rekke sjangere.
Les mer her!