Bygger bro mellom akademia og konsulentverdenen
Etter å ha sett på utdanningsinstitusjoner over hele verden, fant han endelig masterprogrammet som klikket. Nå holder han gjesteforelesninger på den samme skolen som åpnet døren for konsulentdrømmen han i håp om at han kan gi verdi studentene kan dra nytte av.
Sumit Sah jobbet i India og fikk bare jobbe på outsourcede prosjekter, når ambisjonene hans var rettet mot noe helt annet. Han ønsket å oppleve mer i livet, og så på skoler over hele verden. Sumit sammenlignet studieprogram ved ulike skoler og lette etter det rette stedet for han å studere. Det var da han fant Master of Information Systems - Digital Business Systems ved Høyskolen Kristiania.
– Siden jeg allerede jobbet i konsulentbransjen i India, så jeg at dette studiet hadde det innsnevret på riktig måte. Sammenlignet med andre studieprogram på andre skoler var dette den eneste graden som ga meg riktig kurs. Så jeg tok sjansen og flyttet til Norge, husker Sumit.
Sumit har nå bodd i Norge i overkant av seks år. I løpet av sin tid på (da) Westerdals brukte han alle muligheter som presenterte seg for å nå sitt mål om å få den ekte konsulentopplevelsen han lengtet etter.
– Jeg dro på jobbmesser som UiO og Westerdals arrangerte den gangen, og så da flere og flere interessante selskaper dukke opp med tiden. Jeg fikk faktisk min første ulønnede internship der, hvor jeg fikk verdifull erfaring, sier Sumit.
– Det har vært en unik og variert reise for meg. Til tider har det vært vanskelig å se den faktiske fremgangen, men jeg er veldig fornøyd med resultatet av arbeidet mitt.
Reisen
Noe tid gikk, og en dag holdt en ansatt fra Wallenius Wilhelmsen Logistics en gjesteforelesning for klassen hans. Sumit bestemte seg for å holde kontakten med foreleseren som var til stede, og det ga ham etter hvert et nytt internship hos Wallenius Wilhelmsen.
– Jeg hadde bare vært der i noen måneder før jeg fikk sjansen til å jobbe med et oppstartsselskap som heter Asure AS, hvor jeg jobbet som CRM-konsulent og ble partner i selskapet, sier han.
Selskapet vokste raskt. Etter å ha etablert sin posisjon der som en dyktig CRM-konsulent, ble han raskt headhuntet av sin nåværende arbeidsgiver.
– Sopra Steria kontaktet meg og tilbudte meg en stilling, og nå har jeg jobbet der i rundt 2,5 år som CRM-konsulent og løsningsarkitekt, sier Sumit og legger til:
– Det har vært en unik og variert reise for meg. Til tider har det vært vanskelig å se den faktiske fremgangen, men jeg er veldig fornøyd med resultatet av arbeidet mitt.
Verdi fra den virkelige verden
Allerede før han var ferdig med utdannelsen, i løpet av den tiden Sumit jobbet i Asure, anerkjente læreren Moutaz Haddara Sumits erfaring innen konsulentvirksomhet. Han fortalte ham at han kunne begynne å holde gjesteforelesninger i CRM på grunn av sin erfaring i India og i Norge.
– Jeg begynte å holde gjesteforelesninger i 2016 for bachelor i informasjonsteknologi - E-business, og jeg har gjort det siden for studenter på både bachelor- og masterprogram, sier han.
Sumit ønsker å gi studentene verdifull innsikt fra arbeidslivet, og har som mål å gi dem en smak på hvilke muligheter som finnes for dem i konsulentbransjen, og å lære dem hvordan de kan tenke for å løse problemer ved hjelp av virkelige saker fra sine egne kunder.
– Jeg har fått utforske flere muligheter som eksisterer innenfor min kompetanse i løpet av tiden min her.
– Jeg ønsker å bygge en bro over gapet mellom akademia og rådgivning fra den virkelige konsulentverden. Å gi dem noe nytt og ekte, som de ikke bare kan google på nettet, forklarer han.
Hans siste forelesning ga studentene innsikt i verktøyene som har blitt brukt under pandemien for å tilby fjerntjenester til sine kunder.
– Jeg snakket om mixed reality og AI chatbot. Målet var blant annet å vise studentene mulighetene som finnes i teknologien for dem i konsulentbransjen i dag, og hva som vil være tilgjengelig i fremtiden, sier Sumit.
– Få en mentor!
Etter å ha tilbrakt mange år i virksomheten, deler Sumit mer enn gjerne av sin erfaring og gir råd til nåværende og fremtidige studenter om karriereveien de følger. Han trekker også frem sin nåværende arbeidsgiver som et hett tips.
– Sopra Steria har vært et flott sted å vokse og få erfaring. Det er et veldig bra sted å jobbe. Det har til og med blitt kronet som det beste stedet å jobbe i vår bransje for femte gang på rad, sier han.
Sopra Steria har også et opplæringsprogram for nyutdannede der de tar inn masterstudenter, hvor studentene kan få verdifull erfaring innen feltet.
– Jeg har fått utforske flere muligheter som eksisterer innenfor min kompetanse i løpet av tiden min her. Som for eksempel arrangementer, brukeropplæring og workshops. For ikke å snakke om sjansen til å jobbe med store offentlige kunder, legger han til.
Sumit deler også noen råd til studenter:
– Få deg en mentor! Be dem om hjelp og ta kontakt med folk i bransjen som kan hjelpe deg med å finne din «sweetspot» innen det du vil jobbe med. Noe av det som også fungerte bra for meg var også å ha en god LinkedIn-profil, sier Sumit.
– Jeg vil også anbefale å ta kurs hos Microsoft University og få noen sertifiseringer. På den måten vil du ha et sterkt grunnlag for å få jobb, avslutter han.